Donuts

Porties

8

Voorbereidingstijd

2 uur 10 min

Baktijd

4 min

Donuts

  • 120 ml ‏volle melk
  • 7 gram ‏gist (1 zakje)
  • 1 el ‏kristalsuiker
  • 200 gram ‏tarwebloem
  • 1 ‏ei
  • snufje ‏zout
  • 20 gram ‏roomboter
  • 2 liter ‏zonnebloemolie (frituur)
  • 100 gram ‏poedersuiker (voor de glazuur)
  • 25 ml ‏water (voor de glazuur)

Keukenspullen

  • grote ‏schaal
  • uitsteek ‏ringen (van 9 cm en 3cm)
  • ‏frituurpan
  • ‏theedoek
  • ‏steelpan
  • plastic ‏folie

Donuts, ik vroeg mij altijd al af hoe je die maakt. Daarom ben ik de uitdaging aangegaan om de lekkerste donuts te maken en hieronder vind je het recept:

Bereiding:

  1. Verwarm de melk in de magnetron of in een pannetje tot het lauwwarm is. Voeg hier vervolgens de gist aan toe en laat dit een minuut of 5 staan. Het gist moet activeren, dit houdt in dat het gaat schuimen op de lauwwarme melk.
  2. Meng in een ruime schaal de bloem, suiker en zout.donuts
  3. Splits het ei en gebruik alleen het eidooier.
  4. Voeg de eidooier, het gistmengsel en de boter toe en kneed alles tot een mooi soepel deegje, eventueel op een met bloem bestoven werkblad als het teveel plakt.
  5. Vet je kom in met een beetje olie en leg hier je deegje in. Dek het geheel af met een natte theedoek en laat dit voor ongeveer 1,5 uur op de verwarming rijzen of tot het volume van het deegje verdubbeld is.
  6. Haal het deeg uit de kom en vet je werkblad in met wat olie. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik
  7. Steek met de uitsteek ringen eerst een groot rondje uit en vervolgens het kleinere rondje.
  8. Vet je bakplaat in met een beetje olie en leg je donuts op de plaat.
  9. Als je deeg op is en alle donuts op de plaat liggen besprenkel de donuts dan met een beetje olie en dek af met plasticfolie.
  10. Laat je donuts op de plaat nog een 30 minuten rijzen
  11. Giet de zonnebloemolie in de frituurpan en verwarm deze tot 180 graden.
  12. Frituur de donuts in ca. 2 minuten per kant goudbruin. Je hoeft ze maar 1 keer om te draaien. Schep ze uit de frituurpan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier
  13. Laat de donuts goed afkoelen voordat je met glazuur aan de gang gaat

Glazuur:

  1. Meng de poedersuiker telkens met een beetje water totdat je de juiste dikte hebt.
  2. Dip de donut in de glazuur en laat deze goed opdrogen

Voor de gesuikerde variant: maak een mengsel van suiker met een beetje kaneel en als de donuts net uit het vet zijn, doop ze dan in dit suikermengsel. Hierdoor blijft de suiker goed vastplakken aan de donuts.

Deel & Print

100 0 100 152

Geen Reacties

Laat een reactie achter