Recepten

Pepernoten cake

Pepernoten cake

Deze pepernotencake is een feestje om te bakken én om op te eten. Makkelijk om te maken, lekker kruidig met een topping van witte chocolade en knapperige kruidnoten—al noem ik het gewoon een pepernoten cake, je zou het ook een kruidnoten cake kunnen noemen, maar pepernoten cake dat klinkt toch net wat leuker.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn heel verschillend. Pepernoten zijn zacht en lijken een beetje op taaitaai, terwijl kruidnoten juist knapperig zijn en smaken naar speculaas. Ook de ingrediënten zijn anders: pepernoten worden gemaakt met roggemeel en anijs, terwijl kruidnoten vaak tarwebloem en speculaaskruiden bevatten. En hoewel je in de winkel vaak “pepernoten” ziet staan, zitten er meestal kruidnoten in de zak. Maar eerlijk? Beide zijn heerlijk en perfect voor Sinterklaas!

Wat heb je nodig:


Pepernoten cake

250 gram Zelfrijzend bakmeel
200 gram Fijne kristalsuiker
1 zakje Vanille suiker
2 eetlepels Speculaas en koekkruiden
1 snufje Zout
200 gram Roomboter
3 Eieren
125 ml Halfvolle melk
200 gram Witte chocolade
1 zakje Pepernoten

Hoe maak je pepernoten cake?


  1. Zorg er voor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Verwarm je oven voor op 150 graden hetelucht.
  3. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe: zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder), de vanille suiker, zout, speculaas en koekkruiden en fijne kristalsuiker aan toe.
  4. Hierna ga je de natte ingrediënten erbij voegen: boter, melk en eieren.
  5. Mix het geheel tot het een mooi glad cakebeslag is geworden. Mix niet te lang, anders wordt je cakebeslag te luchtig en stort het in na het bakken.
  6. Vet ondertussen je cakeblik in met een klein klontje boter. Als je dit gedaan hebt kan je een heel klein beetje bloem erin doen en de gehele binnenkant rond gaan, zodat de bloem de hele binnenkant bedekt. Dit gaat ervoor zorgen dat je cake straks makkelijk uit de vorm komt.
  7. Bak je cake voor ongeveer 60-70 minuten in het midden van de oven.

Decoreren


  1. Om verder te gaan met het decoreren van je cake, moet deze helemaal zijn afgekoeld.
  2. Smelt in een pannetje au bain-marie de witte chocolade.
  3. Giet de gesmolten chocolade over de cake en versier met pepernoten en/of andere lekkere Sinterklaas snoepjes. Kruidnoten niet in het seizoen of wil je ze graag zelf maken? Volg dit recept, dan heb je ze alsnog in huis.

Fijne Sinterklaas!

Porties

8

Voorbereidingstijd

15 min

Baktijd

1 uur

Beoordeel

100%

Nog geen reacties

Laat een reactie achter