Kaneelbroodje

Kaneelbroodje

Porties

12

Voorbereidingstijd

3 uur

Baktijd

20 min

Kaneelbroodje

Bloem 500 gram
Witte basterdsuiker 150 gram
Instant gist 1 zakje
Zout 1 snufje
Water 125 ml
Halfvolle melk 150 ml
Roomboter 50 gram (gesmolten)
Kaneel 1 theelepel

Voor je vulling heb je nodig:

Roomboter 50 gram
Lichtbruine basterdsuiker 100 gram
Vanillesuiker 1 zakje
Rozijnen 100 gram
Kaneel 1 theelepel
Ei 1
Maizena 1 theelepel

Deze wil ik al een hele tijd graag maken. Kaneelbroodje ook wel een cinnamon roll of pandushi di kokolishi genoemd. Een lekker zacht broodje met kaneelsmaak en rozijnen.  Super lekker bij een high-tea, of andere speciale gelegenheid, zoals Pasen of het kerstontbijt. Hieronder vind je het recept.

Benodigdheden:

  • Mixer met deeghaak (shop je via deze link)
  • Deegroller
  • Bakblik, plaat of schaal, optioneel kan je ook een cupcakeblik gebruiken
  • Bakpapier

Bereiding kaneelbroodje:


  1. Maak eerst het gistpapje: doe de melk, water en 2 eetlepels suiker aan in een kommetje
  2. Breng dit tot handwarme temperatuur (telkens 10 sec op 900 watt interval).
  3. Meng het gist er doorheen en laat dit ongeveer 10 minuutjes staan tot er een soort van schuimlaagje ontstaat.
  4. Doe de bloem in een grote kom, meng hier de kaneel, suiker en zout doorheen.
  5. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gesmolten boter hier aan toe
  6. Laat de mixer met deeghaak het deeg goed kneden en voeg beetje bij beetje het melk/gist mengsel hier aan toe, tot het een mooi deeg is geworden. Dit kan nog er plakkerig zijn, maar dat is niet erg.
  7. Laat het deeg 1 uur afgedekt (met een natte theedoek) rijzen.
  8. Bestrooi je werkblad met een goede laag bloem en rol het deeg uit, zodat het ongeveer overal 1/2 cm dik is (een lap van ongeveer 60×40 cm)
  9. Meng vervolgens de lichtbruine basterdsuiker met de vanillesuiker, kaneel en de maizena. Als je denkt, wat een gek ingrediënt maizena? Dit zorgt ervoor dat je suikermengsel niet uit je broodje sijpelt gedurende het bakken.
  10. Smelt de boter (in de magnetron of in een pannetje).
  11. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en strooi hierover het suikermengsel, zodat dit ongeveer overal even dik op zit.
  12. Verspreid de rozijnen over het deeg.
  13. Rol het deeg zo strak mogelijk op. Zorg voor voldoende bloem, dat het niet blijft plakken aan je werkblad.
  14. Maak inkepingen op de rol, zodat je ongeveer gelijke stukken krijgt van ongeveer 3 cm breed.
  15. Beleg je bakvorm met een stukje bakpapier.
  16. Snij de rol volgens de inkepingen en leg deze in de bakplaat met een paar cm ruimte ertussen. Bij mij zijn ze redelijk tegen elkaar aan gekomen, zoals een breekbrood (leuk voor Pasen of Kerst).
  17. Dek de plaat af met een natte theedoek en laat het geheel nog 1 uur rijzen/rusten, alvorens je deze gaat bakken.
  18. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
  19. Kluts een eitje en besmeer de bovenkant van de kaneelbroodjes met een laagje ei.
  20. Zet de kaneelbroodjes in de oven en bak deze af in ongeveer 20-22 minuten. De tijd en temperatuur luisteren erg nauw. Als ze te kort zijn, zijn ze niet gaar, te lang dan worden ze droog. Bij mij was dit de ideale baktijd, maar het is vooral een kwestie van uitproberen. Bak de kaneelbroodjes in de oven tot ze goudbruin zijn.

Warm is een kaneelbroodje echt het lekkerst, het vergt alleen wel wat voorbereiding. Je kan ze eventueel de avond van tevoren voorbereiden (tot aan het bakken) en in de koelkast bewaren, maar haal ze er dan de dag erna op tijd uit en laat ze op kamertemperatuur komen, voordat je ze gaat afbakken in de oven.

kaneelbroodje

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter