Zoete Zuurkoolschotel

Zoete Zuurkoolschotel

Porties

4

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

30 min

Zoete zuurkoolschotel

bananen 2 rijpe
rundergehakt 250 gram
gehaktkruiden (bretons) 1 zakje
zuurkool 300 gram
kruimige aardappels 1 kilo
halfvolle melk 50 ml
roomboter 1 klontje
zout (naar smaak) een snufje
paneermeel of 2 beschuitjes een beetje


Niet iedereen kun je wakker maken voor een lekker Hollands prak zuurkool. Sommigen vinden het toch net wat te zuur ook met al die aardappels erbij. Voor hen is er het volgende recept: zoete zuurkoolschotel. Precies zoet genoeg dankzij de bananen en toch een goed vullende maaltijd dankzij de aardappels, gehakt en zuurkool. 

Benodigdheden:

  • 2 pannen en een koekenpan
  • Grote ovenschaal (1,5 liter)zoete zuurkoolschotel

Bereidingswijze:

  1. Zet voor je begint alvast 2 pannetjes water op het vuur. Die heb je straks nodig.
  2. Schil de aardappels en doe ze in een van de pannetjes met water en zout en laat ze voor ongeveer 15-20 minuten koken.
  3. Kneed de kruiden door het gehakt en rul deze in een koekenpan.
  4. Kook de zuurkool in het tweede pannetje. Dit is na 5 minuten al goed.
  5. Snij ondertussen de bananen is dikke plakken.
  6. Vervolgens gaan we de zoete zuurkoolschotel opmaken, zoek hiervoor een mooie ovenschaal van ongeveer 1,5 liter uit. Op de bodem komt het gehakt. Daarna volgt de zuurkool. Leg daarna de bananenplakken erop.
  7. Maak vervolgens de aardappelpuree: giet de aardappels af en voeg een klein beetje melk en de roomboter toe. Stamp het geheel tot puree (en voeg naar smaak de overige melk toe) en smeer het over de bananen in de ovenschaal heen.
  8. Optioneel (je kan deze schotel ook zonder deze stap serveren): Als laatste mag het paneermeel over de zoete zuurkoolschotel heen. Zet de schaal nog eventjes onder de grill voor een krokant laagje. Controleer af en toe of het al mooi bruin wordt. Zodra het goudbruin is, is de zoete zuurkoolschotel klaar. Eet smakelijk!

Opwarmtip: bak het langzaam op in een koekenpan voor extra krokant laagje. De echte zoetekauw kan nog een extra banaantje toevoegen aan de zoete zuurkoolschotel.

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter