Recepten

Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood

Herman het vriendschapsbrood is een recept die ik veel gemaakt heb. Ik heb het recept gekopieerd op een a4tje en laatst vond ik deze weer terug. Om het niet kwijt te raken wil ik dit graag met jullie delen.

*Dit recept gaat er vanuit dat je Herman gekregen hebt, maar je kan deze natuurlijk ook zelf starten. Helemaal onderaan deze pagina staat het startrecept.

Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd.

Het verhaal van Herman:

Er stond een vriendin op het antwoordapparaat: “Ben je zaterdag thuis? Ik wil iets langs komen brengen, het heeft een beetje haast.” Ik was niet thuis. Een paar dagen later kreeg ik haar zelf aan de lijn “Wat is het dan?” Vroeg ik. “Dat zeg ik niet”, zei ze “maar het heeft verzorging nodig.” “Ik wil geen plant en geen dier”, antwoordde ze, “maar hij heeft wel verzorging nodig, hij moet eten.” “Ik wil hem nu al niet”, zei ik. “Je moet”, zei ze. “Ik laat hem achter bij het café bij jou om de hoek, dan haal je hem daar maar op.”

Hij heeft iets ontroerends. Er viel niet aan te ontkomen. In het café kreeg ik van de barman een plastic bakje, met een wit, zurig ruikende vla waar belletjes op dreven. Bovenop het bakje zat een stuk papier geplakt.

Ik vouwde het open en las: Herman het vriendschapsbrood*.

Lactose intolerantie? Vervang de normale melk voor lactose vrije melk en Herman is net zo lekker!

Wat heb je nodig:


  • Grote (plastic) kom
  • Houten of plastic lepel (geen metaal gebruiken)
  • Cakeblik of tulband vorm
  • Optioneel: stukjes chocolade

Herman het vriendschapsbrood

Halfvolle melk 500 ml
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 350 gram

Afbakken

Olijfolie 15 ml
Eieren 3
Bloem 250 gram
Witte basterdsuiker 90 gram
Bakpoeder 16 gram
Kaneel 2 theelepels
Gewelde rozijnen 100 gram
Walnoten en/of hazelnoten 100 gram
Appels 2
Roomboter een klontje

Herman zelf starten

Witte basterdsuiker 100 gram
Warm water 250 ml
Instant gist 7 gram
Bloem 225 gram

Herman verzorgen:


Je moet Herman als volgt verzorgen. Zet hem als je hem krijgt niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem nooit af met een deksel, maar met een theedoek. Zo zorg je ervoor dat hij kan ademen. Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal.

  • Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen, laat hem aan je huis wennen en doe even niets met hem.
  • Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
  • Dag 4: Herman heeft honger: geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
  • Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
  • Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden en de andere drie kan je weggeven (of zelf meebakken of een nieuwe Herman mee starten).

Herman afbakken:


Nadat ik Herman trouw negen dagen had vertroeteld en in leven had gehouden, gaf ik hem door aan twee vriendinnen en mijn moeder. Zodra ik haar lacherig het bakje overhandigde met de woorden “alsjeblieft, dit is Herman”, werd ze stil. Ze staarde naar het papier met de aanwijzingen en slikte. Ik dacht zelfs dat ik haar ogen zag glinsteren. “Dit is het mooiste cadeau dat je me had kunnen geven”, fluisterde ze, “ik heb jarenlang naar Herman gezocht, ik heb iedereen ernaar gevraagd.” “Hoezo?” Vroeg ik verbluft. “Ik heb je er nog nooit over horen praten.” “Ik ken Herman al vijftien jaar”, zei ze plechtig, “toen kwam hij voor het eerst in mijn leven. En nu pas zie ik hem terug.” Ze liep met het bakje naar de keuken alsof het een kostbare schat was, een verloren zoon.

  • Dag 10: Je geeft Herman voor de laatste keer eten, verwarm de oven voor op 150 graden. Vul daarom het deel wat je zelf hebt gehouden aan met 15 ml olie, 3 eieren, 250 gram bloem, 90 gram suiker, een zakje bakpoeder (16 gram), 2 theelepels kaneel, 100 gram gewelde rozijnen, 100 gram (gehakte) walnoten of hazelnoten (en optioneel nog stukjes chocolade) en de twee appels in kleine blokjes. Meng Herman door elkaar, giet hem in een ingevet cakeblik (of tulband vorm) en bak hem voor tenminste 1,5 uur af op 150 graden.

Mijn moeder geeft haar drie delen alleen maar weg op voorwaarde dat ze een deel terug krijgt, zo hoeft ze Herman nooit meer te missen. Maar hij is dan ook verrukkelijk.

Hoe kom je aan het startersdeeg?


Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje deeg krijgt, maar je kunt het deeg ook zelf starten. Hieronder lees je hoe je dat doet:

Zelf starten


  1. 100 gram suiker oplossen in 125 ml handwarm water.
  2. Strooi 1 zakje gist erbij, laat dit 10 minuten staan.
  3. Roer de rest (125 ml) van het warme water erbij en 225 gram bloem.
  4. Klop totdat het een glad beslag is.
  5. Afdekken met een theedoek.
  6. Laat rusten op kamertemperatuur (tochtvrije plek) tot de volgende dag.

Tip: als het is afgebakken kan je hem ook heel goed invriezen, mocht je visite krijgen haal je er gewoon een stukje uit.

Porties

10

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

1 uur 30 min

Beoordeel

93%

80 Reacties

  • Weet iemand hoe zwaar 1 ‘portie’ Herman hoort te zijn? Ik heb een deel van een willekeurig verdeelde Herman gekregen en ben nu benieuwd of de verhoudingen van het recept nog kloppen.

    • Hi Maaike, in het verleden heb ik ook vaak verschillende volumes van de verdeelstukjes Herman gekregen. Het maakt uit eindelijk niet zo veel uit hoe groot het deel dat je krijgt precies is, als de culturen er maar in zitten. Ga hem voeden en hij zal zeker groot genoeg zijn om een lekkere Herman van te bakken en te verdelen. ~Sandra

  • Kan het kwaad ik heb het deeg met een metale lepel geroerd

    • Hoi Kathy,
      Herman gaat niet zo lekker op metaal, probeer dit te vermijden. Ik zou gewoon door blijven gaan met voeden en uiteindelijk verdelen en bakken.
      ~Sandra

  • Hey ik heb mijn herman al 5 dagen maar hij blijft heel lopend is dat normaal ?? Of hoe zou ik dat kunnen oplossen want ik volgens mij de foute suiker

    • Hi Jona, Herman is best wel vloeibaar dus dat is volkomen normaal. Het is al even geleden, is het gelukt om een lekkere Herman te bakken? ~Sandra

  • Avatar
    Jessica Geirnaert 2 jaar geleden

    Hey ik heb per ongeluk met metaal geroerd in Herman op dag 9 ? is dat heel erg? Dank je!

    • Hoi Jessica, Herman vind metaal niet zo heel leuk, maar aangezien je al op dag 9 zit ga ik er vanuit dat Herman het wel overleeft heeft. Is het gelukt om een lekkere Herman ervan te bakken? ~Sandra

  • Avatar
    Nathalie De Beck 2 jaar geleden

    Hey voor mij echte nostalgie ! Top dat ik dit recept weerzie ,vraagje voor de Herman starter kan ik 1 zakje gist vervangen door zuurdecemstarter dag 5 of gaat dat niet ? Anders doe ik het toch met gist is toch alleen om een begin starter te maken …. vriendelijke groeten Nathalie

    • Hi Nathalie, oeh ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar je zou het kunnen proberen. ~Sandra

  • ik heb al verschillende malen herman in de vriezer gestoken, geen probleem mee, je moet wel zorgen dat hij helemaal is bijgekomen voor je er mee aan de slag kan…

  • Klopt het dat het deeg van Herman vloeibaar blijft? Herman

  • die Hermans zijn echt overal we zijn verhuist en zie we krijgen er een

  • Oh zo leuk! Dit komt uit mn jeugd!!
    Ik heb een vraagje: kan het ook gewoon in een metalen kom ipv plastic?

  • Avatar
    Anneken De Backer 3 jaar geleden

    Kan je het een dag minder laten rusten? En op dag 8 al doorgeven?

    • Hoi hoi,
      Nee, Herman wil graag alle dagen eten en rust hebben, dus eerder doorgeven kan niet.
      Groet, Sandra

← Oudere reacties Nieuwere reacties →

Laat een reactie achter