Recepten

Hutspot

Hutspot

Heerlijke winterkost: hutspot. Winterpeen met uien en aardappels en super mals draadjesvlees. Dit eenvoudige en smaakvolle gerecht zit vol traditionele gezelligheid. Terwijl ik dit schrijf is het 28 graden buiten, hartje zomer, maar dat maakt voor dit gerecht niet uit, wat mij betreft kan je dit altijd eten: stamppot!

Hutspot

Kruimige aardappelen 1 kilo
Runderlappen 500 gram
Runder bouillon blokjes 3
Water 1 liter
Winterpeen 500 gram
Uien 200 gram
Roomboter 100 gram
Zout snufje

Wat heb je nodig:


  • Braadpan
  • Optioneel: slowcooker, je shopt hem hier!
  • Stampot stamper
  • Grote pan

Vlees bereiden in een braadpan


Sla deze stap over als je een slowcooker gebruikt of als je een rookworst gebruikt ipv draadjesvlees

  1. Zet een braadpan op het vuur met een klontje roomboter.
  2. Bak hierin de runderlappen om en om bruin (dichtgeschroeid).
  3. Giet vervolgens 750 ml water hier bij en voeg de bouillonblokjes toe, roer het geheel tot de bouillonblokjes zijn opgelost en het water kookt.
  4. Nu komt het lastige gedurende 2,5 uur moeten de runderlappen sudderen, zet de deksel op een kier en het vuur laag. Hou dit in de gaten want het water slinkt gedurende deze tijd, het vlees mag niet droog komen te staan, voeg dus als het te weinig wordt meer water toe.
  5. Na de 2,5 uur houdt je een heerlijke jus over en vallen de runderlappen bijna uit elkaar (heel erg mals).

Vlees bereiden met een slowcooker


  1. Zet een braadpan op het vuur met een klontje roomboter.
  2. Bak hierin de runderlappen om en om bruin (dichtgeschroeid).
  3. Giet vervolgens 750 ml heet water (uit de waterkoker) in de slowcooker en voeg de bouillonblokjes toe, roer het geheel tot de bouillonblokjes zijn opgelost .
  4. Voeg hier de runderlappen aan toe en laat op stand ‘low’ ruim 8 uur staan.
  5. Ideaal om in de ochtend klaar te zetten voor heerlijk vlees in de avond, je hebt er geen omkijken naar.

Hutspot maken


  1. Schil de aardappelen en de winterpeen, leg de aardappelen onderin een grote pan.
  2. Snij de winterpeen en de uien fijn (kleine blokjes) en leg deze op de aardappelen in de pan.
  3. Giet vervolgens het kookvocht van het vlees over de aardappelen, peen en uien en zet het vlees even apart.
  4. Voeg nu een theelepel zout toe aan je pan.
  5. Snelle variant: dan heb je geen kookvocht van het vlees, voeg dan zelf de 3 bouillonblokjes toe in de pan.
  6. Vul de pan tot de helft met water en laat deze voor ongeveer 20-25 minuten koken, tot het geheel gaar is.
  7. Zet ondertussen in een apart pannetje de roomboter jus op (smelt de roomboter in deze pan).
  8. Snelle variant: verwarm halverwege de kooktijd van de hutspot de rookworst volgens de beschrijving van de verpakking.
  9. Snij ondertussen de runderlappen in kleine stukjes.
  10. Als het geheel gaar is, giet de pan af en stamp het geheel met de stamper tot een goede prak. Voeg vervolgens ook het vlees hier aan toe en roer deze er nog even doorheen.

En klaar is je heerlijke hutspot!

Tip: gemakkelijk in porties in te vriezen.

Porties

4

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

8 uur

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter