Shortbread

Shortbread

Porties

18

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

30 min

Shortbread

Roomboter 150 gram
Witte basterdsuiker 75 gram
Vanille suiker 1 zakje
Bloem 175 gram
Zout een snufje
Maïzena Optioneel: 25 gram

Shortbread, het koekje staat bekend als een Schotse lekkernij maar is in de rest van het Verenigd Koninkrijk ook erg populair. Shortbread stamt helemaal uit de middeleeuwen en werd voornamelijk als dessert geserveerd. Maar nu is het een heerlijk koekje voor bij de thee.

Benodigdheden:

  • Rooster (om de koekjes op af te koelen)
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Voor stevigere koekjes, voeg 50 gram maïzena toe aan het recept

Hoe maak je shortbread:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Klop in een kom met de mixer de boter met de suiker (vanillesuiker en basterdsuiker) en het snufje zout tot het mengsel eruit ziet als een zalfje.
  3. Vervolgens voeg je de bloem door en kneed je met je handen het deeg tot een grote bal (het is een vast deeg geworden).
  4. Laat het deeg in de koelkast rusten voor ongeveer 10 min (tot het weer iets steviger is geworden).
  5. Maak een lap van ongeveer 1/2 cm dik.
  6. Hier kan je koekjes uit steken of lapjes snijden of punten van maken, alle varianten zijn mogelijk.
  7. Leg de shortbread koekjes op de bakplaat iets van elkaar af en bak het geheel voor ongeveer 30 minuten. Ze zijn lichtbruin van kleur.
  8. Laat de koekjes op een rooster goed afkoelen en bewaar in een koektrommel.

Makkelijk zelf koekjes maken, ook met kinderen en zo klaar!

Tip: Voor behoud van de vorm kan je de koekjes uitgestoken nog even een half uur in de koelkast leggen, dan lopen ze minder uit tijdens het bakken. Werk altijd met een voorverwarmde oven.

Shortbread

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter