Herman het vriendschapsbrood
Herman het vriendschapsbrood. Is het brood of cake? Het zit er eigenlijk tussen in. Ik heb Herman al heel vaak gemaakt en elke keer is het weer ontzettend leuk om te doen. Het recept had ik geschreven op een a4tje en om het niet kwijt te raken wil ik dit graag digitaal met jullie delen.
Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd.
Lactose intolerantie? Vervang de normale melk voor lactose vrije melk en Herman is net zo lekker!
*Dit recept gaat er vanuit dat je Herman gekregen hebt, maar je kan deze natuurlijk ook zelf starten. Helemaal onderaan deze pagina staat het starters recept.
Wat heb je nodig:
- Grote (plastic) kom
- Houten of plastic lepel (geen metaal gebruiken)
- Cakeblik of tulband vorm
- Optioneel: stukjes chocolade
Het verhaal van Herman:
Er stond een vriendin op het antwoordapparaat: “Ben je zaterdag thuis? Ik wil iets langs komen brengen, het heeft een beetje haast.” Ik was niet thuis. Een paar dagen later kreeg ik haar zelf aan de lijn “Wat is het dan?” Vroeg ik. “Dat zeg ik niet”, zei ze “maar het heeft verzorging nodig.” “Ik wil geen plant en geen dier”, antwoordde ze, “maar hij heeft wel verzorging nodig, hij moet eten.” “Ik wil hem nu al niet”, zei ik. “Je moet”, zei ze. “Ik laat hem achter bij het café bij jou om de hoek, dan haal je hem daar maar op.”
Hij heeft iets ontroerends. Er viel niet aan te ontkomen. In het café kreeg ik van de barman een plastic bakje, met een wit, zurig ruikende vla waar belletjes op dreven. Bovenop het bakje zat een stuk papier geplakt.
Ik vouwde het open en las: Herman het vriendschapsbrood*.
Herman het vriendschapsbrood
500 ml | Halfvolle melk | |
250 gram | Bloem | |
350 gram | Witte basterdsuiker |
Afbakken
15 ml | Olijfolie | |
3 | Eieren | |
250 gram | Bloem | |
90 gram | Witte basterdsuiker | |
16 gram | Bakpoeder | |
2 theelepels | Kaneel | |
100 gram | Gewelde rozijnen | |
100 gram | Walnoten en/of hazelnoten | |
2 | Appels | |
een klontje | Roomboter |
Herman zelf starten
100 gram | Witte basterdsuiker | |
250 ml | Warm water | |
7 gram | Instant gist | |
225 gram | Bloem |
Herman verzorgen:
Je moet Herman als volgt verzorgen. Zet hem als je hem krijgt niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem nooit af met een deksel, maar met een theedoek. Zo zorg je ervoor dat hij kan ademen. Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal.
- Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen, laat hem aan je huis wennen en doe even niets met hem.
- Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
- Dag 4: Herman heeft honger: geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
- Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
- Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden en de andere drie kan je weggeven (of zelf meebakken of een nieuwe Herman mee starten).
Herman afbakken:
Nadat ik Herman trouw negen dagen had vertroeteld en in leven had gehouden, gaf ik hem door aan twee vriendinnen en mijn moeder. Zodra ik haar lacherig het bakje overhandigde met de woorden “alsjeblieft, dit is Herman”, werd ze stil. Ze staarde naar het papier met de aanwijzingen en slikte. Ik dacht zelfs dat ik haar ogen zag glinsteren. “Dit is het mooiste cadeau dat je me had kunnen geven”, fluisterde ze, “ik heb jarenlang naar Herman gezocht, ik heb iedereen ernaar gevraagd.” “Hoezo?” Vroeg ik verbluft. “Ik heb je er nog nooit over horen praten.” “Ik ken Herman al vijftien jaar”, zei ze plechtig, “toen kwam hij voor het eerst in mijn leven. En nu pas zie ik hem terug.” Ze liep met het bakje naar de keuken alsof het een kostbare schat was, een verloren zoon.
- Dag 10: Je geeft Herman voor de laatste keer eten, verwarm de oven voor op 150 graden. Vul daarom het deel wat je zelf hebt gehouden aan met 15 ml olie, 3 eieren, 250 gram bloem, 90 gram suiker, een zakje bakpoeder (16 gram), 2 theelepels kaneel, 100 gram gewelde rozijnen, 100 gram (gehakte) walnoten of hazelnoten (en optioneel nog stukjes chocolade) en de twee appels in kleine blokjes. Meng Herman door elkaar, giet hem in een ingevet cakeblik (of tulband vorm) en bak hem voor tenminste 1,5 uur af op 150 graden.
Mijn moeder geeft haar drie delen alleen maar weg op voorwaarde dat ze een deel terug krijgt, zo hoeft ze Herman nooit meer te missen. Maar hij is dan ook verrukkelijk.
Hoe kom je aan het startersdeeg?
Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje deeg krijgt, maar je kunt het deeg ook zelf starten. Hieronder lees je hoe je dat doet:
Zelf starten
- 100 gram suiker oplossen in 125 ml handwarm water.
- Strooi 1 zakje gist erbij, laat dit 10 minuten staan.
- Roer de rest (125 ml) van het warme water erbij en 225 gram bloem.
- Klop totdat het een glad beslag is.
- Afdekken met een theedoek.
- Laat rusten op kamertemperatuur (tochtvrije plek) tot de volgende dag.
Tip: als het is afgebakken kan je hem ook heel goed invriezen, mocht je visite krijgen haal je er gewoon een stukje uit.
Hallo Sandra, wat een duidelijk recept voor dit aloude vriendschapsbrood, ik ga er vanmiddag meteen aan beginnen!
Kan ik wat ik niet weg kan geven ook invriezen om later zelf te gebruiken? (zodat ik niet hoef te wachten of ik ooit weer een stukje terugkrijg?). Dank voor het delen!
Hi Marjorie, het antwoord is simpel: ja je kan Herman ongebakken prima invriezen om later weer opnieuw te starten. ~Sandra
Wat leuk!
Ik ben gisteren een Herman gestart met wat rijstwijn van Kook Soon Dang, die ruikt namelijk precies hetzelfde als wat ik me herinner van de Herman van vroeger. Daar zit een gistcultuur en een koji-cultuur in. Ben heel benieuwd. Volgens mij leeft hij 🙂
Even over het recept: er staat 15 ml olie. Moet dit 15 zijn of 150?
De recepten die ik overal zie verschillen behoorlijk, maar van de olie vraag ik me af of het een foutje is.
Alvast bedankt voor een reactie!
Hi Dione, 15ml olie, klopt. Onlangs nog zelf gemaakt, erg lekker! Binnenkort er weer eens een stukje uithalen, want ik heb de helft na het bakken ingevroren. Succes! ~ Sandra
De starter van dit recept twee keer geprobeerd maar na 2 dagen fermenteerde het zo erg dat het omsloeg naar een soort vam sterke drank. Alles weggegooid. Daarna een starter gemaakt met melk ipv water en nu is het wel gelukt.. denk dat het recept niet helemaal klopt.
Hoi Rianne, vervelend dat het je de eerste keren niet lukte. Ik heb de starter zelf onlangs nog gemaakt met dit recept. Bij mij is hij al meerdere malen gelukt met warm water. Ik weet niet wat je precies anders hebt gedaan, maar fijn dat je het voor jou hebt weten op te lossen met melk.
Hoi,
Wat leuk dat je dit hier hebt gedeeld!
Als je het zelf start, ga je dan na stap 6 (dagje laten staan) naar stap 1 van de verzorging voor je het doorgeeft?
Liefs
Hoi Candy, ja dat klopt, na stap 6 van het zelf starten even een dagje laten staan en dan de volgende dag start je bij dag 1 van de verzorging (je hebt hem dan die dag gehad). Succes! ~ Sandra
dag 10heb ik bereikt , kan ik de 3 andere delen nog 2dagen bewaren buiten vriezer, voordat ik het weggeef ?
Hoi keet moonen, ja dat kan prima. ~Sandra