Kniepertjes

Porties

50

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

30 min

Kniepertjes

  • 500 gram ‏bloem
  • 200 gram ‏witte basterdsuiker
  • 200 gram ‏witte kristalsuiker
  • 200 gram ‏roomboter
  • 2 ‏eieren
  • 1 zakje ‏vanillesuiker
  • 1 snufje ‏kaneel
  • optioneel: een klein ‏glaasje jenever of sherry


Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje, de naam zegt het al, opgerold wordt. Traditioneel worden in Drenthe en Overijssel in december de platte kniepertjes gegeten, terwijl vanaf nieuwjaarsdag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert. Wat heb je nodig om lekkere rolletjes te maken? En hoe maak je deze rolletjes?

Benodigdheden:

  • Slagroom om de rolletjes mee te vullen

Bereidingswijze:Kniepertjes

  1. Vet het wafelijzer in met een beetje roomboter en breng het op temperatuur.
  2. Meng de ingrediënten in een kom (zorg dat alles op kamertemperatuur is). Voeg als laatste het eventueel de jenever of sherry toe en mix tot een egaal en stevig deeg.
  3. Rol deegbolletjes van circa 2-3 cm doorsnee.
  4. Leg de bolletjes in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak de kniepertjes één voor één in circa een minuut goudbruin.
  5. Laat de kniepertjes plat afkoelen of rol ze meteen na het bakken op.
  6. Als je ze gaat eten, kan je ze nog lekker met opgeklopte slagroom vullen.

Tip: gebruik echt basterdsuiker en kristalsuiker, de combinatie zorgt ervoor dat de kniepertjes echt knapperig worden!

Deel & Print

99.667774086379 0 100 Notice: Undefined variable: votes_total in /www/wp-content/themes/recipes-child/single-recipe.php on line 134

7 Reacties

  1. laurette 2 dagen geleden

    Hoe veel kniepertjes zittten er in een portie? er staat bij dat dit recept 50 porties zijn maar hoeveel kniepertjes zijn dat?

    • Hoi Laurette,

      Bedankt voor je vraag, het ligt er een beetje aan hoe groot je ze maakt. 50 stuks moet je bij dit recept er zeker uit kunnen halen.

      Groetjes, Sandra

  2. Michelle Greven 4 weken geleden

    Moet je het deeg niet een nacht in de koelkast laten staan voordat je ze bakt?

    • Hoi Anja,

      Je kan ze het beste goed laten afkoelen op een rek en daarna bewaren in een afgesloten trommel.

      ~Sandra
      Receptidee.nl

  3. Bep.Metselaar 7 maanden geleden

    Ik.bak.iederjaar.kniepertjes.van.mijn.moeder.geleerd.ben.zelf.nu.81.jaar.

    • Wat leuk Bep, kniepertjes zijn echt ontzettend lekker! Bij ons ook een traditie om te maken :).

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.