Recepten

Aardbeien taart

Aardbeien taart

Zodra de eerste aardbeien in de tuin rijp zijn, vind ik het heerlijk om deze taart te maken. Met een harde taart bodem, super verse Zwitserse room en verse aardbeien. Dit is echt de lekkerste aardbeien taart die ik ooit heb geproefd.

Wil je het nog specialer maken? Probeer de aardbeientaart af te maken met een glanslaagje van aardbeienjam. Een frisse toef slagroom of wat verse aardbeien met kroontje bovenop zorgen voor een feestelijke uitstraling!

Wat heb je nodig:


Aardbeien taart - Taartbodem

1 Ei
175 gram Bloem
100 gram Roomboter
2 eetlepels Witte basterdsuiker
15 ml Water
1 snufje Zout

Aardbeien taart - Zwitserse room

450 ml Volle melk
2 zakjes Vanille suiker
100 gram Kristal suiker
3 stuks Eigeel
45 gram Maizena
1 Vanille stokje
200 ml Slagroom

Aardbeien taart - Topping

500 gram Aardbeien

Taartbodem:


  1. Splits 1 ei en gebruik alleen de dooier.
  2. Meng in een grote kom de bloem, 2 eetlepels van de basterdsuiker, een mespunt zout.
  3. Voeg vervolgens de dooier, de boter en het water toe aan het geheel en kneed het tot een mooie bal (voor ongeveer 5 minuten).
  4. Laat de deegbal afgedekt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten rusten.
  5. Vet de vorm alvast in met een klein klontje roomboter.
  6. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
  7. Rol het deeg uit tot een ronde lamp, ca. 3 cm groter dan de vorm.
  8. Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven)
  9. Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw deze in de randjes iets aan en door met je deegroller over de randjes te gaan krijg je een mooie strakke rand. Prik een paar gaatjes in de bodem (dit voorkomt bolling van het deeg tijdens het bakken).
  10. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het deeg en vul het met blindbak vulling.
  11. Bak de harde taartbodem voor ongeveer 15-20 minuten, zodat deze lichtbruin en stevig is. Je zou ondertussen de vulling alvast kunnen gaan maken (zie hieronder)
  12. Verwijder vervolgens de blindbak vulling en het papier en bak de taartbodem voor ongeveer 10 minuten. Als je merkt dat deze gaat bollen kan je er nog een paar extra gaatjes in prikken. De bodem moet redelijk bruin en gaar zijn als deze uit de oven komt.

Zwitserse room:


  1. Scheid je eieren en doe de eigelen in een apart bakje.
  2. In een pannetje verwarm de melk met een schepje suiker en het vanille stokje warm (niet koken). Zet vervolgens het vuur uit.
  3. Haal het vanillestokje uit de pan en snij deze over de lengte doormidden, schraap het binnenste uit de vanillemerg en voeg deze aan het roommengsel toe. Wat overblijft kan je weggooien.
  4. Meng bij de eigelen de overgebleven suiker tot een geheel.
  5. Doe een scheutje melk bij de eigelen en roer dit er gelijk doorheen.
  6. Voeg vervolgens de maizena toe aan je eigelen en meng dit even goed door, dat er geen klontjes meer in zitten.
  7. Voeg vervolgens nog wat meer melk toe, zodat het niet meer zo dik is.
  8. Als het ongeveer dezelfde dikte heeft als de melk, voeg de eigelen dan aan de melk en roer goed door.
  9. Zet vervolgens het mengsel weer op het vuur (en blijf roeren). Je merkt dat het mengsel snel dikker wordt. Het is klaar als het gestold is.
  10. Giet de warme banketbakkersroom in een ovenschaal en laat voor 1 uur goed afkoelen in de koelkast tot het koud aan voelt.
  11. Klop hierna de slagroom op met een zakje vanille suiker.
  12. Doe nu de banketbakkersroom bij de slagroom en mix even kort tot het goed gemengd is.
  13. Doe de Zwitserse room in een spuitzak en bedek de bodem van je taart met deze heerlijke vulling.
  14. Zet in de koelkast om goed op te stijven voor minimaal 4 uur.

Aardbeien topping:


  1. Snij voor het serveren 500 gram aardbeien in kleine plakjes en verdeel over de bovenkant van de aardbeien taart.

Succes! En genieten maar!

Probeer ook eens deze lekkere aardbeienslof of aardbeien tartelettes!

Porties

12

Voorbereidingstijd

1 uur

Baktijd

30 min

Beoordeel

100%

Eén reactie

  • Waarvoor gebruik je de vanillesuiker in de banketbakkersroom? Heel lekker! En leuk om te maken!

Laat een reactie achter