Clafoutis

Clafoutis

Porties

10

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

1 uur

Clafoutis

pruimen of appels of peren 900 gram
zelfrijzend bakmeel 250 gram
ongezouten roomboter 150 gram
eieren 3
witte basterdsuiker 150 gram
halfvolle melk 120 ml
vanille extract 1 theelepel


Een clafoutis is een Frans gebak van kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. Varianten op de clafoutis die niet met kersen, maar met ander fruit worden gemaakt, worden flaugnarde genoemd. Dit recept is voor alle varianten: appel, perzik, pruim, banaan, kersen of blauwe bessen, op de foto zien jullie de appelvariant. Ik vond dit een simpel recept voor een heerlijke taart wat erg makkelijk te maken is!

Benodigdheden:

  • Ronde bakvorm van ongeveer 24 cm
  • Bakpapier

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven).
  2. Laat de boter smelten in een steelpannetje.
  3. Was het fruit en/of schil deze, snij hier kleine partjes van.
  4. In een ruime kom doe de bloem, bakpoeder, eieren, suiker en de vanille bij elkaar en mix deze op de hoogste stand voor ongeveer 5 minuten (dit wordt een beetje schuimig).
  5. Vanaf nu niet meer elektrisch kloppen: voeg de gesmolten boter en de melk toe en vouw het door het deeg met een spatel.
  6. Vet je vorm goed in met boter (en eventueel een bakpapiertje op de bodem) en giet een laagje van het deeg op de bodem. Leg hier op 2/3 van het fruit verdeeld over de vorm en druk deze er zachtjes in. Giet vervolgens het overgebleven mengsel erbij en leg de partjes hier bovenop (zie foto).
  7. Bak de clafoutis af in ongeveer 60 minuten tot deze mooi goudbruin is.

Uiteindelijk wordt dit een hele luchtige ‘cake’ met heerlijk fruit er door heen. Serveer met een beetje poedersuiker.

Hierboven de appel (links) en de pruimen (rechts) variant.

Optioneel: bestrooi de appel clafoutis met nog een beetje kaneel en vanille suiker voor het afbakken.

Clafoutis

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter