Recepten

Millionaire’s shortbread

Millionaire’s shortbread

Millionaire’s shortbread, een super lekker gebakje met een koekbodem, een laag karamel en bovenop knapperige chocolade. In kleine blokjes is dit super leuk op een sweettable, voor een high-tea of verjaardag.

Voor dit recept heb je een vierkante bakvorm nodig van 20 cm, niet in huis? Je shopt hem hier!

Millionaire's shortbread - Koekbodem

Roomboter 100 gram
Suikerbakkerspoeder 50 gram
Bloem 150 gram
Zout snufje

Millionaire's shortbread - Karamel

Gecondenseerde melk 1 blikje (ca 397 gram)
Roomboter 150 gram
Kristalsuiker 50 gram
Lichte basterdsuiker 50 gram
Zout 1 theelepel

Millionaire's shortbread - Chocolade

Melk chocolade (b.v. Callebaut) 150 gram
Witte chocolade (b.v. Callebaut) 30 gram

Start met de Koekbodem


  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Bekleed je bakvorm met bakpapier. Vergeet niet de randjes!
  3. Eerst gaan we de koekbodem maken. Zorg dat de roomboter zacht is en meng deze samen met de suiker in een kom.
  4. Voeg hier nu beetje bij beetje het bloem aan toe en kneed even goed door tot je een deegje hebt.
  5. Doe het deeg in je bakvorm en druk deze even goed aan met een lepel
  6. Bak de koekbodem voor 15 minuten tot deze iets begint te verkleuren.
  7. Laat de koekbodem iets afkoelen, voor dat je de karamel erop doet.

Daarna de Karamel


  1. Vervolgens gaan we verder met de laag karamel. Doe alle ingrediënten in een pannetje.
  2. Met een pollepel, roer tot de karamel kookt en de gewenste kleur heeft (na ongeveer 10 minuten koken) voor diegenen met een suiker thermometer: kerntemperatuur moet 115 graden zijn. Blijf goed roeren! Gebruik hiervoor een middelhoog vuur.
  3. Stort nu de laag karamel op de koekbodem.
  4. Zet de vorm in de koelkast (vriezer gaat nog sneller) en wacht tot de millionaire’s shortbread helemaal is afgekoeld.

Maak je Millionaire’s shortbread af met Chocolade


  1. Nadat het is afgekoeld kan je de chocolade smelten. Het is erg lekker als je de chocolade kan tempereren. Dit is hoe ik het doe:
  2. Ongeveer 2/3 van je chocolade stop je in een bakje en ga je met intervallen van 20 sec in de magnetron smelten. Let goed op: het kan snel te ver gaan, dus tussendoor even roeren.
  3. Als het goed gesmolten is voeg je de overige 1/3 chocolade toe en roer je tot deze er ook doorheen is gemengd, dus klontvrij.
  4. Effectief gaat dus de temperatuur versneld naar beneden door het toevoegen van het 1/3 deel, waardoor je een lekker knapperig laagje chocolade krijgt.
  5. Smelt ondertussen ook de witte chocolade.
  6. Stort de melk chocolade op de laag karamel (die nu goed afgekoeld is)
  7. Doe de gesmolten witte chocolade in een spuitzakje of boterham zakje.
  8. Knip het puntje af en trek enkele strepen over de melk chocolade.
  9. Ga vervolgens met de punt van een vork tegendraads lijnen trekken door de witte chocolade, zowel links als rechts en je krijgt daardoor een mooi chocolade patroon op je millionaire’s shortbread.
  10. Plaats de millionaire’s shortbread nog even in de koelkast tot de chocolade goed is uitgehard.
  11. Met een warm mes kan je nu gelijke brokken snijden.
  12. Bewaren kan in de koelkast of in de vriezer.

Succes! En genieten maar!

Porties

12

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

15 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter