Cookie dough ijs
Cookie dough ijs zelf maken, heb ik altijd al willen doen. Daarom ben ik aan de slag gegaan om het voor mij perfecte recept te maken. Zelfgemaakt ijs met stukjes deeg en stukjes pure chocolade.
Het kost wel even wat tijd om te maken. Een ijsmachine is heel handig om te hebben, maar niet verplicht, het scheelt vooral heel veel tijd. Het ijs is romig en heeft een lekkere bite door de stukjes cookie dough en pure chocolade.
Wat heb je nodig:
- Steelpannetje
- IJsmachine, bekijk op bol
Cookie dough ijs
Ongezouten roomboter | 25 gram | |
Slagroom | 250 ml | |
Donkerbruine basterdsuiker | 75 gram | |
Eigelen | 3 | |
Zout | een snufje | |
Vanille essence | een scheutje | |
Halfvolle melk | 175 ml |
Cookie dough stukjes
Gezouten roomboter | 40 gram | |
Lichtbruine basterdsuiker | 40 gram | |
Bloem | 30 gram | |
Vanille essence | een scheutje | |
Vanillesuiker | 1 zakje | |
Pure chocolade (kleine stukjes) | 50 gram |
Hoe maak je cookie dough ijs:
Cookie dough maken:
- Smelt de boter even kort in de magnetron (of een pannetje) en meng hier de suiker doorheen tot het een glad geheel is. Doe hier de bloem en de vanille bij en roer nogmaals goed.
- Breek vervolgens de chocolade in grove stukken en meng deze door het cookie dough. Het deeg is nog redelijk zacht, dit hoort.
- Doe wat plastic folie over de kom en plaats deze in de koelkast om goed koud te worden (de boter zal dan weer stollen en het zal een goed hard deeg worden).
Ijs maken:
- Smelt in een steelplannetje de boter en roer hier als het geheel gesmolten is de slagroom, melk en de vanille doorheen (goed blijven roeren) tot het geheel kookt en haal het dan van het vuur.
- Ondertussen breek je de eieren en doe je de eigelen in een aparte (grote) kom en meng je in deze kom de suiker en het snufje zout erdoorheen. Zodra dit een egaal mengsel is giet heel voorzichtig (beetje bij beetje) de slagroommengsel erdoorheen, goed blijven roeren, anders krijg je scrambled eggs (en dat wil je liever niet in je ijs).
- Gooi het geheel terug in de pan en verhit het tot het net kookt (en haal het dan direct weer van het vuur).
- Om het mengsel snel af te koelen (zodat het in de ijsmachine kan) zet ik de pan in de gootsteen, waar ik koud water in heb staan. Blijf nog even roeren om velvorming te voorkomen.
- Als het geheel goed is afgekoeld kan je het cookie dough ijs koud maken, volgens de beschrijving van je ijsmachine.
- Haal het cookie dough weer uit de koelkast (deze is nu iets stijver geworden) en kan je in redelijke stukjes hakken. Zodra het ijs halverwege is met koud worden in de ijsmachine voeg je de cookie dough stukjes toe.
- Na ongeveer 30 minuten in de ijsmachine heb je heerlijk cookie dough ijs! Dit zet ik vaak gelijk in de vriezer om het nog verder hard te laten worden.
Tip: als het ijs uit de vriezer te hard is geworden, ontdooi deze dan eventjes in de magnetron (voor ongeveer 20 seconden 750 watt).
Wat als je geen ijsmachine hebt?
Kan het ook zonder?
Hoi Houda, ja je kan het ook zonder ijsmachine maken, stop het in een ruime bak in de vriezer, voor ongeveer 3-4 uur lang even elk half uur goed omscheppen tot het wat steviger begint te worden. Eigenlijk boots je daarmee een ijsmachine na.
Succes! ~ Sandra
thanks san <3
Lijkt me lekker ik ga hem zo maken
Iets een ei na smaak maar wel lekker
Erg lekker!
Alleen iets minder suiker gebruiken en een scheutje citroensap toevoegen want hij is net te zoet.