Citroen meringue taart
Een frisse taart met een vulling van citroen en een grote laag zoete meringue oftewel de citroen meringue taart!
Dit is een erg lekkere Franse taart, zeer geschikt voor verjaardagen! Maar pas op het is een heel bewerkelijke taart die niet zo goed tegen de luchtvochtigheid kan.
Daarom heb ik onderaan het recept een paar handige tips neergezet, kijk hier ook even naar om je taart niet weg te laten zweten.
Het is aan te raden de taart te maken op de dag dat je hem gaat gebruiken.
Wat heb je nodig:
- Crème brûlée brander, bekijk op bol
- Blindbak vulling, bekijk op bol
- 2 grote kommen
- Bakvorm 24 cm
- Deegroller
- Steelpan
- Garde
- Citruspers
- Bakpapier
Citroen meringue taart - Vulling
150 gram | Kristalsuiker | |
1 zakje | Vanillesuiker | |
6 | Eieren | |
3 | Citroenen | |
200 ml | Creme fraiche |
Citroen meringue taart - Eiwit schuim
4 | Eiwitten | |
100 gram | Kristalsuiker |
Harde taartbodem:
Allereerst: je taart bestaat uit 3 onderdelen: de harde taartbodem, de citroen vulling en de meringue. We starten met de taartbodem, volg hiervoor het volgende recept: harde taartbodem
Voor de citroenvulling:
- Als de taart in de oven staat, kan je alvast starten met het maken van de vulling.
- Pers de citroenen en rasp de buitenkant (het witte is bitter dus rasp niet te ver). Leg de rasp even apart van de sap.
- Doe 4 eiwitten en 6 eierdooiers + de suiker in een kom en roer dit goed door elkaar. In de mixer kom doe het citroensap / rasp en de crème fraîche beetje voor beetje bij elkaar en mix tot een geheel. Voeg vervolgens rustig het suiker/ei mengsel aan dit toe. Meng tot een homogeen geheel. Dit is nog wel goed vloeibaar.
- Giet je citroen vulling in je bodem en bak voor ongeveer 15 minuten op 150 graden de vulling gaar. Als het mengsel te warm wordt gaat dit schiften, dit gebeurt bij een te hoge temperatuur of te lang in je oven. Je vulling is goed, als het uit de oven komt en het een beetje ´wiebelt´.
- Maak ondertussen je meringue, deze moet klaar zijn voordat je bodem met vulling uit de oven komt.
Meringue maken:
- Scheid de eieren en meng bij de eiwitten de suiker in een vuurvaste kom. Bewaar de 2 overgebleven eierdooiers.
- Boven een pan met heet water ga je de eiwitten met suiker au bain-marie verwarmen tot 52 graden. Het gebruik van een suikerthermometer hierbij is handig, als je die niet hebt, dan moet je het verwarmen tot het net niet gaat stollen. Blijf roeren tijdens het verwarmen!
- Als het de temperatuur van 52 graden heeft bereikt gooi het mengsel in de mixer en klop de eiwitten stijf met de garde.
- Schep vervolgens direct de meringue op de vulling en zorg dat deze ook de randjes van de korst raakt.
- Brand de meringue met een crème brûlée brander, zodat je bovenkant iets bruin wordt. Dit kan eventueel ook onder de grill.
Tips bij het maken van deze taart:
- Maak deze op dagen waarbij de luchtvochtigheid laag is
- Onopgeloste suiker in de meringue kan ervoor zorgen dat er minuscule druppeltjes ontstaan tussen de lagen, waardoor je meringue gaat drijven. Probeer lang genoeg te mixen tot je echt een egale meringue krijgt.
- Start met je meringue voordat je taart klaar is in de oven, zodat je deze direct nadat het uit de oven komt erop kan storten. Door de hitte van de taart bakt de meringue in feite vast aan de taart en daardoor krijg je minder / geen druppel vorming.
- Zorg ervoor dat de meringue ook de zijkant van de taart raakt, zodat deze niet kan glijden op de vulling.
- Als laatste tip: niet in de koelkast bewaren, het temperatuur verschil met de huiskamer kan ook voor condensvorming zorgen, eet hem het liefst dezelfde dag nog op.
Deze citroen meringue taart is echt zooo lekker! Dat wordt smullen!!
Hi Carolien, ooh doh, goed gezien! Ik heb het toegevoegd aan de ingrediëntenlijst! Dankjewel voor je berichtje .
~Sandra
Hallo!
In het recept staat bij citroenvulling; “In de mixer kom doe het citroensap / rasp en de crème fraîche beetje voor beetje bij elkaar en mix tot een geheel”. Er staat bij de ingrediënten echter geen crème fraiche. Hoeveel heb ik hiervan nodig?
Alvast bedankt voor je reactie, hij lijkt me heerlijk om te maken!