Millionaire’s shortbread
Millionaire’s shortbread, een super lekker gebakje met een koekbodem, een laag karamel en bovenop knapperige chocolade. In kleine blokjes is dit super leuk op een sweettable, voor een high-tea of verjaardag.
Voor dit recept heb je een vierkante bakvorm nodig van 20 cm, bekijk op bol
Millionaire's shortbread - Koekbodem
Roomboter | 100 gram | |
Suikerbakkerspoeder | 50 gram | |
Bloem | 150 gram | |
Zout | snufje |
Millionaire's shortbread - Karamel
Gecondenseerde melk | 1 blikje (ca 397 gram) | |
Roomboter | 150 gram | |
Kristalsuiker | 50 gram | |
Lichte basterdsuiker | 50 gram | |
Zout | 1 theelepel |
Millionaire's shortbread - Chocolade
Melk chocolade (b.v. Callebaut) | 150 gram | |
Witte chocolade (b.v. Callebaut) | 30 gram |
Start met de Koekbodem
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Bekleed je bakvorm met bakpapier. Vergeet niet de randjes!
- Eerst gaan we de koekbodem maken. Zorg dat de roomboter zacht is en meng deze samen met de suiker in een kom.
- Voeg hier nu beetje bij beetje het bloem aan toe en kneed even goed door tot je een deegje hebt.
- Doe het deeg in je bakvorm en druk deze even goed aan met een lepel
- Bak de koekbodem voor 15 minuten tot deze iets begint te verkleuren.
- Laat de koekbodem iets afkoelen, voor dat je de karamel erop doet.
Daarna de Karamel
- Vervolgens gaan we verder met de laag karamel. Doe alle ingrediënten in een pannetje.
- Met een pollepel, roer tot de karamel kookt en de gewenste kleur heeft (na ongeveer 10 minuten koken) voor diegenen met een suiker thermometer: kerntemperatuur moet 115 graden zijn. Blijf goed roeren! Gebruik hiervoor een middelhoog vuur.
- Stort nu de laag karamel op de koekbodem.
- Zet de vorm in de koelkast (vriezer gaat nog sneller) en wacht tot de millionaire’s shortbread helemaal is afgekoeld.
Laagje chocolade
- Nadat het is afgekoeld kan je de chocolade smelten. Het is erg lekker als je de chocolade kan tempereren. Dit is hoe ik het doe:
- Ongeveer 2/3 van je chocolade stop je in een bakje en ga je met intervallen van 20 sec in de magnetron smelten. Let goed op: het kan snel te ver gaan, dus tussendoor even roeren.
- Als het goed gesmolten is voeg je de overige 1/3 chocolade toe en roer je tot deze er ook doorheen is gemengd, dus klontvrij.
- Effectief gaat dus de temperatuur versneld naar beneden door het toevoegen van het 1/3 deel, waardoor je een lekker knapperig laagje chocolade krijgt.
- Smelt ondertussen ook de witte chocolade.
- Stort de melk chocolade op de laag karamel (die nu goed afgekoeld is)
- Doe de gesmolten witte chocolade in een spuitzakje of boterham zakje.
- Knip het puntje af en trek enkele strepen over de melk chocolade.
- Ga vervolgens met de punt van een vork tegendraads lijnen trekken door de witte chocolade, zowel links als rechts en je krijgt daardoor een mooi chocolade patroon op je millionaire’s shortbread.
- Plaats de millionaire’s shortbread nog even in de koelkast tot de chocolade goed is uitgehard.
- Met een warm mes kan je nu gelijke brokken snijden.
- Bewaren kan in de koelkast of in de vriezer.
Succes! En genieten maar!
Nog geen reacties