Recepten

Citroen tiramisu

Citroen tiramisu

Tiramisu, maar dan fris en alcoholvrij!
Met lange vingers, een vleugje citroen en romige lagen maak je deze twist op de klassieker. Lekker, luchtig en helemaal kidsproof—een verrassend dessert voor op de kersttafel!

Wat heb je nodig:


Citroen tiramisu

500 gram Mascarpone
170 gram Fijne kristalsuiker
200 gram Lange vingers
150 ml Water
1 zakje Vanille suiker
3 Eieren
3 Citroenen

Hoe maak je citroen tiramisu:


  1. Rasp de 3 citroenen en zet dit even apart
  2. Pers nu de citroenen tot je ongeveer 90 ml citroensap hebt.
  3. Doe in een steelpan 150 ml water, 90 ml citroensap, citroenrasp van 2 citroenen (bewaar één voor de garnering) en de 75 gram suiker.
  4. Verhit je mengsel, tot de suiker goed opgelost is en laat het afkoelen.
  5. Scheid de eieren, je hebt nodig: 2 eierdooiers en 3 eiwitten.
  6. Verhit de 3 eiwitten au bain-marie met een suikerthermometer erin. De eiwitten moeten in langzaam in beweging blijven, anders stolt het. Let op: zorg dat je mixerkom goed schoon en ontvet is, anders stollen je eiwitten niet in de volgende stap. Bij 52 graden haal je het van het vuur en klop de eiwitten met de mixer op tot een wit schuim met stijve pieken. Het is klaar als je de kom op z’n kop kan houden, zonder dat de eiwitten eruit vallen/glijden.
  7. Zet de eiwitten even apart en ga verder met de eidooiers.
  8. Klop de 2 eierdooiers met 100 gram suiker en 1 zakje vanille suiker tot een mooie gladde gele crème ontstaat.
  9. Doe de mascarpone er vervolgens bij en mix deze tot het goed gemengd is.
  10. Vouw vervolgens met een spatel de eiwitten door het mengsel. Doe dit voorzichtig, je wilt dat het geheel luchtig en stijf blijft.
  11. Je mascarpone mengsel en citroenmengsel zijn nu klaar, verder met opbouwen.

Citroen tiramisu opbouwen:


  1. Pak je cakevorm in met plastic, zodat je naderhand je citroen tiramisu op een mooie plank kan serveren.
  2. Begin met een laagje mascarpone crème.
  3. Dip de lange vingers 1 voor 1 in het citroenmengsel. Zorg dat het het citroenmengsel goed geabsorbeerd heeft.
  4. Transporteer nu de lange vinger naar je vorm en leg ze in de lengte op de bodem.
  5. Is je laag helemaal bedenkt, schep hier dan weer een laagje mascarpone mengsel overheen.
  6. Leg hier nu een tweede laag lange vingers gedipt in citroenmengsel op en bedek deze opnieuw met het mascarpone mengsel. Ga hier mee door tot je lange vingers en je mascarpone mengsel op zijn. Hou er rekening mee dat je genoeg mascarpone mengsel overhoudt voor de bovenste laag die alleen uit mascarpone mengsel bestaat.
  7. Laatste laag erop? Bedek ook de bovenkant met plastic en zet de tiramisu nu minstens 3 uur in de koelkast om een stijf te worden en de smaken goed in te laten trekken.
  8. Bewaar wat overgebleven mascarpone crème voor mooie toefjes bovenop.
  9. Besprenkel met wat overgebleven citroenrasp.

Ook leuk: maak citroen tiramisu in kleine bakjes of een glas. Toch de klassieke variant maken? Bekijk hier het recept.

Porties

8

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

3 uur

Beoordeel

100%

Nog geen reacties

Laat een reactie achter