Soesjes
Soesjes zijn een pure verwennerij voor groot en klein. Of je ze nou vult met slagroom of een hartige mousse, ze doen het altijd goed op feestjes. Lekkere soesjes zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken en de ingrediënten heb je vrijwel altijd al in huis.
Ga jij dit recept ook uitproberen?
Wat heb je nodig:
- Steelpan, bekijk op bol
- Bakpapier en een bakplaat
- Mixer met kom
- Spuitzak
- Spuitmondje rond maat 10 of twee lepels
Soesjes
Water | 100 ml | |
Zout | een snufje | |
Roomboter | 50 gram | |
Bloem | 60 gram | |
Eieren | 2 | |
Slagroom | 250 gram | |
Vanillesuiker | 1 zakje | |
Klopfix | optioneel |
Hoe maak je soesjes: het deeg
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
- Breng het water met het zout en de boter aan de kook.
- Voeg in een keer, onder goed roeren, alle bloem erbij en roer zolang tot je een stevige deegbal hebt gekregen.
- Het deegje gaat nu garen in de pan, als het niet meer aan de randjes plakt en je een sissend geluid hoort is het gaar.
- Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het deeg voor ongeveer 5 minuten afkoelen in de mixerkom.
- Klop ondertussen de eieren los in een bakje en voeg deze beetje bij beetje bij het deeg, doe dit in kleine hoeveelheden en zorg ervoor dat dit telkens goed door het deeg gemengd is voordat je de volgende hoeveelheid ei toevoegt. Tip: als je mengsel nog te warm is en je voegt het ei toe, dan krijg je een ei-achtige smaak of stukjes ei in je soesje en dat is niet zo lekker. Neem ook echt even de tijd om het af te laten koelen.
- Roer het deeg zolang tot het als een lint van je lepel valt (+/- 5 minuten) en het een egaal geheel is geworden en makkelijk spuitbaar.
Soesjes: Opspuiten
- Leg met twee lepels (of een spuitzak met rond spuitmondje maat 10) 20 bergjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat. Spuit deze in 1x keer anders krijg je allemaal uitstulpingen na het bakken
- Doe de soezen in de oven en laat deze voor 10 minuten rijzen op 200 graden, vervolgens verlaag je de temperatuur naar 175 graden en bak je de soesjes mooi bruin in nog eens 15 minuten. Ze zijn gaar als ze licht aanvoelen als je ze optilt.
- Zet de ovendeur iets open, laat de soezen even 10 minuten afkoelen in de oven en leg ze daarna op een taartrooster.
- Maak ondertussen je vulling: in dit geval voeg de vanillesuiker aan de koude slagroom en klop het geheel stijf op.
- Knip de afgekoelde soezen iets in aan de onderkant of zijkant en steek de spuitzak erin en vul de soesjes tot ze vol zijn. Het is belangrijk dat je slagroom goed koud is en je soesje helemaal afgekoeld, anders loopt de vulling er zo weer uit.
- Strooi er vervolgens lekker veel poedersuiker overheen of doop in de gesmolten chocolade.
Tip voor garnering: doop ze in lekkere gesmolten chocolade voor een extra finishing touch!
Genieten van je eigengemaakte soesjes!
Nog geen reacties