Appelbeignets

Appelbeignets

Porties

10

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

20 min

Appelbeignets

appels 4
eieren 2
zelfrijzend bakmeel 200 gram
halfvolle melk 200 ml
kristalsuiker 150 gram
kaneel 1 theelepel
vanillesuiker 1 zakje
zonnebloem olie 2 liter
poedersuiker (ter garnering) 1 bus


Appelbeignets bestaan traditioneel uit schijven appel die in beignet beslag worden gedoopt en vervolgens worden gefrituurd. In Nederland worden ze vaak gegeten met oud en nieuw, maar eigenlijk smaken appelbeignets altijd. Zelf appelbeignets maken is eenvoudig en het recept is veelzijdig. Zo kun je met een simpele aanpassing ook lekkere perzik beignets of bananen beignets maken.

Wat heb je nodig?

  • Frituurpan of een andere grote panAppelbeignets 3
  • Schuimspaan
  • Appelboor
  • Mixer
  • Grote schaal of kom
  • Keukenpapier (voor het uitlekken)

Bereidingswijze:

Appels voorbereiden:

  1. Schil de appel en boor het klokhuis uit met een appelboor
  2. Snij hier grote plakken van overdwars (je krijgt dan rondjes met een klein rondje in het midden). Snij de plakken niet te dun, anders breken ze snel als je ze van het beslag naar de frituur begeleid.

Frituur voorbereiden:

  1. Verwarm je olie in een frituurpan of gewone pan tot 180 graden.
  2. Frituur warmte tip: Als je geen frituurpan hebt maar een pan met olie gebruikt, gebruik dan een stukje brood om de temperatuur van de olie te testen. Als je denkt dat de olie warm genoeg is, gooi je er een stukje brood in. Het brood moet een beetje kleuren, maar niet direct bruin worden. Ook mag het niet naar de bodem zakken. In dat eerste geval is het te heet, in het tweede geval te koud.

Beslag maken:

  1. Maak ondertussen het beslag, voeg in een grote kom het zelfrijzend bakmeel en de melk bij elkaar en mix deze goed door elkaar, doe vervolgens de eieren erdoorheen en mix deze voor ongeveer 5 minuten tot een glad beslag.
  2. Maak separaat hiervan de suikermix klaar in een kom, voeg hiervoor de basterdsuiker, vanillesuiker en kaneel bij elkaar en roer dit even door elkaar, zodat het goed gemengd is.

 Appelbeignets bakken:

  1. Je beslag is klaar en ook je suikermengsel en appels staan klaar. Je frituur is op temperatuur, dus je kunt gaan bakken.
  2. Frituurtip: Bak de appelbeignets niet in frituurvet, want anders krijg je een wit laagje op de appelbeignets.
  3. Baktip: Wil je oliebollen en appelbeignets bakken? Bak eerst de oliebollen en later de appelbeignets.
  4. Haal een appelring door de suiker en vervolgens het beslag, zorg dat aan beide kanten beslag en suiker zit en met een schuimspaan leg je deze in de frituur. Herhaal dit tot je frituur vol zit (stuk of 6).
  5. Bak de appelbeignet voor ongeveer 3-4 minuten (tot deze lichtbruin zijn). Bak ze niet te kort of te lang, de kunst is om ze goed gaar te laten zijn van binnen, maar niet te lang erin te laten zitten zodat ze te vet zijn. Haal ze uit de frituur en laat ze vervolgens op een rooster met keukenpapier uitlekken en iets afkoelen.

Serveren:

  1. Warm zijn deze appelbeignets het lekkerst, bestrooi ze bij serveren even met wat poedersuiker.
  2. Bewaartip: Appelbeignets kun je ongeveer twee dagen bewaren. Het lekkerst is om de appelbeignets gelijk na het bakken te eten. Lukt dat niet, dan kun je het beste de appelbeignets helemaal laten afkoelen en daarna luchtdicht verpakken. Je kunt de appelbeignets bewaren in een afgesloten plastic zak of bak buiten de koelkast.
  3. Opwarmtip: Koude appelbeignets worden weer lekker vers als je ze even opwarmt in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C en warm de appelbeignets ongeveer tien minuten op. Extra lekker met een laagje poedersuiker!

Variatietip: vervang de appel eens door perzik of banaan.

 

Deel & Print

2 Reacties

  1. Of: Plaats de schijf appel tussen 2 plakjes roomboter-bladerdeeg. Druk goed dicht en frituur. Dit doen bakkers ook.

    • Lijkt mij ook een lekkere variant, snel eens proberen, dankje voor de tip!

      Groetjes Sandra

Laat een reactie achter