Lemon curd
Als je regelmatig taarten bakt, kan een zelfgemaakte lemon curd niet achterblijven. Lemon curd is een heerlijk zoete maar ook zachte vulling als laagje in een taart. Voor over een ijsje of geweldig over cheesecake.
Dit recept is voldoende voor twee potjes lemon curd (a 350 ml per stuk).
Wat heb je nodig:
- 2 x potje van 350ml
Lemon curd
3 stuks | Citroenen | |
200 gram | Kristalsuiker | |
6 | Eieren |
Hoe maak je lemon curd:
- Scheid 3 eieren in een vuurvaste kom. Bij deze eidooiers doe je de overige 3 eieren (voor de verduidelijking: je hebt dan 3 hele eieren en 3 eidooiers bij elkaar)
- Voeg nu de suiker bij de eieren.
- Roer de suiker rustig door de eieren tot het is opgelost.
- Snijdt de citroenen door de helft.
- Pers de citroenen en giet het al zachtjes roerend bij het ei-suiker mengsel.
- Vervolgens ga je het ei-suiker-citroen mengsel au au bain-marie verwarmen, dit houdt in het verwarmen van je mengsel in een vuurvaste kom in een steelpan met heet/ zachtjes kokend water.
- Verwarm de lemon curd tot deze een dikkere substantie (soort vla) krijgt, je zal merken dat dit tot wel 10 minuten kan duren. Mocht je een suikerthermometer hebben, bij ongeveer 70 graden gaat het stollen.
- Kook twee jampotjes uit en giet je lemon curd nog heet in het potje. Doe de deksel erop en laat het potje op de kop afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bewaar in de koelkast. Het afgesloten potje kan je tot wel 2-3 maanden goed houden in de koelkast.
Tip: lekker bij scones, tussen macarons of bij een high-tea. Heb je ook een lekkere tip? Laat het weten hieronder :D.
Probeer eens met een andere vruchtensoort, daar kan je ook een heerlijke curd van maken (b.v. grapefruit, sinaasappel, etc)
Het recept voor cheesecake vind je hier!
Nog geen reacties