Aardbeien sorbetijs
Zelfgemaakt aardbeien sorbetijs is ontzettend lekker! Een combinatie van een suikersiroop, sinaasappel met lekker veel verse aardbeien. Een ijsmachine is hierbij aan te raden, binnen een half uurtje heb je overheerlijk zelfgemaakt ijs.
Er zijn nog veel meer lekkere ijsjes, ze staan hier!
Wat heb je nodig:
- IJsmachine, bekijk op bol
- Blender
Aardbeien sorbetijs
Witte basterdsuiker | 250 gram | |
Aardbeien | 500 gram | |
Pers sinaasappelen | 2 kg | |
Citroen | 1 |
Hoe maak je aardbeien sorbetijs:
- Pers de sinaasappels en de citroen uit in een kom tot totaal 400 ml.
- Breng de sinaasappelsap, citroensap met de suiker aan de kook en haal gelijk van het vuur af.
- Laat dit goed afkoelen (snel = in een kom met koud water).
- Was de aardbeien en ontkroon ze.
- Leg de aardbeien in de blender.
- Giet hier je sinaasappelsuiker mengsel bij.
- Blender het aardbeienmengsel in de blender en zet deze aan tot het een egale massa is (geen stukjes).
- Daarna is het gereed voor de vriezer, of de ijsmachine.
- In het geval van een vriezer moet je de komende 3- 4 uur om het half uur roeren in de kom (dit voorkomt ijskristal vorming). Als je een ijsmachine gebruikt, vries het dan voor ongeveer 45 minuten, het is mogelijk dan nog niet helemaal hard. Zet het mengsel in de diepvries om verder hard te worden voor een paar uur.
Een paar uur later heb je heerlijk aardbeien sorbetijs (of direct een lekkere coole smoothie), genieten!
Tip: mocht het ijs nou niet hard worden, dan is je mengsel nog te warm en heeft het langer de tijd nodig om goed koud te worden. Als smoothie is deze ook heel erg lekker, maar voor ijs moet je de vriestijd verlengen tot het ijs is geworden.
Met een ijsmachine gaat het natuurlijk een stuk makkelijker, gemiddeld tussen een half uur en drie kwartier heb je lekker ijs. Hiervoor geldt ook, als het nog niet hard is geworden, nog wat langer in de ijsmachine laten draaien.
Heerlijk de combinatie met sinaasappel en citroen. Dat verdiept mooi de smaak.
Wel een suggestie: je kunt het sinaasappelsap samen met het citroensap ook benutten om de suiker in op te lossen. Dan hoef je geen water meer toe te voegen. Dat komt de structuur ten goede (minder kristalvorming).
Goede tip Hans, ik heb het recept aangepast, erg lekker!
~Sandra