Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus
Bloem | 500 gram | |
Witte basterdsuiker | 15 gram | |
Zout | 10 gram | |
Roomboter | 25 gram | |
Gist (twee zakjes) | 50 gram | |
Halfvolle melk | 50 ml | |
Water | 215 ml | |
Ei | 1/2 | |
Donkerbruine basterdsuiker | 250 gram | |
Kaneel | 2 eetlepels |
Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland. Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm. Een heerlijke lekkernij voor bij de thee of koffie!
Wat heb je nodig:
- Bakplaat met bakpapier
- Keukenmachine
- Ovenschaal
- Kommetje water
Hoe maak je een Zeeuwse bolus:
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden
- Meng alle ingrediënten behalve de roomboter in een grote kom (dit kan met de hand of met een keukenmachine met deeghaak).
- Kneed voor ongeveer 7 minuten, voeg daarna de roomboter toe en kneed voor nog eens 5 minuten goed door.
- Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 80 gram en laat dit 20 minuten rusten.
- Rol vervolgens elk bolletje uit tot een lange streng van ongeveer 30 cm lang.
- Doe de basterdsuiker met het kaneel in een grote ovenschaal.
- Haal de streng door het water en leg deze in de ovenschaal en rol deze om te deze helemaal bedekt is met het suikermengsel.
- Draai er vervolgens een bolus van. Dit doe je door er een rondje van te maken en de punt in het midden erin te steken.
- Zet in de oven een ovenschaaltje met een laagje kokend water, dit zorgt ervoor dat de korst van de bolus niet uitdroogt tijdens het bakken. Verdeel de Zeeuwse bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat. Laat de bolussen nog even 5 minuten rijzen en bak de bolussen in 8-9 minuten gaar. Als de bolussen zijn afgebakken, leg ze dan direct omgekeerd op de plaat en laat ze afkoelen. Bolussen zijn het lekkerst de dag erna, dan is de bovenkant ook lekker klef, bewaar ze in een afgesloten bak.
Genieten van je eigen gemaakte Zeeuwse bolus!!