Recepten

Sloffenbodem

Sloffenbodem

Sloffenbodem stond al heel lang op mijn verlanglijstje om te maken. Dit sloffendeeg is een heerlijke koekbodem die je als basis kan gebruiken voor allerlei lekkere vullingen. Je kan heerlijk variëren met diverse soorten fruit met en/of zonder spijs. Hou je niet van spijs? Je kan hem ook maken met banketbakkersroom of lemoncurd, yum!

Sloffenbodem (2x)

Roomboter 175 gram
Zelfrijzend bakmeel 250 gram
Witte basterdsuiker 175 gram
Ei 1
Zout snufje
Citroen (rasp) 1

Wat heb je nodig:


  • Sloffenvorm van 24 cm (2 stuks) verkrijgbaar bij Bouwhuis
  • Ruime kom
  • Plastic folie
  • Spuitzak of een stevig plastic zakje

Vulling, kies uit:


Hoe maak je een sloffenbodem (2x):


  1. In een ruime kom voeg je de roomboter, 1/2 ei, suiker, citroenrasp, zout en bloem bij elkaar.
  2. Kneed de ingrediënten tot het een mooie egale deegbal is geworden.
  3. Het handigst is om nu je deeg alvast uit te rollen op maat voor je vormen.
  4. Ik heb zelf twee snijplanken gebruiken die ongeveer 8mm dik zijn.
  5. Plaats tussen de snijplanken een lapje plastic folie waar je je deeg op uit gaat rollen.
  6. Leg je deeg in het midden en bestuif deze met wat bloem. Rol deze plat in een rechthoekige vorm, zodat je deeg even hoog is als je snijplanken. Je deeg moet groot genoeg zijn om twee sloffenvormen eruit te kunnen halen.
  7. Bedek je plak deeg met plastic folie en laat deze ongeveer een uurtje rusten in de koelkast.
  8. Vet ondertussen je sloffenvorm in met een klein beetje boter
  9. Leg alvast je bakplaat klaar met een bakpapiertje erop
  10. Haal je deeg na een uur uit de koelkast en leg deze op het bakpapier
  11. Met de sloffenvormen (2 stuks) stans je nu de bodem uit, verplaats je vorm niet meer als je deze hebt uitgedrukt.
  12. Overtollig deeg kan je rondom weghalen.

Sloffenbodem vullen


  1. Ga je een vulling van spijs gebruiken?
    • Kneed door je spijs nu de andere helft van het ei er door heen.
    • Met een spuitzak kan je dit nu mooi op je deegje spuiten.
    • Zorg dat je rondom ongeveer 1 cm van de randen af blijft, door dit te doen krijg je een mooi gebakken opstaand randje als hij klaar is.
  2. Gebruik je een vulling van banketbakkersroom of lemoncurd?
    • Spuit ongeveer 1/2 van je portie op de bodem.
    • Zorg dat je rondom ongeveer 1 cm van de randen af blijft, door dit te doen krijg je een mooi gebakken opstaand randje als hij klaar is.
  1. Bak de sloffenbodems op 175 graden hete lucht oven voor ongeveer 25 – 30 minuten.
  2. Is je sloffenbodem klaar? Haal dan direct de ring er van af.
  3. Laat de bodems nog wel even afkoelen, voordat je verder de slof gaat opmaken.

Porties

1

Voorbereidingstijd

1 uur 10 min

Baktijd

30 min

Beoordeel

100%
← Vorige
Volgende →
Nog geen reacties

Laat een reactie achter