Recepten

Appelbol

Appelbol

Appelbol

Appel (b.v. Jonagold) 1
Kaneel 1/2 theelepel
Vanille suiker 1/2 zakje
Citroensap een scheutje
Bladerdeeg (roomboter) 1 of 2 velletjes
Ei 1
Rietsuiker 20 gram

Een heerlijke appelbol, zie je vaak bij de bakker liggen, maar deze zijn zo makkelijk om zelf te maken. Heerlijk met kaneel, appel en bladerdeeg. Binnen een half uurtje voor je visite geserveerd of gewoon lekker voor met z’n twee. Als hij warm is is deze appelbol het lekkerst, zie de foto mjum!

Wat heb je nodig:


  • Deegroller
  • Appelboor, niet in huis? Je shopt hem hier!

Hoe maak je een appelbol:


  1. Ontdooi een velletje bladerdeeg en maak deze met de deegroller iets groter (anders past je appel er niet in)
  2. Schil ondertussen je appel en haal het midden van de appel eruit met een appelboor. Als je geen appelboor hebt, kan je het ook door de helft snijden en de binnenkant verwijderen. Uiteindelijk kan je deze dan wel weer tegen elkaar zetten in het bladerdeeg.
  3. Leg de appel in een apart bakje en doe hier een scheut citroensap bij, een flinke snuf kaneel en een lekkere schep vanillesuiker (1/2 zakje vanillesuiker per appel).
  4. Leg de appel vervolgens in het midden van het bladerdeeg en vouw de randen naar het midden (bovenop de appel). Druk deze goed aan zodat de appel helemaal bedekt is met bladerdeeg.
  5. Kraak in een apart bakje het ei en kluts deze even met een vork. Het eigeel en het wit moeten goed gemengd zijn. Bestrijk vervolgens de appelbol met dit mengsel. Dit zorgt voor een mooi bruin en glazuurachtig laagje als het uit de oven komt.
  6. Besprenkel vervolgens de appelbol ruim met rietsuiker, dit maakt het eindresultaat heerlijk krokant!

Tip: Let op de appelbol is nog erg warm als hij uit de oven komt. Prik er even een gaatje in en laat deze voor ongeveer 5 minuten nog even rusten, alvorens je hem serveert.

Tip: dit recept kan je ook prima gebruiken voor appelflappen. Snij de appel in kleine blokjes en maak driehoeken van het bladerdeeg waar de vulling in komt.

Variatietip: Ook heerlijk als je het binnenste vult met zelfgemaakt (of gekocht) amandelspijs.

Variatietip: Ook heerlijk door bijvoorbeeld de appel te vervangen voor een peer of de binnenkant te vullen met lekkere rozijnen.

Porties

1

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

30 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter