Pizza deeg
Lekker! Zelfgemaakte pizza. De bodem vind ik altijd erg lastig om te maken, maar met dit recept is het echt appeltje eitje. Ik maak zelfs zo veel, dat ik het invries. Wanneer we trek hebben in pizza, haal ik het er een dag van tevoren uit.
Dit recept is voor 4-6 personen pizzadeeg (een ovenplaat vol).
Pizza deeg
Bloem | 1,2 kg | |
Gist (7 gr) | 1 zakje | |
Ei | 1 | |
Warme melk | 400 ml | |
Zout | 1 theelepel | |
zonnebloemolie | 100 ml | |
kokend water | 25 ml |
Hoe maak je pizza deeg:
- In een ruime kom doe daar 1 kg bloem in (je houdt 200 gram over die kan je op een later stadium nog toevoegen indien nodig), samen met de gist en meng dit met de hand door elkaar
- Voeg vervolgens de warme melk toe en het snufje zout. Goed mengen.
- Doe vervolgens de olie en het water erbij.
- Als laatste voeg je het ei toe. Als het nog erg plakt, voeg nog wat extra bloem toe, is het te droog, dan juist wat extra olie.
- Mix met de hand tot een mooi deeg.
- Doe een natte theedoek over de kom en laat het geheel rijzen voor ongeveer 2-3 uur op de verwarming of bij kamertemperatuur (de natte theedoek dient ervoor dat het deeg niet uit kan drogen).
- Verdeel het deeg in porties van ongeveer 350 gram. Per portie is genoeg voor een bakplaat aan pizza, wat volstaat voor ongeveer 2 personen. Let op: je bodem is dan wel heel erg dun, mocht je van een dikkere bodem houden, maak je porties dan iets groter.
- Je kan het deeg per portie invriezen, leg het een dag van tevoren in de koelkast om weer op temperatuur te komen. Goed doorkneden voor gebruik.
Pizza afbakken:
- Om het af te maken, verwarm je oven voor op 225 graden (hetelucht oven).
- Vet de bakplaat iets in met een beetje olie.
- Zorg dat je de avond ervoor het deeg al in de koelkast hebt gezet, kneed het deeg dan nog even goed door tot het weer zacht en soepel is.
- Met een deegroller of met de hand maak je er nu een platte bodem van. Gebruik eventueel nog wat bloem om het niet te laten plakken op je aanrecht.
- Leg deze op de bakplaat en beleg je pizza met onder andere tomatensaus, en groentes / vlees / vis, etc
- Bak de pizza af in ongeveer 15-20 minuten.
Tip: voor een krokante (niet natte) bodem: verkruimel 2 volkoren beschuitjes over je saus
Nog geen reacties