Crème karamel

Crème karamel

Porties

4

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

40 min

Creme karamel

witte basterdsuiker 120 gram
citroensap 1 eetlepel
halfvolle melk 400 ml
eieren (waarvan 1 dooier) 3
vanille suiker 1 zakje


In de lokale restaurants van Frankrijk en Spanje staat deze crème karamel met vloeibare karamel op bijna elke menukaart. Zelf maken is niet moeilijk en je kunt eenvoudig variëren met verschillende smaken. Laat in de melk een kaneelstokje meetrekken of een stukje citroen- of sinaasappelschil.

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de hetelucht oven voor op 175 graden.
  2. Strooi 80 gram suiker in een steelpannetje, voeg het citroensap en 1 eetlepel water toe. Zet de pan op een vrij laag vuur en laat de suiker smelten.
  3. Laat vervolgens de suiker koken tot er een goudbruine karamel is. Blijf in de buurt, want als de suiker eenmaal gaat kleuren, gaat het heel snel en een te donkere karamel wordt bitter van smaak. Tip: roer zo weinig mogelijk met een houten lepel in de suiker, anders komen er klontjes in de karamel. Als je toch klontjes krijgt, roer 2 eetlepels water door de karamel en laat alles op een heel laag vuur langzaam smelten.
  4. Schenk voorzichtig de hete karamel in de bakjes en doe het volgende er vlug na: draai de bakjes, zodat de karamel goed op de bodem is verspreid en een beetje tegen de wanden opkomt.
  5. Breng de melk aan de kook en laat deze iets afkoelen.
  6. Roer intussen met een garde in een maatbeker de eieren en de eidooier met de resterende 40 gram suiker en de vanillesuiker los.
  7. Schenk de warme melk al roerend in een dun straaltje bij het eimengsel.
  8. Roer alles goed door (doe dit beetje voor beetje, anders kan het ei gaan schiften).
  9. Zet de bakjes met karamel saus in een ovenschaal en vul ze met het crème karamel mengsel.
  10. Schenk zoveel heet water erbij dat de bakjes voor de helft in het water staan.
  11. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de ovenschaal op het rooster in het midden van de oven. Laat de crème karamel in ongeveer 40 minuten gaar worden.
  12. Laat de crème karamel afkoelen op het aanrecht en in de koelkast door en door koud worden.

Serveren:

  • Snij met een mes de randjes van de crème karamel los. Leg een bordje op de vorm, keer ze samen en laat de crème karamel op het bordje glijden. Schenk de karamel uit de bakjes erover.

Let op: gebruik een diep bord of kommetje, anders loopt de karamel zo van je bordje af. Geniet ervan!

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter