Griekse moussaka

Griekse moussaka

Porties

4

Voorbereidingstijd

1 uur

Baktijd

20 min

Griekse moussaka

vastkokende aardappelen 500 gram
olijfolie 5 eetlepels
ui 1
knoflook 1 teentje
rundergehakt 500 gram
oregano (gedroogd) 2 theelepels
tomaten 2
aubergines 2
roomboter 30 gram
bloem 2 eetlepels
halfvolle melk 400 ml
oude kaas 1 zakje geraspte
zout en peper een snufje


Griekse moussaka is een zeer bekende Griekse ovenschotel. Hij is er in veel varianten, deze bevat naast aubergine ook aardappelen. Het vergt alleen wel wat voorbereidingstijd. Dit gerecht kan je ook makkelijk van tevoren maken en op het laatste moment in de oven afbakken.

Benodigdheden:Griekse moussaka

  • Grote ovenschaal
  • Steelpannetje
  • Wokpan

Bereidingswijze (Griekse moussaka):

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Kook ze 10 min. in water met wat zout en giet deze af. Ondertussen kan je verder met je gehakt en je aubergines.

Griekse moussaka 4Griekse moussaka 3Griekse moussaka 5

 

 

 

 

 

  1. Fruit ondertussen de ui 4 min. in 1 el olie in een koekenpan. Bak de knoflook 1 minuut mee.
  2. Voeg het gehakt en de oregano toe en bak het gehakt in 5 min. bruin.
  3. Voeg de tomaat toe en laat deze even zacht worden. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Twee manier om je aubergines klaar te maken: tegenwoordig snij ik de aubergines in kleine blokjes en kook ze voor 5 minuutjes met wat zout (zoals je ook op de foto hieronder kunt zien). Wat je ook kunt doen is lange plakken ervan maken en in de oven garen, die manier is als volgt: Zet de grill aan. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk deze dun met 4 el olie. Bestrooi met peper en zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en grill ze ca. 15 min (vaak moet dit in 2x omdat het anders niet in je oven past). Ze zijn goed als ze niet meer taai aanvoelen.

Griekse moussaka 6Griekse moussaka 7Griekse moussaka 8

 

 

 

 

 

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux bruin wordt.
  3. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat ca. 3 min. op laag vuur indikken tot een gladde saus.
  4. Breng op smaak met peper en zout.

Het opbouwen van de Griekse moussaka:

  1. Schep het gehakt in de ovenschaal.
  2. Bedek het gehakt met de aubergine en aardappel.
  3. Schenk de bechamel erover en bestrooi met de kaas.
  4. Bak de Griekse moussaka in het midden van de oven in 20 min. goudbruin.

Tip: laat de Griekse moussaka nog even een paar minuten rusten als je het uit de oven haalt, het is heel erg heet.

Deel & Print

2 Reacties

  1. Avatar
    soofjor 8 jaar geleden

    Lijkt mij erg lekker, ga ik zeker eens proberen te maken.
    Kijk ook eens op mijn blog, als je wil.

    • Wat een ontzettend leuk blog hebben jullie, ik ga zeker een paar recepten proberen!

Laat een reactie achter