Shortbread
Shortbread, het koekje staat bekend als een Schotse lekkernij maar is in de rest van het Verenigd Koninkrijk ook erg populair. Shortbread stamt helemaal uit de middeleeuwen en werd voornamelijk als dessert geserveerd. Bij ons is het vooral een heerlijk koekje voor bij de thee.
Shortbread is heel makkelijk om te maken, hoe dikker je ze maakt hoe brosser ze zijn. De kinderen hebben altijd heel veel lol om deze te maken, alle vormpjes worden uit de kast gehaald om deze te bakken. Hieronder vind je hoe je ze maakt:
Wat heb je nodig:
- Afkoel rooster
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Voor stevigere koekjes, voeg optioneel 25 gram maïzena toe aan het recept
Shortbread
Roomboter | 150 gram | |
Witte basterdsuiker | 75 gram | |
Vanille suiker | 1 zakje | |
Bloem | 175 gram | |
Zout | een snufje |
Hoe maak je shortbread:
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Klop in een kom met de mixer de boter met de suiker (vanillesuiker en basterdsuiker) en het snufje zout tot het mengsel eruit ziet als een zalfje.
- Vervolgens voeg je de bloem door en kneed je met je handen het deeg tot een grote bal (het is een vast deeg geworden).
- Laat het deeg in de koelkast rusten voor ongeveer 10 min (tot het weer iets steviger is geworden).
- Maak een lap van ongeveer 1/2 cm dik.
- Hier kan je koekjes uit steken of lapjes snijden of punten van maken, alle varianten zijn mogelijk.
- Leg de shortbread koekjes op de bakplaat iets van elkaar af en bak het geheel voor ongeveer 30 minuten. Ze zijn lichtbruin van kleur.
- Laat de koekjes op een rooster goed afkoelen en bewaar in een koektrommel.
Makkelijk zelf koekjes maken, ook met kinderen en zo klaar!
Tip: Voor behoud van de vorm kan je de koekjes uitgestoken nog even een half uur in de koelkast leggen, dan lopen ze minder uit tijdens het bakken. Werk altijd met een voorverwarmde oven.
Leuk recept ik heb het voor een Engelse opdracht gebruikt
Wat leuk! Ik en mijn kinderen vinden deze koekjes echt super lekker en ik maak ze ook nog steeds regelmatig.
~Sandra – Receptidee.nl