Hutspot

Hutspot

Porties

4

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

3 uur

Hutspot

kruimige aardappelen 1 kilo
runderlappen (voor een snelle hutspot: gebruik rookworst) 500 gram
runder bouillon blokjes 2
water 1 liter
winterpeen (geraspt) 300 gram
uien 200 gram
roomboter 100 gram


Heerlijke winterkost: hutspot. Lekkere winterpeen met uien en aardappels en heerlijke runderlappen. Dit is wel de langdurige variant van hutspot, maar ik heb ook een korter alternatief bij gezet. Zie je het al voor je: sneeuw, haardvuurtje en thuiskomen naar deze heerlijke winterkost! Terwijl ik dit schrijf is het 28 graden buiten, hartje zomer, maar dat maakt voor dit gerecht niet uit, wat mij betreft kan je het altijd eten!

Benodigdheden:

  • Braadpan
  • Stampot stamperhutspot
  • Grote pan

Bereidingswijze:

We starten met het vlees (bij de snelle variant met rookworst kan je dit gedeelte dus overslaan):

  1. Zet een braadpan op het vuur met een scheutje bak en braad.
  2. Bak hierin de runderlappen om en om bruin (dichtgeschroeid).
  3. Giet vervolgens 750 ml water hier bij en voeg de bouillonblokjes toe, roer het geheel tot de bouillonblokjes zijn opgelost en het water kookt.
  4. Nu komt het lastige gedurende 2,5 uur moeten de runderlappen sudderen, zet de deksel op een kier en het vuur laag. Hou dit in de gaten want het water slinkt gedurende deze tijd, het vlees mag niet droog komen te staan, voeg dus als het te weinig wordt meer water toe.
  5. Na de 2,5 uur houdt je een heerlijke jus over en vallen de runderlappen bijna uit elkaar (heel erg mals).

Na 2,5 uur ga je verder met de voorbereidingen voor de hutspot:

  1. Schil de aardappelen en de winterpeen, leg de aardappelen onderin een grote pan.
  2. Snij de winterpeen en de uien fijn (kleine blokjes) en leg deze op de aardappelen in de pan.
  3. Giet vervolgens het kookvocht van het vlees over de aardappelen, peen en uien en zet het vlees even apart.
  4. Snelle variant: dan heb je geen kookvocht van het vlees, voeg dan zelf de 3 bouillonblokjes toe in de pan.
  5. Vul de pan tot de helft met water en laat deze voor ongeveer 20-25 minuten koken, tot het geheel gaar is.
  6. Zet ondertussen in een apart pannetje de roomboterjus op (smelt de roomboter in deze pan).
  7. Snelle variant: bereid halverwege de kooktijd van de hutspot de rookworst volgens de beschrijving van de verpakking.
  8. Snij ondertussen de runderlappen in kleine stukjes.
  9. Als het geheel gaar is, giet de pan af en stamp het geheel met de stamper tot een goede prak. Voeg vervolgens ook het vlees hier aan toe en roer deze er nog even doorheen.

En klaar is je heerlijke hutspot!

Variatietip: vervang je roomboterjus ook eens door heerlijke rundvleesjus

Tip: ook gemakkelijk in te vriezen, voor als je eens een avondje geen zin hebt om te koken.

 

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter