Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood

Porties

10

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

1 uur 30 min

Herman het vriendschapsbrood

Halfvolle melk (lactose vrije melk kan ook) 500 ml
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 350 gram

Herman het vriendschapsbrood is een recept die ik vroeger veel gemaakt heb. Ik had het recept gekopieerd op een a4tje en laatst vond ik deze weer terug en om het niet kwijt te raken wil ik dit graag met jullie delen. Want dit is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook ontzettend lekker!

Er stond een vriendin op het antwoordapparaat: “Ben je zaterdag thuis? Ik wil iets langs komen brengen, het heeft een beetje haast.” Ik was niet thuis. Een paar dagen later kreeg ik haar zelf aan de lijn “Wat is het dan?” Vroeg ik. “Dat zeg ik niet”, zei ze “maar het heeft verzorging nodig.” “Ik wil geen plant en geen dier”, antwoordde ze, “maar hij heeft wel verzorging nodig, hij moet eten.” “Ik wil hem nu al niet”, zei ik. “Je moet”, zei ze. “Ik laat hem achter bij het café bij jou om de hoek, dan haal je hem daar maar op.” Hij heeft iets ontroerends. Er viel niet aan te ontkomen. In het café kreeg ik van de barman een plastic bakje, met een wit, zurig ruikende vla waar belletjes op dreven. Bovenop het bakje zat een stuk papier geplakt.

Ik vouwde het open en las: Herman het vriendschapsbrood*.

*Dit recept gaat er vanuit dat je Herman gekregen hebt, je kan deze natuurlijk ook zelf starten (helemaal onderaan deze pagina staat ook het startrecept). Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd.

Benodigdheden:

 • Grote (plastic) kom
 • Houten of plastic lepel (geen metaal gebruiken)

Benodigdheden voor het afbakken:

 • Cakeblik of tulband vorm (de cake rijst niet heel erg veel, je kan het mengsel als het wat veel is ook over 2 cakeblikken verdelen)
 • Optioneel kunnen er ook nog chocoladestukjes doorheen gemengd worden

Herman verzorgen:


Je moet Herman als volgt verzorgen. Zet hem als je hem krijgt niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem nooit af met een deksel, maar met een theedoek. Zo zorg je ervoor dat hij kan ademen: Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal.

 • Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen, laat hem aan je huis wennen en doe even niets met hem.
 • Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
 • Dag 4: Herman heeft honger: geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
 • Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
 • Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden en de andere drie kan je weggeven (of zelf meebakken of een nieuwe Herman mee starten).

Herman afbakken:


Nadat ik Herman trouw negen dagen had vertroeteld en in leven had gehouden, gaf ik hem door aan twee vriendinnen en mijn moeder. Zodra ik haar lacherig het bakje overhandigde met de woorden “alsjeblieft, dit is Herman”, werd ze stil. Ze staarde naar het papier met de aanwijzingen en slikte. Ik dacht zelfs dat ik haar ogen zag glinsteren. “Dit is het mooiste cadeau dat je me had kunnen geven”, fluisterde ze, “ik heb jarenlang naar Herman gezocht, ik heb iedereen ernaar gevraagd.” “Hoezo?” Vroeg ik verbluft. “Ik heb je er nog nooit over horen praten.” “Ik ken Herman al vijftien jaar”, zei ze plechtig, “toen kwam hij voor het eerst in mijn leven. En nu pas zie ik hem terug.” Ze liep met het bakje naar de keuken alsof het een kostbare schat was, een verloren zoon.

Boodschappenlijst voor het afbakken

Olijfolie 15 ml
Eieren 3
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 90 gram
Bakpoeder 2 theelepels
Kaneel 2 theelepels
Gewelde rozijnen 200 gram
Walnoten of hazelnoten 100 gram
Appels (b.v. Jonagold) 2
Roomboter (om de vorm in te vetten) een klontje
 • Dag 10: Je geeft Herman voor de laatste keer eten, verwarm de oven voor op 150 graden. Vul daarom het deel wat je zelf hebt gehouden aan met 15 ml olie, 3 eieren, 250 gram bloem, 90 gram suiker, 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 200 gram gewelde rozijnen, 100 gram (gehakte) walnoten of hazelnoten (en optioneel nog stukjes chocolade) en de twee appels in kleine blokjes. Meng Herman door elkaar, giet hem in een ingevet cakeblik (of tulband vorm) en bak hem voor tenminste 1,5 uur af op 150 graden.

Mijn moeder geeft haar drie delen alleen maar weg op voorwaarde dat ze een deel terug krijgt, zo hoeft ze Herman nooit meer te missen. Maar hij is dan ook verrukkelijk.

Hoe kom je aan Herman deeg?

Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje Herman deeg krijgt, maar je kunt het deeg van Herman ook zelf starten.

Herman zelf starten, boodschappenlijst:

Witte basterdsuiker 100 gram
Warm water 250 ml
Gist 1 zakje
Bloem 225 gram

Zelf starten:


 1. Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water.
 2. Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan.
 3. Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
 4. Klop totdat het een glad beslag is.
 5. Goed afdekken met plastic folie.
 6. Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Tip: als het is afgebakken kan je hem ook heel goed invriezen, mocht je visite krijgen haal je gewoon een stukje eruit.

Herman deeg

Deel & Print

17 Reacties

 1. vraagje ik ken Herman van vroeger en wil hem weer tot leven brengen. Nu heb ik Tarwemeel in huis ipv bloem. Het is bijna het zelfde maar net niet begrijp ik.
  Kan ik Tarwemeel gebruiken kan iemand mij dat vertellen?

  • Hoi Robbert,

   Ik wist het ook niet, dus ik heb het even voor je gegoogled. Tarwemeel is eigenlijk de ongezeefde versie van bloem, kan je prima gebruiken. Dit wordt veelal gebruikt om bruin brood van te bakken. De vliesjes van de tarwe zitten er nog in die bij bloem eruit worden gezeefd.

   Hopelijk heb ik zo antwoord kunnen geven op je vraag.

   ~Sandra
   Receptidee

 2. Avatar
  Etha Sturm 1 jaar geleden

  Volgens mij moet er geen gist in het startrecept van herman , dan is het nl, geen zuurdesem, maar een mengsel van gistdeeg.

 3. Avatar
  Natascha Manders 2 jaar geleden

  Heeft er iemand Herman voor mij? Ik heb hem vroeger ooit gehad en ben nu al weer lang op zoek. Ik zou Herman weer graag in huis hebben.

 4. Avatar
  maritta 3 jaar geleden

  ik vraag me af of er echt zoveel suiker in een herman moet.
  iemand ervaring met een suikerarme variant?
  heb het zelf geprobeerd maar rijst dan niet echt naar mijn idee.
  smaak wel goed.

 5. Mijn moeder bewaarde wel altijd 1 deel in de diepvries die ze dan uithaalde als ze weer eens zin had om een (of meer) Herman(nen) te gaan maken. En dat gaat heel goed en was altijd heerlijk!
  Gr. Lia

 6. Andere idee’s voor Hermanbrood zijn welkom
  Wat kan ik,er nog mee doen

 7. Avatar
  nelly de vaan 4 jaar geleden

  Hallo Sandra,

  Ik heb vanavond het startrecept gemaakt, moet ik deze dag als dag 1 tellen of is morgen dag 1.
  Hoor het graag.

  • Hoi Nelly,

   Dan mag je morgen met dag 1 beginnen.
   Dan kan hij nog even bijkomen :D.
   Succes met verzorgen!

   Groet,

   Sandra
   Receptidee

 8. Hallo,

  Als ik na 9 dagen maar 1 deel wil weggeven en de andere tot Herman wil maken, kan ik de andere twee delen dan invriezen?
  En dan later de delen wil maken tot een Herman brood? Dus eerst ontdooien natuurlijk!
  Bedankt!

  Vriendelijke groet,
  Kim Donkersteeg

  • Hoi Kim,

   Ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee met het deeg invriezen. Maar ik ben bang dat de cultuur die je creëert het niet in de vriezer gaat overleven. Wat je wel kunt doen is een extra grote (of meerdere) Herman(nen) bakken als je het niet wilt weggooien. Je kan natuurlijk ook nog een keertje zelf starten met een deel.

   Groet,
   Sandra
   Receptidee.net

 9. Pingback Herman, ehh Herman wie? - Simple Thoughts

 10. Pingback Dag 5 van het gist experiment | hetbestebrood

 11. Hoeft Herman nooit in de koelkast, er word wel telkens melk bijgedaan??

  Is het ook mogelijk om een ander soort “melk” te gebruiken, meld word hier niet getolereerd!!

  • Hoi Judith,

   Inderdaad deze moet niet in de koelkast het is namelijk een zuurdesem deeg. Zuurdesem houdt in dat het deeg gaat rijzen door de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten die erin zitten. Hierdoor ‘leeft’ het deeg, dit klinkt een beetje gek, maar dat geeft juist de heerlijke smaak aan dit brood/cake en moet daarom zeker niet in de koelkast. Ik denk dat mede hierdoor dit recept dan ook niet met een vervangend product kan worden gemaakt dan koemelk.
   Als ze geen melk tolereren, misschien is dit wat voor je: http://www.receptidee.net/bananenbrood-stukjes-chocolade

   Groet, Sandra
   Receptidee.net

  • Avatar
   Marieke 5 jaar geleden

   Hoi, wij zijn allemaal lactose intolerant, en hebben Herman dus gevoed met lactosevrije “melk”. Zojuist ons eerste stukje Herman verorberd, en hij is me toch lekker! Dus…. Lekker doen met lactosevrij! Smulse!

Laat een reactie achter