Pindasaus

Pindasaus
Pindakaas | 650 gram | |
Santen (kokos) | 50 gram | |
Water | 2 kopjes | |
Rode paprika | 1/2 | |
Trassie | 1 theelepel | |
Tamarinde (garnalenpasta) | 1 theelepel | |
Suiker | 1 theelepel | |
Knoflook | 2 teentjes | |
Roomboter | 1 klontje | |
Gembersiroop | 3 eetlepels | |
Ketjap manis | 3 eetlepels | |
Sambal oelek | 1 theelepel |
Pindasaus, zoals ze die in Indonesië maken. Weer zo’n overheerlijk recept van mijn opa, echt super lekker bij de saté of bij frietjes. Dit familierecept kon niet ontbreken tussen al deze lekkere recepten.
Wat heb je nodig:
- Houten lepel
- Steelpan
- Rasp
- Knoflookpers
Hoe maak je pindasaus?
- Maak eerst de marinade: rasp de halve paprika fijn (of snij deze in hele kleine blokjes). Doe hierbij de suiker, tamarinde, trassie, gembersiroop, sambal en ketjap manis.
- Zet vervolgens het pannetje op het vuur met een klontje boter.
- Fruit de knoflook even aan (pers deze even met de knoflookpers boven de pan).
- Doe vervolgens de marinade bij de knoflook en bak deze even een minuutje mee.
- Leeg vervolgens het potje pindakaas boven de pan en roer deze goed door de marinade heen.
- Voeg vervolgens het water toe tot het een gladde saus is (dit doe je om de saus minder dik te maken).
- Als de saus er goed uit ziet voeg je de santen toe, deze moeten er helemaal doorheen smelten (dus je zou het fijn kunnen snijden of als een blok kunnen toevoegen). Blijven roeren tot het helemaal is opgenomen en klaar is je pindasaus.
Tip: Heerlijk voor over de saté, maar ook lekker met een komkommertje of bij de frites!
Tip: Je kan deze prima een dag van tevoren maken, let wel op: voeg de santen dan pas toe als je het weer opnieuw opwarmt, anders kan je pindasaus gaan schiften als je hem met afdekt met b.v. een deksel om te bewaren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Tip: Veel ingrediënten zijn te vinden in een toko of bij de AH (bij de ketjap en Indonesische kruiden schap)
Gebruikte jouw opa geen goela djawa?
Misschien mengde je opa de santen met heet water.
Gebruikte jouw opa geen goela djawa?
De santen van tevoren mengen met water?
Hoi, bedankt voor je reactie pap (voor de lezers: de ervaringsdeskundige op het gebied van pindasaus van opa) :D.
Goela (gula) Djawa (Javaanse palmsuiker) ben ik niet tegen gekomen in het recept, maar ik zal het eens bij opa vragen.
De santen kan je tegenwoordig in de supermarkt in vaste vorm (blokjes) kopen. Ik ben de zakjes santen (in poedervorm) niet meer tegengekomen. Door de blokjes kan je deze gewoon in de pan laten smelten. Bij poedervorm inderdaad eerst even aanlengen met wat water.
Groetjes,
Sandra