Recepten

Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood

Halfvolle melk 500 ml
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 350 gram
In plaats van gewone melk: Lactose vrije melk 500ml

Herman het vriendschapsbrood is een recept die ik vroeger veel gemaakt heb. Ik had het recept gekopieerd op een a4tje en laatst vond ik deze weer terug en om het niet kwijt te raken wil ik dit graag met jullie delen. Want dit is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook ontzettend lekker!

Er stond een vriendin op het antwoordapparaat: “Ben je zaterdag thuis? Ik wil iets langs komen brengen, het heeft een beetje haast.” Ik was niet thuis. Een paar dagen later kreeg ik haar zelf aan de lijn “Wat is het dan?” Vroeg ik. “Dat zeg ik niet”, zei ze “maar het heeft verzorging nodig.” “Ik wil geen plant en geen dier”, antwoordde ze, “maar hij heeft wel verzorging nodig, hij moet eten.” “Ik wil hem nu al niet”, zei ik. “Je moet”, zei ze. “Ik laat hem achter bij het café bij jou om de hoek, dan haal je hem daar maar op.” Hij heeft iets ontroerends. Er viel niet aan te ontkomen. In het café kreeg ik van de barman een plastic bakje, met een wit, zurig ruikende vla waar belletjes op dreven. Bovenop het bakje zat een stuk papier geplakt.

Ik vouwde het open en las: Herman het vriendschapsbrood*.

*Dit recept gaat er vanuit dat je Herman gekregen hebt, je kan deze natuurlijk ook zelf starten (helemaal onderaan deze pagina staat ook het startrecept). Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd.
Lactose intolerantie? Ik heb in het boodschappenlijstje lactosevrije melk opgenomen, vervang de normale melk en Herman is net zo lekker!

Wat heb je nodig:


  • Grote (plastic) kom
  • Houten of plastic lepel (geen metaal gebruiken)
  • Cakeblik of tulband vorm (de cake rijst niet heel erg veel, je kan het mengsel als het wat veel is ook over 2 cakeblikken verdelen)
  • Optioneel kunnen er ook nog chocoladestukjes doorheen gemengd worden

Herman verzorgen:


Je moet Herman als volgt verzorgen. Zet hem als je hem krijgt niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem nooit af met een deksel, maar met een theedoek. Zo zorg je ervoor dat hij kan ademen. Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal.

  • Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen, laat hem aan je huis wennen en doe even niets met hem.
  • Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
  • Dag 4: Herman heeft honger: geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
  • Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
  • Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden en de andere drie kan je weggeven (of zelf meebakken of een nieuwe Herman mee starten).

Herman afbakken:


Nadat ik Herman trouw negen dagen had vertroeteld en in leven had gehouden, gaf ik hem door aan twee vriendinnen en mijn moeder. Zodra ik haar lacherig het bakje overhandigde met de woorden “alsjeblieft, dit is Herman”, werd ze stil. Ze staarde naar het papier met de aanwijzingen en slikte. Ik dacht zelfs dat ik haar ogen zag glinsteren. “Dit is het mooiste cadeau dat je me had kunnen geven”, fluisterde ze, “ik heb jarenlang naar Herman gezocht, ik heb iedereen ernaar gevraagd.” “Hoezo?” Vroeg ik verbluft. “Ik heb je er nog nooit over horen praten.” “Ik ken Herman al vijftien jaar”, zei ze plechtig, “toen kwam hij voor het eerst in mijn leven. En nu pas zie ik hem terug.” Ze liep met het bakje naar de keuken alsof het een kostbare schat was, een verloren zoon.

Boodschappenlijst voor het afbakken

Olijfolie 15 ml
Eieren 3
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 90 gram
Bakpoeder 2 theelepels
Kaneel 2 theelepels
Gewelde rozijnen 200 gram
Walnoten of hazelnoten 100 gram
Appels (b.v. Jonagold) 2
Roomboter (om de vorm in te vetten) een klontje
  • Dag 10: Je geeft Herman voor de laatste keer eten, verwarm de oven voor op 150 graden. Vul daarom het deel wat je zelf hebt gehouden aan met 15 ml olie, 3 eieren, 250 gram bloem, 90 gram suiker, 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 200 gram gewelde rozijnen, 100 gram (gehakte) walnoten of hazelnoten (en optioneel nog stukjes chocolade) en de twee appels in kleine blokjes. Meng Herman door elkaar, giet hem in een ingevet cakeblik (of tulband vorm) en bak hem voor tenminste 1,5 uur af op 150 graden.

Mijn moeder geeft haar drie delen alleen maar weg op voorwaarde dat ze een deel terug krijgt, zo hoeft ze Herman nooit meer te missen. Maar hij is dan ook verrukkelijk.

Hoe kom je aan Herman deeg?

Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje deeg krijgt, maar je kunt het deeg van Herman ook zelf starten.

Herman zelf starten, boodschappenlijst:

Witte basterdsuiker 100 gram
Warm water 250 ml
Gist 1 zakje
Bloem 225 gram

Zelf starten:


  1. Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water.
  2. Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan.
  3. Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
  4. Klop totdat het een glad beslag is.
  5. Goed afdekken met plastic folie.
  6. Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Tip: als het is afgebakken kan je hem ook heel goed invriezen, mocht je visite krijgen haal je gewoon een stukje eruit.

Herman deeg
Herman

Porties

10

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

1 uur 30 min

Beoordeel

95%
74 Reacties
  • Avatar
    keet moonen 4 maanden geleden

    dag 10heb ik bereikt , kan ik de 3 andere delen nog 2dagen bewaren buiten vriezer, voordat ik het weggeef ?

  • Weet iemand hoe zwaar 1 ‘portie’ Herman hoort te zijn? Ik heb een deel van een willekeurig verdeelde Herman gekregen en ben nu benieuwd of de verhoudingen van het recept nog kloppen.

    • Hi Maaike, in het verleden heb ik ook vaak verschillende volumes van de verdeelstukjes Herman gekregen. Het maakt uit eindelijk niet zo veel uit hoe groot het deel dat je krijgt precies is, als de culturen er maar in zitten. Ga hem voeden en hij zal zeker groot genoeg zijn om een lekkere Herman van te bakken en te verdelen. ~Sandra

  • Kan het kwaad ik heb het deeg met een metale lepel geroerd

    • Hoi Kathy,
      Herman gaat niet zo lekker op metaal, probeer dit te vermijden. Ik zou gewoon door blijven gaan met voeden en uiteindelijk verdelen en bakken.
      ~Sandra

  • Hey ik heb mijn herman al 5 dagen maar hij blijft heel lopend is dat normaal ?? Of hoe zou ik dat kunnen oplossen want ik volgens mij de foute suiker

    • Hi Jona, Herman is best wel vloeibaar dus dat is volkomen normaal. Het is al even geleden, is het gelukt om een lekkere Herman te bakken? ~Sandra

  • Avatar
    Jessica Geirnaert 7 maanden geleden

    Hey ik heb per ongeluk met metaal geroerd in Herman op dag 9 ? is dat heel erg? Dank je!

    • Hoi Jessica, Herman vind metaal niet zo heel leuk, maar aangezien je al op dag 9 zit ga ik er vanuit dat Herman het wel overleeft heeft. Is het gelukt om een lekkere Herman ervan te bakken? ~Sandra

  • Avatar
    Nathalie De Beck 7 maanden geleden

    Hey voor mij echte nostalgie ! Top dat ik dit recept weerzie ,vraagje voor de Herman starter kan ik 1 zakje gist vervangen door zuurdecemstarter dag 5 of gaat dat niet ? Anders doe ik het toch met gist is toch alleen om een begin starter te maken …. vriendelijke groeten Nathalie

    • Hi Nathalie, oeh ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar je zou het kunnen proberen. ~Sandra

  • ik heb al verschillende malen herman in de vriezer gestoken, geen probleem mee, je moet wel zorgen dat hij helemaal is bijgekomen voor je er mee aan de slag kan…

  • Klopt het dat het deeg van Herman vloeibaar blijft? Herman

  • die Hermans zijn echt overal we zijn verhuist en zie we krijgen er een

  • Oh zo leuk! Dit komt uit mn jeugd!!
    Ik heb een vraagje: kan het ook gewoon in een metalen kom ipv plastic?

  • Avatar
    Anneken De Backer 2 jaar geleden

    Kan je het een dag minder laten rusten? En op dag 8 al doorgeven?

    • Hoi hoi,
      Nee, Herman wil graag alle dagen eten en rust hebben, dus eerder doorgeven kan niet.
      Groet, Sandra

  • Avatar
    Anneken De Backer 2 jaar geleden

    Hoe dikwijls kan je een deeg doorgeven?

    • Hoi, je kan Herman een onbeperkt aantal keer doorgeven, weer terugkrijgen en weer opnieuw doorgeven. Groet, Sandra

  • Als je het startdeeg hebt gemaakt, verdeel je dat dan in vier stukken? Of moet je eerst het hele proces doorlopen? Ik ben bang dat ik het verkeerd heb gedaan.

    • Hoi Marije, het startersdeeg is voldoende om te starten met het normale Herman recept, nadat je die ook helemaal hebt doorlopen kan je Herman verdelen.
      ~Sandra

  • Ik heb een herman gekregen en mijn mama zij :
    Lyra we moeten Herman eten geven maar ik weet niet hoe ,zoek jij efen op ?
    en ik ontdekte dat je na 3 dagen pas eten moet geven aan Herman.
    ik ben er wijs uit geworden

    Groetjes Lyra

  • Ook ik heb Herman al een tijd in de vriezer staan, voor als ik weer zin heb om te bakken. Werkt uitstekend. Mijn olie hoeveelheid is 50ml.
    Mijn recept heb ik al meer dan 20 jaar!!

  • Avatar
    Verbuyst 2 jaar geleden

    Kun je dit ook met verse gist maken .

  • Mag je er ook een beetje zout aan toe voegen, net voor dat je het gaat bakken? Het lijkt me anders wat flauw.

  • Beste, ik heb Herman voor de eerste keer eten gegeven.
    Er zitten nu veel klonters in, normaal zou ik er met de mixer door gaan, maar dat is metaal.
    Wat moet ik nu doen? Tips?

    • Hi Femke, dat er klontjes in zitten is niet zo erg. Die worden uiteindelijk vanzelf opgenomen door Herman. Wat je de volgende keer kan proberen is de bloem eerst even door de zeef halen voordat je het erbij doet, dat zou klontjes moeten voorkomen.
      ~Sandra

  • Gevonden het Siegfried-teig, de hartige broer van Hermann.
    100 gr. Bloem of spelt
    1 El suiker
    0,5 pakje droge gist
    150 ml lauw warm water.
    Ook Siegfried is geen liefhebber van metalen.
    Meng alles tot een glad geheel en laat het 2 dagen op kamertemperatuur starten. Hij wil graag 2 tot 3 keer per dag doorgeroerd worden. Dan 2 dagen in de koelkast rusten laten. Wel 1 keer per dag doorroeren. Nu is Siegfried klaar zoals hij is als je het krijgt.
    4 dagen in de koelkast en elke dag doorroeren
    5e dag 100 gr bloem of spelt, 2 el suiker, 150 ml water toevoegen en tot een glad geheel roeren,
    4 dagen in de koelkast laten rusten en het doorroeren niet vergeten. Op dag 10 wil Siegfried weer wat eten.
    100 gr bloem of spelt, 2 El suiker en 150 ml water.
    Verdelen in drie porties.

  • Er is een minder zoete variant en die heet Siegfried.
    Ik ga nog even kijken of ik dat recept voor jullie heb.

  • Avatar
    femke van kranenburg 3 jaar geleden

    korte vraag, het start deeg is dan voor 1 eerste herman? dus wil ik er …20 dan moet ik 20x het start deeg doen?

    • Hoi Femke, het starterdeeg is goed voor 4x herman, dat betekend 1x om zelf te bakken en 3x om weg te geven. Dus als je 20 hermannen wil maken, dan heb je 5x het recept nodig.
      ~ Sandra

  • Is dit ook te maken met glutenvrij meel?
    Lijkt mij een mooi en lekker cadeau!

    • Hoi Roos,
      Ik heb geen ervaring met glutenvrij meel met dit recept.
      ~Sandra

  • Wij willen Herman graag doorgeven aan iemand die nu nog op vakantie is. Dus na dag 10 nog ca. 1 week wachten. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Bewaren in de koelkast?

  • Avatar
    Trix Socrates 3 jaar geleden

    Bij mij staat nu de eerste tulband in de oven, kun je ook een portie desem bewaren in de koelkast zoals ook met het desem om brood te bakken?

    • Hoi Trix,
      Ik heb geen ervaring met het bewaren van Herman deeg in de koelkast. Maar het klinkt wel logisch dat het zou kunnen. Als je het probeert, laat je weten of het is gelukt?
      ~Sandra

  • Avatar
    Tanja Sloos 3 jaar geleden

    Bedankt voor je reactie! Ik heb het zekere voor het onzekere genomen en ga het toch gewoon door vier delen. Wel heb ik nog een vraagje, want je mag er natuurlijk geen deksel oid opdoen, maar op het moment dat we de delen aan vrienden gaan geven moeten we het vervoeren en dan zit er echt wel een paar uur toch een deksel op. Hoe erg is dit?

    • Hi Tanja, graag gedaan! Voor het vervoer kan Herman prima in een afgesloten bakje vervoerd worden, als hij bij aankomst maar de ruimte krijgt.
      ~Sandra

  • Superleuk, bedankt voor het delen! Ik heb een vraagje: je zegt dat je het aan het eind verdeelt in 4 porties. Kan het ook in 5? Of meer? Of kloppen dan alle verhoudingen niet meer en moet je dan dus op toevoegdagen die verhoudingen daar allemaal op aanpassen? Alvast bedankt voor je antwoord!

    • Goede vraag Tanja, ik heb het ook wel eens in 5 delen gesplitst, dat ging toen eigenlijk best goed. Meer zou ik niet durven zeggen of het dan nog lukt. Als je het gaat uitproberen, laat je weten of het is gelukt?
      ~Sandra

  • Jeetje wat zou ik het leuk vinden om Herman te maken en te delen met vrienden, juist nu. Maarrrr hoe zit dat met corona? Kan het kwaad om dit door te geven?

    • Hoi Nanda, nee hoor ik denk niet dat het kwaad kan, net zoals met ander voedsel zal Herman geen corona overdragen.

  • Bedankt voor je reactie! Herman is gebakken en uiterlijk goed gelukt! Maar nou vind ik dat er helemaal geen smaak aan zit! Doe ik dan iets niet goed? Alles wat erin moest zit erin.

    De volgende keer laat ik de noten weg want dat vind ik echt niet lekker. Maar dat licht gewoon aan mijzelf.. niet zon noten fan.
    Groeten!

  • Ik heb een vraagje.. moet het continu na elke roer beurt blijven reizen??

    Bij mij is hij na de eerste dag hoog gerezen maar daarna reist hij elke keer maar een klein beetje en word steeds dunner. Tot dag vier dan weer stevig en meer reizen en dan weer het zelfde verhaal.. word steeds dunner en minder gerezen

    En klopt het dat het niet heel erg lekker ruikt? Beetje zurig?

    • Hoi, bedankt voor je reactie, het rijst niet, maar de culturen doen wel hun werk. Daardoor ruikt het niet echt lekker nee, maar eenmaal gebakken is het echt zalig! Het is dus de bedoeling dat het dun blijft en door het voeden vermenigvuldigt Herman zich.

  • Avatar
    Gerie Corporaal 3 jaar geleden

    Beste Sandra. Het deeg bewaar je buiten de koeling en je gebruikt melk. Wat zorgt ervoor dat demelk niet zuur gaat worden?
    Ik hoor het graag

    Groet van Gerie

    • Hoi Gerie,
      Herman is een vreemde, houdt heel erg van melk maar niet van de koelkast. Maar alle gekheid op een stokje, de culturen moeten juist werken, in de koelkast gebeurt dat nou eenmaal niet en krijg je geen goed gerezen Herman als je hem gaat bakken.
      Groet, Sandra

  • Avatar
    Ruthger 3 jaar geleden

    Ik ben met niks begonnen en ben nu op dag 9.
    Ik lees dat je nu delen kan weggeven.
    De ontvangers gaan hiermee dus met mijn 9e dag verder. En moeten vervolgens weer alle stappen doorlopen?

    Wat betekent dit voor mijn eigen bak activiteit?
    Moet ik nu (net doen alsof) ik mijn eigen Herman heb gekregen en vanaf dag 1 weer beginnen?

    Of kan ik met 1/4 deel van wat ik NU heb, bakken??

    • Hoi Ruthger,

      Ik heb zelf nog nooit direct met de starter gebakken, maar ik denk dat het wel zou kunnen. Laat je weten of het is gelukt?

      ~ Sandra – Receptidee

  • Avatar
    Gerry/Gewoon Lekker Gewoon 4 jaar geleden

    Weet je heel zeker dat het 15 ml olie moet zijn? Is best heel weinig vet voor een cake. Verder lijkt het recept wel erg op het hermanrecept dat ik gekregen heb, maar daar wordt 150 ml olie gebruikt., klinkt logischer. Geen typfout?

    • Hoi Gerry, bedankt voor je vraag. Het klopt dat er 15 ml olie in moet, als ik Herman in huis heb bak ik hem volgens dit recept. Misschien dat jouw Herman weer anders smaakt met jouw variant van het recept.

  • Avatar
    Robbert 4 jaar geleden

    vraagje ik ken Herman van vroeger en wil hem weer tot leven brengen. Nu heb ik Tarwemeel in huis ipv bloem. Het is bijna het zelfde maar net niet begrijp ik.
    Kan ik Tarwemeel gebruiken kan iemand mij dat vertellen?

    • Hoi Robbert,

      Ik wist het ook niet, dus ik heb het even voor je gegoogled. Tarwemeel is eigenlijk de ongezeefde versie van bloem, kan je prima gebruiken. Dit wordt veelal gebruikt om bruin brood van te bakken. De vliesjes van de tarwe zitten er nog in die bij bloem eruit worden gezeefd.

      Hopelijk heb ik zo antwoord kunnen geven op je vraag.

      ~Sandra
      Receptidee

  • Avatar
    Etha Sturm 5 jaar geleden

    Volgens mij moet er geen gist in het startrecept van herman , dan is het nl, geen zuurdesem, maar een mengsel van gistdeeg.

  • Avatar
    Natascha Manders 6 jaar geleden

    Heeft er iemand Herman voor mij? Ik heb hem vroeger ooit gehad en ben nu al weer lang op zoek. Ik zou Herman weer graag in huis hebben.

  • Avatar
    maritta 7 jaar geleden

    ik vraag me af of er echt zoveel suiker in een herman moet.
    iemand ervaring met een suikerarme variant?
    heb het zelf geprobeerd maar rijst dan niet echt naar mijn idee.
    smaak wel goed.

  • Mijn moeder bewaarde wel altijd 1 deel in de diepvries die ze dan uithaalde als ze weer eens zin had om een (of meer) Herman(nen) te gaan maken. En dat gaat heel goed en was altijd heerlijk!
    Gr. Lia

  • Andere idee’s voor Hermanbrood zijn welkom
    Wat kan ik,er nog mee doen

  • Avatar
    nelly de vaan 8 jaar geleden

    Hallo Sandra,

    Ik heb vanavond het startrecept gemaakt, moet ik deze dag als dag 1 tellen of is morgen dag 1.
    Hoor het graag.

    • Hoi Nelly,

      Dan mag je morgen met dag 1 beginnen.
      Dan kan hij nog even bijkomen :D.
      Succes met verzorgen!

      ~Sandra

  • Hallo,

    Als ik na 9 dagen maar 1 deel wil weggeven en de andere tot Herman wil maken, kan ik de andere twee delen dan invriezen?
    En dan later de delen wil maken tot een Herman brood? Dus eerst ontdooien natuurlijk!
    Bedankt!

    Vriendelijke groet,
    Kim Donkersteeg

    • Hoi Kim,

      Ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee met het deeg invriezen. Maar ik ben bang dat de cultuur die je creëert het niet in de vriezer gaat overleven. Wat je wel kunt doen is een extra grote (of meerdere) Herman(nen) bakken als je het niet wilt weggooien. Je kan natuurlijk ook nog een keertje zelf starten met een deel.

      ~Sandra

  • Hoeft Herman nooit in de koelkast, er word wel telkens melk bijgedaan??

    Is het ook mogelijk om een ander soort “melk” te gebruiken, meld word hier niet getolereerd!!

    • Hoi Judith,

      Inderdaad deze moet niet in de koelkast het is namelijk een zuurdesem deeg. Zuurdesem houdt in dat het deeg gaat rijzen door de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten die erin zitten. Hierdoor ‘leeft’ het deeg, dit klinkt een beetje gek, maar dat geeft juist de heerlijke smaak aan dit brood/cake en moet daarom zeker niet in de koelkast. Ik denk dat mede hierdoor dit recept dan ook niet met een vervangend product kan worden gemaakt dan koemelk.
      Als ze geen melk tolereren, misschien is dit wat voor je: http://www.receptidee.nl/bananenbrood-stukjes-chocolade

      Groet, Sandra

    • Avatar
      Marieke 9 jaar geleden

      Hoi, wij zijn allemaal lactose intolerant, en hebben Herman dus gevoed met lactosevrije “melk”. Zojuist ons eerste stukje Herman verorberd, en hij is me toch lekker! Dus…. Lekker doen met lactosevrij! Smulse!

Laat een reactie achter