Recepten

Kniepertjes

Kniepertjes

Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje, de naam zegt het al, opgerold wordt. Traditioneel worden in Drenthe en Overijssel in december de platte kniepertjes gegeten, terwijl vanaf nieuwjaarsdag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert. Maar je kan er ook lekkere ijshoorntjes van maken, tal van mogelijkheden. Hieronder vind je het recept:

Kniepertjes

Bloem 500 gram
Witte basterdsuiker 200 gram
Witte kristalsuiker 200 gram
Roomboter 200 gram
Eieren 2
Vanillesuiker 1 zakje
Kaneel 1 snufje
Glaasje jenever of sherry optioneel: een klein
Zout 1 snufje

Wat heb je nodig:


  • Slagroom om de rolletjes mee te vullen
  • Oublie en kniepertjes wafelijzer, je shopt hem hier!

Hoe maak je kniepertjes:


  1. Vet het wafelijzer in met een beetje roomboter en breng het op temperatuur.
  2. Meng de ingrediënten in een kom (zorg dat alles op kamertemperatuur is). Voeg als laatste optioneel de jenever of sherry toe en mix tot een egaal en stevig deeg.
  3. Rol deegbolletjes van circa 2-3 cm doorsnee.
  4. Leg de bolletjes in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak de kniepertjes één voor één in circa een minuut goudbruin.
  5. Laat de kniepertjes plat afkoelen of rol ze meteen na het bakken op.
  6. Als je ze gaat eten, kan je ze nog lekker met opgeklopte slagroom vullen.

Tip: gebruik echt basterdsuiker en kristalsuiker, de combinatie zorgt ervoor dat de kniepertjes super knapperig worden!

Porties

50

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

30 min

Beoordeel

94%
17 Reacties
  • Ik ben op zoek naar een hartige variant, zodat ik die met kaascreme kan vullen. Kan ik de suiker in dit recept dan gewon weglaten? Denk dat de suiker er namelijk ook voor zorgt dat ze na het bakken nog buigzaam zijn .. ?

    • Hi Rens, bedankt voor je vraag, ik heb hier ook geen ervaring mee. Maar misschien zou je het uit kunnen proberen? Je kan altijd alsnog beetje bij beetje suiker toevoegen als het niet goed werkt. En anders zijn soezen met kaascrème ook een lekker alternatief ~Sandra

  • Avatar
    liejanne 3 jaar geleden

    Help! Ze mislukken 🙁
    Voor het eerst dit recept geprobeerd. Voorheen had ik altijd “vloeibaar” deeg gemaakt voor kniepertjes, maar het leek me wel handig met bolletjes.
    Echter vallen ze alleen maar uit elkaar (krijg ze niet eens uit het ijzer) dus ik kan ze niet oprollen.
    Wat doe ik fout?

    • Hoi Liejanne, heb je je wafelijzer goed ingevet met roomboter en bij elk nieuw wafeltje weer opnieuw ingevet? Dat voorkomt dat je je wafeltje niet los kan krijgen van het wafelijzer.
      ~ Sandra

  • Avatar
    Ariena Smit 4 jaar geleden

    Hallo Sandra , heb je recept op geschreven het is 12 juli en ga morgen met 4 kleinkinders die hebben vakantie kniepertjes bakken heb 2 ijzers dus dat gaat en feest worden . Gr Ariena .

  • Ik heb kniepertjes gemaakt maar moet ingerolt en bakjes en uitgerolt in de nacht af laten koelen waardoor ze zacht geworden zijn
    Geprobeert om ze in de oven nog knapperig te krijgen maar niet gelukt. Hoe hou ik ze goed als we niet alles opeten?

    • Als je ze in een afgesloten bakje bewaard, kan het helpen om er een oude boterham bij te leggen, dat werkt ook altijd goed met koekjes die zacht zijn geworden.

      ~Sandra
      Receptidee.nl

  • Lijkt me lekker! 🙂 Ik wil dit graag maken.
    Moet het gezouten of ongezouten roomboter zijn?

    • Hoi Rosa,

      Bedankt voor je reactie, het moet ongezouten roomboter zijn. Succes met uitproberen!

      Groetjes,

      Sandra

  • Avatar
    laurette 5 jaar geleden

    Hoe veel kniepertjes zittten er in een portie? er staat bij dat dit recept 50 porties zijn maar hoeveel kniepertjes zijn dat?

    • Hoi Laurette,

      Bedankt voor je vraag, het ligt er een beetje aan hoe groot je ze maakt. 50 stuks moet je bij dit recept er zeker uit kunnen halen.

      Groetjes, Sandra

  • Avatar
    Michelle Greven 5 jaar geleden

    Moet je het deeg niet een nacht in de koelkast laten staan voordat je ze bakt?

  • Hoe kun je kniepertjes het beste bewaren.

    • Hoi Anja,

      Je kan ze het beste goed laten afkoelen op een rek en daarna bewaren in een afgesloten trommel.

      ~Sandra
      Receptidee.nl

  • Avatar
    Bep.Metselaar 6 jaar geleden

    Ik.bak.iederjaar.kniepertjes.van.mijn.moeder.geleerd.ben.zelf.nu.81.jaar.

    • Wat leuk Bep, kniepertjes zijn echt ontzettend lekker! Bij ons ook een traditie om te maken :).

Laat een reactie achter