Kniepertjes

Porties

90

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

30 min

Kniepertjes

  • 500 gram ‏bloem
  • 200 gram ‏witte basterdsuiker
  • 200 gram ‏witte kristalsuiker
  • 200 gram ‏roomboter
  • 2 ‏eieren
  • 1 zakje ‏vanillesuiker
  • 1 snufje ‏kaneel
  • optioneel: een klein ‏glaasje jenever of sherry


Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje, de naam zegt het al, opgerold wordt. Traditioneel worden in Drenthe en Overijssel in december de platte kniepertjes gegeten, terwijl vanaf nieuwjaarsdag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert. Wat heb je nodig om lekkere rolletjes te maken? En hoe maak je deze rolletjes?

Benodigdheden:

  • Slagroom om de rolletjes mee te vullen

Bereidingswijze:Kniepertjes

  1. Vet het wafelijzer in met een beetje roomboter en breng het op temperatuur.
  2. Meng de ingrediënten in een kom (zorg dat alles op kamertemperatuur is). Voeg als laatste het eventueel de jenever of sherry toe en mix tot een egaal en stevig deeg.
  3. Rol deegbolletjes van circa 2-3 cm doorsnee.
  4. Leg de bolletjes in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak de kniepertjes één voor één in circa een minuut goudbruin.
  5. Laat de kniepertjes plat afkoelen of rol ze meteen na het bakken op.
  6. Als je ze gaat eten, kan je ze nog lekker met opgeklopte slagroom vullen.

Tip: gebruik echt basterdsuiker en kristalsuiker, de combinatie zorgt ervoor dat de kniepertjes echt knapperig worden!

Deel & Print

99.667774086379 0 100 301

Eén Reactie

  1. Bep.Metselaar 4 weken geleden

    Ik.bak.iederjaar.kniepertjes.van.mijn.moeder.geleerd.ben.zelf.nu.81.jaar.

Laat een reactie achter