Baklava

Porties

48

Voorbereidingstijd

45 min

Baktijd

30 min

Baklava

  • 30 vellen ‏filodeeg
  • 200 gram ‏ongezouten gepeld pistachenoten
  • 300 gram ‏roomboter
  • 500 gram ‏kristalsuiker
  • 250 ml ‏water
  • 1 theelepel ‏rozewater
  • een snufje ‏kardemom
  • scheutje ‏citroensap

Baklava is een zoetigheid dat bestaat uit eindeloos veel laagjes filodeeg met pistachenootjes ertussen. En niet te vergeten een heerlijke suikersiroop. Het vergt wel even wat tijd om te maken, maar dit is echt zo ontzettend lekker, dat moet je gewoon eens geprobeerd hebben.

Benodigheden:

  • Ruime ovenschaal
  • Kwast voor de boter
  • Keukenmachine

Bereiding:

  1. Verwarm de hetelucht oven voor op 175 graden
  2. Ontdooi het filodeeg volgens verpakking (ongeveer 1 uur in de folie op het aanrecht) of gebruik vers deeg. Als je filodeeg ontdooit is, leg de vellen dan tussen een natte theedoek. Dit voorkomt uitdrogen.baklava-3baklava-4
  3. Maal de pistachenoten fijn in een keukenmachine.
  4. Smelt de boter in een pannetje.
  5. Ondertussen maak je de suikersiroop. Breng het water met de suiker, rozewater, kardemom en citroensap aan de kook.
  6. Kook de suikersiroop voor ongeveer 10 minuten.
  7. Leg ongeveer 10 vellen filodeeg in de ovenschaal, snij ze eventueel iets bij.
  8. Nu ga je laagje voor laagje besmeren met boter door telkens de onder en bovenkant om te vouwen. Elke laag krijgt een laagje boter. Bestrijk dit royaal en ook overal.
  9. De bovenste laag besmeer je ook met boter en bestrooi je nu met de helft van de pistaches.
  10. Leg nu weer 10 vellen erboven op en ga weer elk laagje insmeren met de gesmolten boter.baklavabaklava-2
  11. Bestrooi hier boven op de andere helft van de pistaches en bewaar nog een klein handjes voor de garnering.
  12. Leg nu de laatste 10 vellen erbovenop en bestrijk weer elk laagje met boter.
  13. Snij de baklava in kleine blokjes.
  14. Giet de overgebleven gesmolten boter over de baklava.
  15. Bak de baklava voor ongeveer 25-30 minuten goudbruin.
  16. Zodra de baklava klaar is, giet de suikersiroop er direct overheen.
  17. Laat het geheel goed afkoelen en serveer als tussendoortje, dessert of gewoon zomaar!

Deel & Print

100 0 100 300

Geen Reacties

Laat een reactie achter