Recepten

Pindasaus

Pindasaus

Pindasaus

Pindakaas 350 gram
Santen (kokos) 50 gram
Water 400 ml
Rode paprika 1/2
Trassie 1 theelepel
Tamarinde (garnalenpasta) 1 theelepel
Kristalsuiker 1 theelepel
Knoflook 1 teentje
Roomboter 1 klontje
Gembersiroop 2 eetlepels
Ketjap manis 2 eetlepels
Sambal oelek 1 theelepel
Gebakken uitjes 10 gram

Pindasaus, zoals ze die in Indonesië maken. Weer zo’n overheerlijk recept van mijn opa, echt super lekker bij de saté of bij frietjes. Dit familierecept kon niet ontbreken tussen al deze lekkere recepten.

Wat heb je nodig:


  • Steelpan
  • Fijne rasp, je shopt hem hier!
  • Knoflookpers

Hoe maak je pindasaus?


  1. Maak eerst de marinade: rasp de halve paprika fijn. Doe hierbij de suiker, tamarinde, trassie, gembersiroop, sambal en ketjap manis.
  2. Zet vervolgens het pannetje op het vuur met een klontje boter.
  3. Fruit de knoflook even aan (pers deze even met de knoflookpers boven de pan).
  4. Doe vervolgens de marinade bij de knoflook en bak deze even een minuutje mee.
  5. Leeg vervolgens het potje pindakaas boven de pan en roer deze goed door de marinade heen.
  6. Voeg vervolgens het water beetje bij beetje toe tot het een gladde saus is.
  7. Als de saus er goed uit ziet voeg je de santen toe, deze moeten er helemaal doorheen smelten.
  8. Blijven roeren tot het helemaal is opgenomen.
  9. Is je saus nog te dik, voeg nog wat extra water toe.
  10. Klaar is je pindasaus! Garneer met wat lekkere gebakken uitjes.

Tip: Heerlijk voor over de saté, maar ook lekker met een komkommertje of bij de frites!

Tip: Je kan deze prima een dag van tevoren maken, even opwarmen en goed roeren voor gebruik.

Porties

8

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

15 min

Beoordeel

92%
3 Reacties
  • Avatar
    Maarten 7 jaar geleden

    Gebruikte jouw opa geen goela djawa?
    Misschien mengde je opa de santen met heet water.

  • Avatar
    Maarten 7 jaar geleden

    Gebruikte jouw opa geen goela djawa?
    De santen van tevoren mengen met water?

    • Hoi, bedankt voor je reactie pap (voor de lezers: de ervaringsdeskundige op het gebied van pindasaus van opa) :D.

      Goela (gula) Djawa (Javaanse palmsuiker) ben ik niet tegen gekomen in het recept, maar ik zal het eens bij opa vragen.

      De santen kan je tegenwoordig in de supermarkt in vaste vorm (blokjes) kopen. Ik ben de zakjes santen (in poedervorm) niet meer tegengekomen. Door de blokjes kan je deze gewoon in de pan laten smelten. Bij poedervorm inderdaad eerst even aanlengen met wat water.

      Groetjes,

      Sandra

Laat een reactie achter