Mini citroen tiramisu
Deze mini citroen tiramisu in glaasjes is een heerlijke frisse twist op de klassieke tiramisu. Met romige mascarpone crème en lange vingers die geweekt zijn in een citroenlimonade zet je in een handomdraai een vrolijk dessert op tafel. Perfect voor een kerstdiner, maar ook ideaal voor een feestje of etentje met veel mensen. Dit recept is voldoende voor 24 citroen tiramisu glaasjes van 60 ml.
Wat heb je nodig:
- Glaasjes 60 ml, bekijk op amazon
- Suikerthermometer, bekijk op bol
- Citroenrasp, bekijk op bol
- Spuitzak, bekijk op bol
- Mixer
Mini citroen tiramisu
| 500 gram | Mascarpone | |
| 170 gram | Fijne kristalsuiker | |
| 200 gram | Lange vingers | |
| 150 ml | Water | |
| 1 zakje | Vanille suiker | |
| 3 | Eieren | |
| 3 | Citroenen |
Hoe maak je mini citroen tiramisu:
- Rasp de 3 citroenen en zet dit even apart
- Pers nu de citroenen tot je ongeveer 90 ml citroensap hebt.
- Doe in een steelpan 150 ml water, 90 ml citroensap, citroenrasp van 2 citroenen (bewaar één voor de garnering) en de 75 gram suiker.
- Verhit je mengsel, tot de suiker goed opgelost is en laat het afkoelen.
- Scheid de eieren, je hebt nodig: 2 eierdooiers en 3 eiwitten.
- Verhit de 3 eiwitten au bain-marie met een suikerthermometer erin. De eiwitten moeten in langzaam in beweging blijven, anders stolt het. Let op: zorg dat je mixerkom goed schoon en ontvet is, anders stollen je eiwitten niet in de volgende stap. Bij 52 graden haal je het van het vuur en klop de eiwitten met de mixer op tot een wit schuim met stijve pieken. Het is klaar als je de kom op z’n kop kan houden, zonder dat de eiwitten eruit vallen/glijden.
- Zet de eiwitten even apart en ga verder met de eidooiers.
- Klop de 2 eierdooiers met 100 gram suiker en 1 zakje vanille suiker tot een mooie gladde gele crème ontstaat.
- Doe de mascarpone er vervolgens bij en mix deze tot het goed gemengd is.
- Vouw vervolgens met een spatel de eiwitten door het mengsel. Doe dit voorzichtig, je wilt dat het geheel luchtig en stijf blijft.
- Je mascarpone mengsel en citroenmengsel zijn nu klaar, verder met opbouwen.
Mini citroen tiramisu opbouwen:
- Pak je glaasjes erbij en doe je mascarpone crème in een spuitzak
- Begin met een laagje mascarpone crème.
- Dip de lange vingers 1 voor 1 in het citroenmengsel (1 lange vinger per glaasje). Zorg dat het het citroenmengsel goed geabsorbeerd heeft.
- Breek je lange vinger in 3 stukjes en bouw in je glaasje, laagje voor laagje je tiramisu op.
- Is je laag helemaal bedenkt, schep hier dan weer een laagje mascarpone mengsel overheen.
- Laatste laag erop? Bedek de bovenkant met plastic en zet de mini citroen tiramisu glaasjes nu minstens 3 uur in de koelkast om een stijf te worden, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
- Besprenkel met wat overgebleven citroenrasp.
Toch de klassieke variant maken? Deze glaasjes kan je ook vullen met een klassieke tiramisu. Ga naar het recept.
Nog geen reacties