Recepten

Appeltaart

Appeltaart

Appeltaart, heerlijk zowel warm als koud. Leuk voor een verjaardag (hoort er stiekem toch altijd bij), maar ook voor huizen bezichtigingen. Althans ze zeggen dat een lekkere appeltaart geur een huis beter doet verkopen. Het heeft bij ons nog niet geholpen, maar dat maakt een lekker stukje appeltaart er niet minder op.

Hieronder het recept voor de lekkerste appeltaart!

Wat heb je nodig:


Appeltaart

Appels (Jonagold) 1 kilo
Bloem 310 gram
Roomboter 225 gram
Witte basterdsuiker 150 gram
Vanillesuiker 2 zakjes
Zout een snufje
Eieren 2
Kaneel 1 theelepel
Citroensap een scheutje
Beschuitjes 2
Gewelde rozijnen en/of walnoten optioneel: 100 gram

Hoe maak je appeltaart:


  1. Maak eerst het deeg: laat de boter op kamertemperatuur komen. Ik doe dit altijd even een paar seconden in de magnetron, zodat het wat zachter wordt en ik niet zolang hoef te wachten.
  2. Mix vervolgens door de boter, de bloem, 1 ei, de basterdsuiker, zout en vanillesuiker in een grote kom (met een mixer met deeghaken) tot een dik deeg.
  3. Zet dit vervolgens een 15 minuutjes in de koelkast om af te koelen.
  4. Voor de vulling: schil de appel en maak hier kleine blokjes of plakjes van. Meng deze in een grote schaal met 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel citroensap en kaneel en roer  dit tot een geheel. Als variatie kan je hier ook nog rozijnen en noten aan toevoegen.
  5. Bekleed vervolgens de bodem van de vorm met bakpapier en vet met wat overgebleven roomboter de randen in. Verwarm vervolgens de (hetelucht) oven voor op 175 graden.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en doe ongeveer de helft in de vorm, maak hier een mooie bodem van met opstaande rand. Verkruimel vervolgens met je handen 3 beschuitjes op de bodem van de appeltaart (dit voorkomt dat het vocht van de appel heel erg in de bodem gaat, waardoor deze niet gaar wordt).
  7. Leg de appel in de vorm en druk deze licht aan. Bedek nu de vorm met het overgebleven deeg. Maak hier lange slierten van en leg deze om en om op de bovenkant van de taart. Klop als laatste het ei op en besprenkel de bovenkant van de taart (dit zorgt voor een mooi glimmend laagje), strooi het zakje vanillesuiker over het ei.
  8. Doe de appeltaart voor ongeveer 45 – 60 min in de oven.

Variatietip: appeltaart is ook heerlijk net uit de oven (dus lekker warm) met een bolletje vanille ijs.

Porties

8

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

1 uur

Beoordeel

95%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter