Aardbeien taart
Zodra de eerste aardbeien in de tuin rijp zijn, vind ik het heerlijk om deze taart te maken. Met een harde bodem, super verse banketbakkersroom en zoete verse aardbeien. Dit is echt de lekkerste aardbeien taart die ik heb geproefd.
Verrassend fris!
Wat heb je nodig:
- Bakvorm 24 cm, bekijk op bol
- Blindbak vulling, bekijk op bol
- Steelpan bekijk op bol
- Deegroller
- Garde
- Bakpapier
Aardbeien taart - Taartbodem
Ei | 1 | |
Bloem | 175 gram | |
Roomboter | 100 gram | |
Witte basterdsuiker | 2 eetlepels | |
Water | 15 ml | |
Zout | 1 snufje |
Aardbeien taart - Banketbakkersroom
Halfvolle melk | 500 ml | |
Vanille suiker | 2 zakjes | |
Kristal suiker | 100 gram | |
Eigeel | 4 stuks | |
Bloem | 2 eetlepels | |
Vanille stokje | 1 |
Aardbeien taart - Topping
Aardbeien | 500 gram |
Taartbodem:
- Splits 1 ei en gebruik alleen de dooier.
- Meng in een grote kom de bloem, 2 eetlepels van de basterdsuiker, een mespunt zout.
- Voeg vervolgens de dooier, de boter en het water toe aan het geheel en kneed het tot een mooie bal (voor ongeveer 5 minuten).
- Laat de deegbal afgedekt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten rusten.
- Vet de vorm alvast in met een klein klontje roomboter.
- Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
- Rol het deeg uit tot een ronde lamp, ca. 3 cm groter dan de vorm.
- Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven)
- Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw deze in de randjes iets aan en door met je deegroller over de randjes te gaan krijg je een mooie strakke rand. Prik een paar gaatjes in de bodem (dit voorkomt bolling van het deeg tijdens het bakken).
- Leg vervolgens een stuk bakpapier op het deeg en vul het met blindbak vulling.
- Bak de harde taartbodem voor ongeveer 15-20 minuten, zodat deze lichtbruin en stevig is. Je zou ondertussen de vulling alvast kunnen gaan maken (zie hieronder)
- Verwijder vervolgens de blindbak vulling en het papier en bak de taartbodem voor ongeveer 10 minuten. Als je merkt dat deze gaat bollen kan je er nog een paar extra gaatjes in prikken. De bodem moet redelijk bruin en gaar zijn als deze uit de oven komt.
Banketbakkersroom:
- Scheid je eieren en doe de eigelen in een apart bakje.
- In een pannetje verwarm de melk met een schepje suiker en het vanille stokje tot net aan de kook. Zet vervolgens het vuur uit.
- Haal het vanillestokje uit de pan en snij deze over de lengte doormidden, schraap het binnenste uit de vanillemerg en voeg deze aan het roommengsel toe. Wat overblijft kan je weggooien.
- Meng bij de eigelen de overgebleven suiker tot een geheel.
- Doe een scheutje melk bij de eigelen en roer dit er gelijk doorheen.
- Voeg vervolgens de bloem toe aan je eigelen en meng dit even goed door, dat er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg vervolgens nog wat meer melk toe, zodat het niet meer zo dik is.
- Als het ongeveer dezelfde dikte heeft als de melk, voeg de eigelen dan aan de melk en roer goed door.
- Breng vervolgens het mengsel weer aan de kook (en blijven roeren). Laat voor een enkele minuut zachtjes koken (op de laagste stand), je merkt dat het mengsel snel dikker wordt.
- Giet de nog warme banketbakkersroom in de taartbodem.
- Zet de taart in de koelkast om goed af te koelen (ongeveer 1,5-2 uur)
Aardbeien topping:
- Snij voor het serveren een pond aardbeien in kleine plakjes en verdeel over de bovenkant van de aardbeien taart.
Succes! En genieten maar!
Probeer ook eens deze lekkere aardbeienslof of aardbeien tartelettes!
Waarvoor gebruik je de vanillesuiker in de banketbakkersroom? Heel lekker! En leuk om te maken!