Shortbread (zandkoekjes)

Shortbread (zandkoekjes)

Porties

18

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

30 min

Shortbread

roomboter 150 gram
witte basterdsuiker 75 gram
vanille suiker 1 zakje
bloem 175 gram
zout een snufje
maïzena Optioneel: 25 gram

Het koekje staat bekend als een Schotse lekkernij maar is in de rest van het Verenigd Koninkrijk ook erg populair. Shortbread stamt helemaal uit de middeleeuwen en werd voornamelijk als dessert geserveerd. Maar nu is het een heerlijk koekje voor bij de thee. Leuk om ook met kinderen te maken (en allerlei vormpjes te maken).

Benodigdheden:

  • Rooster (om de koekjes op af te koelen)
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Optioneel: Mixer
  • Voor stevigere koekjes, voeg 50 gram maïzena toe aan het recept

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Klop in een kom met de mixer de boter met de suiker (vanillesuiker en basterdsuiker) en het snufje zout tot het mengsel eruit ziet als een zalfje.shortbread
  3. Vervolgens voeg je de bloem door en kneed je met je handen het deeg tot een grote bal (het is een vast deeg geworden).
  4. Laat het deeg in de koelkast rusten voor ongeveer 10 min (tot het weer iets steviger is geworden).
  5. Maak een lap van ongeveer 1/2 cm dik (of zoals op de foto hieronder), hier kan je koekjes uit steken of lapjes snijden of punten van maken, alle varianten zijn mogelijk (laat je fantasie de vrije loop). Voor behoud van de vorm kan je de koekjes uitgestoken nog even een half uur in de koelkast leggen, dan lopen ze minder uit tijdens het bakken. Werk altijd met een voorverwarmde oven.
  6. Leg de shortbread koekjes op de bakplaat iets van elkaar af en bak het geheel voor ongeveer 30 minuten. Ze zijn lichtbruin van kleur.
  7. Laat de koekjes op een rooster goed afkoelen en bewaar in een koektrommel.shortbread

Makkelijk zelf koekjes maken, ook met kinderen (en zo klaar)!

Een heerlijke traktatie voor je visite!

 

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter