Griekse moussaka

Griekse moussaka

Porties

4

Voorbereidingstijd

1 uur

Baktijd

20 min

Griekse moussaka

Vastkokende aardappelen 500 gram
Olijfolie 5 eetlepels
Ui 1
Knoflook 1 teentje
Rundergehakt 500 gram
Oregano (gedroogd) 2 theelepels
Tomaten 2
Aubergines 2
Roomboter 30 gram
Bloem 2 eetlepels
Halfvolle melk 400 ml
Oude kaas 1 zakje geraspte
Zout en peper naar smaak


Griekse moussaka is een zeer bekende Griekse ovenschotel. Hij is er in veel varianten, deze bevat naast aubergine ook aardappelen. Het vergt alleen wel wat voorbereidingstijd. Dit gerecht kan je ook makkelijk van tevoren maken en op het laatste moment in de oven afbakken.

Benodigdheden:

  • Grote ovenschaal
  • Steelpannetje
  • Wokpan

Hoe maak je Griekse moussaka?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snij de ui in kleine blokjes
  3. Snij ook de tomaten in kleine blokjes
  4. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken.
  5. Snij de aubergine in lange plakken.
  6. Kook de aardappelen en aubergines apart van elkaar in een pan 10 min. in water met wat zout en giet deze af. Ondertussen kan je verder met je gehakt en je aubergines.
  7. Fruit ondertussen de ui 4 min. in 1 el olie in een koekenpan. Pers de knoflook boven de pan uit en bak deze voor 1 minuut mee.
  8. Voeg het gehakt en de oregano toe en bak het gehakt in 5 min. bruin.
  9. Voeg als laatste de tomaat toe en laat deze even zacht worden. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Als laatste ingrediënt ga je de bechamel maken: smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot de roux bruin wordt.
  11. Schenk in delen (doe dit beetje bij beetje en blijf roer) de melk erbij tot het een saus is geworden.
  12. Breng op smaak met peper en zout.

Het opbouwen van de Griekse moussaka:

  1. Schep het gehakt in de ovenschaal.
  2. Bedek het gehakt met de aardappel.
  3. Leg de aubergine erop.
  4. Schenk de bechamel erover en als laatste: bestrooi met de kaas.
  5. Bak de Griekse moussaka in het midden van de oven in 30 min. goudbruin.

Tip: laat de Griekse moussaka nog even een paar minuten rusten als je het uit de oven haalt, het is heel erg heet.

Griekse moussaka

Deel & Print

2 Reacties

  1. Avatar
    soofjor 8 jaar geleden

    Lijkt mij erg lekker, ga ik zeker eens proberen te maken.
    Kijk ook eens op mijn blog, als je wil.

    • Wat een ontzettend leuk blog hebben jullie, ik ga zeker een paar recepten proberen!

Laat een reactie achter