Berliner bollen
Berliner bollen zelf maken staat al jaren op mijn lijstje, maar tot nu toe heb ik vele pogingen gedaan, maar nu heb ik eindelijk de ultieme versie gevonden en die wil ik graag met jou delen. Maak nu ook zelf deze overheerlijke Berliner bollen. Van oorsprong een Duitse lekkernij, maar wordt in Nederland ook veel gegeten. Niet alleen met Oud & Nieuw, maar het hele jaar door.
Vul je Berliner bol met zelfgemaakte banketbakkersroom of jam en je eet je vingers er bijna bij op. Jammie!
Wat heb je nodig:
- Een spuitzak, bekijk op bol
- Frituurpan of pan met olie
- Theedoek
- Dit recept is voor 9 Berliner bollen
- Optioneel: banketbakkersroom
- Optioneel: aardbeienjam
Berliner bollen
240 gram | Bloem | |
100 ml | Volle melk | |
1/2 zakje | Instant gist | |
2 | Eigelen | |
25 gram | Roomboter | |
snufje | Zout | |
100 gram | Fijne kristalsuiker | |
1 eetlepel | Poedersuiker | |
3 liter | Zonnebloem olie | |
200 gram | Banketbakkersroom | |
50 gram | Aardbeien jam |
Hoe maak je Berliner bollen:
- Doe 100 ml melk in een kommetje en zorg dat deze handwarm is. Even 30 sec in de magnetron op 900 watt is voldoende.
- Doe hier de gist bij en laat dit even voor 5 minuten staan. Je zal zien dat het iets gaat schuimen.
- In de mixer kom: doe hier de bloem, zout, melk met gist, eetlepel poedersuiker en de eigelen. Meng dit tot een bal met de deeghaak.
- Als er geen restjes meer in de kom zitten, kneed het nog even met de hand door en vorm een bol.
- Leg de bol terug in de kom en dek de kom af met een natte theedoek.
Eerste rijs
- Laat je deeg 2 uur rijzen in een nog warme oven of op een warme tochtvrije plek tot het twee keer zo groot is geworden.
Tweede rijs
- Na de eerste rijs ga je het deeg even doorkneden en maak je bolletjes van ongeveer 45 gram.
- Leg je bolletjes op een met bakpapier bekleden plaat en dek wederom af met een natte theedoek.
- Laat nu je bolletjes nog 1 uur rijzen.
Afbakken
- Ondertussen zet je de frituurpan klaar
- Giet de zonnebloem olie erin en verwarm tot 180 graden.
- Knip vierkantjes van je bakpapier, zodat je ieder bolletje makkelijk in de frituurpan kan laten glijden.
- Bak je Berliner bollen 2 minuten per kant bruin en gaar.
- Haal ze er vervolgens met een schuimspaan uit. Laat ze uitlekken op een plaat met keukenpapier.
- Giet de fijne kristalsuiker in een kommetje, na het bakken kan je gelijk je Berliner bollen met suiker omrollen. Leg ze hierna even apart om goed af te koelen.
- Je kan de Berliner bollen zo eten, maar ook vullen met jam of banketbakkers room.
Nog geen reacties