Tarte tatin van peer
Tarte tatin, altijd al eens willen proberen. Met een overschot aan peren, heb ik er deze lekkere variant van gemaakt. Namelijk de tarte tatin met peer. Origineel wordt tarte tatin gemaakt met appel, maar met andere vruchten kan het ook.
Het enige wat lastig kan zijn is het maken van een goede karamel. Maar oefening baart kunst en metis deze uitleg kan jij het ook maken!
Wat heb je nodig:
- 4 ovenvaste bakjes/kommetjes, je shopt ze hier!
Tarte tatin van peer
Roomboter bladerdeeg | 4 plakjes | |
Conference peren | 3 | |
Kristalsuiker | 100 gram | |
Water | een scheutje | |
Roomboter | een klontje |
Hoe maak je tarte tatin van peer:
- Ontdooi het bladerdeeg volgens de beschrijving van de verpakking.
- Warm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
- Vet de ovenschaaltjes in met een klontje boter en bekleed de bodem met een rondje bakpapier.
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij deze in kleine blokjes of plakjes.
- Verdeel de peer over de vier bakjes.
- Smelt de suiker in een pan (met dikke bodem) met een scheutje water. Let op dit is een nogal bewerkelijk proces: het geheel gaat namelijk koken en dan zie je de suiker goed oplossen. Roer alleen in het begin om de suiker er helemaal in op te lossen, daarna hoef je niet meer te roeren.
- Je ziet de karamel dikker worden en langzamerhand (na +/- 5 min) wordt het geheel steeds bruiner (blijf hier bij, want dit gaat heel snel). Haal het van het vuur als het een lichtbruine kleur heeft. Als je het te lang laat staan gaat het verbranden en dan is het niet meer lekker. Pas op: karamel krijg je niet van je vingers en is echt gloeiend heet, je kan je goed branden.
- Giet vervolgens (redelijk snel, nadat je het van het vuur hebt gehaald) de karamel verdeeld in de 4 bakjes. Let op: de karamel stijft snel op dus je moet wel door gieten, maar vrees niet, in de oven wordt het weer heerlijk zacht en geserveerd is het een zachte saus over de peren heen (en geen harde korst).
- Leg vervolgens op het bakje het bladerdeeg.
- Deze mag vervolgens in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, tot de bovenkant mooi bruin is geworden.
- Als ze klaar zijn stort ze dan op een bord (op z’n kop) en je hebt een prachtige tarte tatin van peer!
Niet heel erg moeilijk om te maken, echt ontzettend lekker!
Tip: maak het een paar uur van tevoren en zet het in de koelkast, je kan het dan afbakken op het moment dat jij dat wilt (en hoef je niet meer de hele tijd in de keuken te staan).
Nog geen reacties