Recepten

Clafoutis

Clafoutis

Een clafoutis is een luchtige Franse cake met pruimen, appel, kersen of peer. Je kan eindeloos variëren met verschillende soorten fruit. Persoonlijk vind ik de pruimen of appel variant echt een aanrader. Dit is een super lekkere cake met veel fruit, zorg alleen wel dat je fruit niet te vochtig is, dat komt de clafoutis ten goede.

Clafoutis

Pruimen 900 gram
Zelfrijzend bakmeel 250 gram
Roomboter 150 gram
Eieren 3
Witte basterdsuiker 150 gram
Halfvolle melk 120 ml
Vanille extract 1 theelepel

Wat heb je nodig:


  • Ronde bak- of springvorm van ongeveer 24 cm
  • Bakpapier

Hoe maak je clafoutis:


  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven).
  2. Laat de boter smelten in een steelpannetje.
  3. Was het fruit en/of schil deze, snij hier kleine gelijke partjes van. Als je heel nat fruit gebruikt, zoals pruimen, dep dan de partjes droog met een theedoek om het overtollig vocht eruit te halen.
  4. In een ruime kom doe het zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder), eieren, suiker en de vanille bij elkaar en mix deze op de hoogste stand voor ongeveer 2-3 minuten (je ziet een dik cakebeslag ontstaan wat steeds lichter van kleur wordt).
  5. Vanaf nu niet meer elektrisch kloppen: voeg de gesmolten boter en de melk toe en vouw het door het deeg met een spatel tot het een geheel is. Je cake beslag is nu best ‘nat’, dat komt goed in de oven.
  6. Vet je vorm goed in met boter (en eventueel een bakpapiertje op de bodem) en giet een laagje van het beslag op de bodem. Leg hier op 2/3 van het fruit verdeeld over de vorm en druk deze er zachtjes in. Giet vervolgens het overgebleven mengsel erbij en leg de partjes hier bovenop (zie foto).
  7. Bak de clafoutis in ongeveer 60 minuten tot deze mooi goudbruin is.

Uiteindelijk wordt dit een hele luchtige ‘cake’ met heerlijk fruit er door heen. Serveer met een beetje poedersuiker.

Porties

12

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

1 uur

Beoordeel

100%
Volgende →
Nog geen reacties

Laat een reactie achter