Recepten

Tiramisu

Tiramisu

Een heerlijk nagerecht voor als je nog niet genoeg bij het hoofdgerecht hebt gegeten. Een heerlijk toetje, waar je menig persoon heel erg blij mee maakt: tiramisu.

Een combinatie van koffie, amaretto en mascarpone maken dit echt een super lekker nagerecht!

Tiramisu

Eieren 3
Witte basterdsuiker 100 gram
Mascarpone 500 gram
Vanille suiker 1 zakje
Cacaopoeder 1 eetlepel
Lange vingers 1 pak
Sterke koffie 400 ml
Amaretto 75 ml

Wat heb je nodig:


  • Cake- of taartvorm (24cm)
  • Mixer
  • Tip: zorg dat al je producten op kamertemperatuur zijn

Hoe maak je tiramisu:


  1. Zet eerst twee kopjes (samen 400 ml) hele sterke koffie. Zorg ervoor dat deze redelijk snel afkoelt. Zet evt. de kom in een gootsteen met koud water.
  2. Scheid de eierdooiers en het eiwit.
  3. Klop 2 eierdooiers met de suiker en vanille suiker tot een mooie gladde gele crème ontstaat.
  4. Verhit de 3 eiwitten au bain-marie. De eiwitten moeten in beweging blijven, anders stolt het. Bij 52 graden haal het van het vuur en klop de eiwitten op tot een wit schuim met stijve pieken.
  5. Doe de mascarpone vervolgens in de mixer kom en mix deze tot deze wat gladder van structuur is.
  6. Meng het eigeel door de mascarpone.
  7. Spatel vervolgens de eiwitten door het mengsel. Doe dit voorzichtig met een spatel, je wilt dat het geheel luchtig en stijf blijft.
  8. Je mascarpone mengsel is nu klaar, verder met de lange vingers.
  9. Voeg nu aan de afgekoelde (zodat de alcohol niet meteen verdampt) koffie de amaretto naar smaak toe.

Tiramisu opbouwen:


  1. Pak je cakevorm in met plastic, zodat je naderhand je tiramisu op een mooie plank kan serveren.
  2. Begin met een laagje mascarpone crème.
  3. Dip de lange vingers 1 voor 1 in het koffiemengsel. Zorg dat het het koffiemengsel goed geabsorbeerd heeft.
  4. Transporteer nu de lange vinger naar je vorm en leg ze in de lengte op de bodem.
  5. Is je laag helemaal bedenkt, schep hier dan weer een laagje mascarpone mengsel overheen.
  6. Leg hier nu een tweede laag lange vingers gedipt in koffiemengsel op en bedek deze opnieuw met het mascarpone mengsel. Ga hier mee door tot je lange vingers en je mascarpone mengsel op zijn. Hou er rekening mee dat je genoeg mascarpone mengsel overhoudt voor de bovenste laag die alleen uit mascarpone mengsel bestaat.
  7. Laatste laag erop? Bedek ook de bovenkant met plastic en et de tiramisu nu minstens 3 uur in de koelkast om een stijf te worden en de smaken goed in te laten trekken.
  8. Strooi vlak voor het opdienen een beetje cacao door een zeef eroverheen.

Ook leuk: maak tiramisu in kleine bakjes of een glas.

Porties

10

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

3 uur

Beoordeel

100%
Volgende →
Nog geen reacties

Laat een reactie achter