Recepten

Caramelita

Caramelita

Caramelita, een super lekker gebakje met een kruimelige koeklaag, karamel en chocolade. In kleine puntjes is dit super leuk voor bij een sweettable, een high-tea of voor een verjaardag.

Voor dit recept heb je een vierkante bakvorm nodig van 20 cm of een ronde van 18 cm. Niet in huis? Je shopt de 20cm hier en de 18 cm hier.

Caramelita - Kruimeldeeg

Roomboter 175 gram
Kristalsuiker 125 gram
Bloem 125 gram
Havermout 85 gram
Baksoda 1 zakje (dr. Oetker)
Vanille suiker 1 zakje
Zout 1 snufje

Caramelita - Karamel vulling

Gecondenseerde melk 1/2 blikje (1 blikje = ca 397 gram)
Roomboter 90 gram
Halfvolle melk 65 ml
Kristalsuiker 200 gram
Maple sirup (ahornsiroop) 50 ml
Vanille suiker 1 zakje
Zout 1/2 theelepel
Pure chocolade (b.v. Callebaut) 100 gram
Witte chocolade (b.v. Callebaut) 100 gram
optioneel: Rozijnen of cranberry's 100 gram

Kruimeldeeg maken


  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Bekleed je bakvorm met bakpapier, ook de randjes!
  3. Doe de suiker, vanille suiker en het zout in een ruime kom.
  4. Smelt de boter in een pannetje en voeg deze toe aan het suikermengsel.
  5. Roer deze even goed door tot een egale massa.
  6. In een aparte kom, meng de bloem, haver en baksoda door elkaar.
  7. Voeg deze lepel voor lepel toe aan het suikermengsel tot het goed is opgenomen en het een kruimeldeegje is geworden.
  8. Doe de helft van deze mix in de bakvorm en druk deze even goed aan.
  9. Bak de bodem voor 10 minuten in de oven.
  10. Laat de bodem even afkoelen als hij klaar is.

Karamel vulling maken


  1. Vervolgens gaan we verder met de vulling.
  2. Doe de roomboter, kristalsuiker, maple syrup, halfvolle melk, zout, vanille suiker en gecondenseerde melk in een steelpan en roer tot de boter is gesmolten, doe dit op een middelmatig tot laag vuur.
  3. De bedoeling is dat het ongeveer 15 minuten kookt op een zacht vuurtje, blijf constant doorroeren (anders brand het aan)! Je zal merken dat het wat vaster wordt en een mooie caramel kleur krijgt.
  4. Snij de chocolade in kleine stukjes
  5. Als de bodem iets is afgekoeld, strooi de chocolade over de bodem en giet hier de karamel over heen.

In elkaar zetten


  1. Verkruimel met je hand het kruimeldeeg over de bovenkant.
  2. Zet de caramelita in de oven voor ongeveer 20 minuten
  3. Laat de caramelita goed afkoelen! Het lekkerste is de caramelita als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan.

Succes! En genieten maar!

Porties

16

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter