Shiitake soep
Voor liefhebbers van paddenstoelen is dit een geweldig gerecht, shiitake soep. Het is eenvoudig klaar te maken en op elk moment van het diner weer goed warm te maken.
De presentatie is erg leuk met het kleine dakje van bladerdeeg. Met het juiste bakje eronder lijkt het net alsof je uit een paddenstoel zit te eten.
Wat heb je nodig:
- 4 hoge, ovenvaste soepkommen, bekijk op bol
Shiitake soep
1 | Ui | |
25 gram | Roomboter | |
1/2 | Rode paprika | |
200 gram | Shii-take | |
50 ml | Droge witte wijn | |
750 ml | Runderbouillon | |
2 theelepels | Majoraan | |
een scheutje | Citroensap | |
een bosje | Verse peterselie | |
4 plakjes | Roomboter bladerdeeg | |
1 | Eierdooier |
Voorbereiding:
- Maak in een ruime pan de bouillon klaar. Houd er rekening mee dat de inhoud zeker met 50% toeneemt. Laat de bouillon rustig op temperatuur komen.
- Snij ondertussen de sjalot. Fruit de sjalot in een braadpan met de boter. Zodra er een mooi kleurtje op zit mogen de paprika en shiitake erbij.
- Schep de massa regelmatig om en laat het 5 minuutjes rustig bakken.
- Voeg nu de wijn en majoraan toe aan de bouillon.
- Voeg daarna het mengel van paprika en shiitake toe aan de bouillon en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Eventueel kun je het op smaak maken met wat citroensap, zout en peper.
- Soep laten afkoelen en tot gebruik in de koelkast bewaren.
Shiitake soep serveren:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
- Maak de soep opnieuw warm en schenkt dit in de ovenvaste soepkommen.
- Optioneel: Voeg hier de peterselie toe. Of serveer deze later apart op het bladerdeeg dakje.
- Vouw een bladerdeeg plakje om de kom en plak het een beetje vast met wat water. Overtollig bladerdeeg mag weggesneden worden.
- Strijk het bladerdeeg in met de eierdooier. Prik het bladerdeeg van de shiitake soep niet in!
- Plaats de soepkommen in de oven en bak het dakje voor ongeveer 20 minuten.
- Als het bakje lichtbruin is is de soep klaar.
- De shiitake soep met bladerdeeg dakjes zijn nu klaar om gegeten te worden.
Let op! Alles is heel erg heet, waarschuw je eters hiervoor.
Is lekker,alleen wordt er geen woord gerept over de peterselie. Ik denk dat deze voordat met de soep in de oven zet, de peterselie fijn moet knippen boven de soep.
Oei, inderdaad. Goed gezien! Ik pas het gelijk even aan.
Je mag de peterselie erbij doen als de soep de oven in gaat. Of los serveren als extra op het bladerdeegdekje. De gasten kunnen het dan naar eigen wens toevoegen.
Dankjewel voor het melden.
Groeten,
Jan