Hete bliksem
Een oer-Hollands gerecht: hete bliksem. Deze ovenschotel bestaat uit appel met aardappel, ui en gehakt.
Door het gebruik van appels bevat het gerecht veel vocht, waardoor het lang zijn temperatuur behoudt. Daaraan dankt het waarschijnlijk zijn naam.
Wat heb je nodig:
- Aluminiumfolie
- Ovenschaal
Hete bliksem
800 gram | Kruimige aardappels | |
2 eetlepels | Kaneel | |
300 gram | Rundergehakt | |
1 zakje | Bretonse gehaktkruiden | |
4 | Jonagold appels | |
1 | Ui | |
een scheutje | Olijfolie | |
een snufje | Zout | |
een snufje | Peper |
Hoe maak je hete bliksem:
- Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
- Schil de aardappelen en snij deze in kleine blokjes.
- Kook de aardappelen in een pan met flink wat zout voor ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Snij vervolgens de uien in kleine blokjes.
- Schil ook de appels en snijdt deze in plakjes of blokjes. Bestrooi rijkelijk met kaneel in een aparte kom.
- In de pan: met een klein scheutje olie, bak de ui iets bruin en voeg het gehakt toe.
- Voeg hier ook de gehaktkruiden aan toe en bak tot het iets bruin is.
Het opbouwen van je ovenschotel:
- Als dit alles klaar is: giet de aardappels af en leg deze op de bodem van de ovenschaal.
- Verspreid op deze laag de appels met kaneel.
- Schep vervolgens het gehakt met de uien als laatste laag op de hete bliksem.
- Bedek je ovenschaal met aluminiumfolie, dit voorkomt dat je gehakt verder door gaat bakken.
- Bak de hete bliksem voor ongeveer 30 minuten tot de appels helemaal gaar zijn, net zoals bij een appeltaart.
Pas op: de naam zegt het al: hete bliksem blijft erg lang heet, dus laat het echt even staan, voordat je gaat eten.
Nog geen reacties