Tiramisu

Tiramisu
Eieren | 3 | |
Witte basterdsuiker | 100 gram | |
Mascarpone | 500 gram | |
Vanille suiker | 1 zakje | |
Cacaopoeder | 1 eetlepel | |
Lange vingers | 1 pak | |
Sterke koffie | 400 ml | |
Amaretto (naar eigen smaak) | een paar flinke scheuten |
Een heerlijk nagerecht voor als je nog niet genoeg bij het hoofdgerecht hebt gegeten. Een heerlijk toetje, waar je menig persoon heel erg blij mee maakt: tiramisu. Een combinatie van koffie, amaretto en mascarpone maken dit echt een super lekker nagerecht!
Wat heb je nodig:
- Cake- of taartvorm (24cm)
- Mixer
- Tip: zorg dat al je producten op kamertemperatuur zijn
Hoe maak je tiramisu:
- Zet eerst twee kopjes (samen 400 ml) hele sterke koffie. Zorg ervoor dat deze redelijk snel afkoelt. Zet evt. de kom in een gootsteen met koud water.
- Scheid de eierdooiers en het eiwit.
- Klop 2 eierdooiers met de suiker en vanille suiker tot een mooie gladde gele crème ontstaat.
- Verhit de 3 eiwitten au bain marie. De eiwitten moeten in beweging blijven, anders stolt het. Bij 52 graden haal het van het vuur en klop de eiwitten op tot een wit schuim met stijve pieken.
- Doe de mascarpone vervolgens in de mixer kom en mix deze tot deze wat gladder van structuur is.
- Meng het eigeel door de mascarpone.
- Spatel vervolgens de eiwitten door het mengsel. Doe dit voorzichtig met een spatel, je wilt dat het geheel luchtig en stijf blijft.
- Je mascarpone mengsel is nu klaar, verder met de lange vingers.
- Voeg nu aan de afgekoelde (zodat de alcohol niet meteen verdampt) koffie de amaretto naar smaak toe.
Tiramisu opbouwen:
- Dip de lange vingers 1 voor 1 in het koffiemengsel. Zorg dat het het koffiemengsel goed geabsorbeerd heeft.
- Transporteer nu de lange vinger naar de schaal en leg ze op de bodem. Schep hier een laagje mascarpone mengsel overheen.
- Leg over de laag die je nu hebt gekregen een tweede laag lange vingers en bedek deze opnieuw met het mascarpone mengsel. Ga hier mee door tot je lange vingers en je mascarpone mengsel op zijn, maar hou er rekening mee dat je genoeg mascarpone mengsel overhoudt voor de bovenste laag die alleen uit mascarpone mengsel bestaat. Dit proces kan natuurlijk ook in kleinere bakjes gedaan worden.
- Zet de tiramisu nu minstens 3 uur in de koelkast om een beetje stijf te worden en de smaken goed in te laten trekken.
- Strooi vlak voor het opdienen een beetje cacao door een zeef eroverheen.
