Zeeuwse bolus
Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland. Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm.
Een overheerlijke sticky lekkernij voor bij de thee of koffie!
Wat heb je nodig:
- 2 Bakplaten met bakpapier
- Mixer met deeghaak, bekijk op bol
Zeeuwse bolus
Bloem | 500 gram | |
Witte basterdsuiker | 15 gram | |
Zout | 1 gram | |
Roomboter | 25 gram | |
Gist | 14 gram (twee zakjes) | |
Halfvolle melk | 50 ml | |
Water | 215 ml | |
Ei | 1 | |
Donkerbruine basterdsuiker | 250 gram | |
Kaneel | 2 eetlepels |
Hoe maak je een Zeeuwse bolus:
- Verwarm je water en melk iets (handwarm) en giet dit in je mixer kom.
- Doe nu hier je gist bij en meng het even door elkaar. Je zal zien dat het iets gaat schuimen en laat voor 2 minuten staan.
- Nu ga je de bloem, witte basterdsuiker, zout, 1/2 ei erbij doen en mix dit met een deeghaak tot een mooie bal. Kneed voor ongeveer 7 minuten, voeg daarna de zachte roomboter toe en kneed voor nog eens 5 minuten goed door.
- Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 75 gram en laat dit 1 uur rusten op een warme tochtvrije plek.
- Doe de basterdsuiker met het kaneel in een grote ovenschaal of bakplaat.
- Rol vervolgens in de basterdsuiker/kaneel elk bolletje uit tot een lange streng van ongeveer 40-50 cm lang. Je streng is helemaal bedekt met suiker.
- Draai er vervolgens een bolus van. Dit doe je door er een rondje van te maken en het uiteinde eronder te stoppen
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 250 graden
- Verdeel de Zeeuwse bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat. Laat de bolussen nog 1 uur rijzen voordat je ze gaat afbakken.
- Zet in de oven een ovenschaaltje met een laagje kokend water, dit zorgt ervoor dat de korst van de bolus niet uitdroogt tijdens het bakken.
- Bak de bolussen in 9 minuten gaar. Als de bolussen zijn afgebakken, leg ze dan direct omgekeerd op een tweede met bakpapier beklede plaat en laat ze helemaal afkoelen. Bolussen zijn het lekkerst de dag erna, dan is de bovenkant ook lekker klef, bewaar ze in een afgesloten bak.
Genieten van je eigen gemaakte Zeeuwse bolus!!
Nog geen reacties