Tournedos

Tournedos

Porties

1

Baktijd

10 min

Tournedos

Tournedos 80 - 100 gram
roomboter Een flinke eetlepel
peper en zout Een snufje


Een prachtig stukje vlees. De tournedos zit in de rug van de koe, in de buurt van de lende. Het is een ontzettend mals stukje vlees dat je eigenlijk, als vleesliefhebber dagelijks wilt eten. Helaas is het daarvoor iets te prijzig. Gelukkig laat de tournedos zich heel makkelijk bereiden. Dit prachtige stukje vlees heeft eigenlijk geen aanvulling nodig, maar een bearnaisesaus erbij smaakt altijd goed.

BenodigdhedenTournedos 1

De meeste tijd kost eigenlijk het voorbereiden.

Bereiding

  1. Leg de tournedos op tijd uit de koeling. Laat het op kamertemperatuur komen. (Let wel op met huisdieren!)
  2. Zet een koekenpan of braadpan op het vuur.
  3. Smelt de roomboter totdat de belletjes verdwenen zijn.
  4. Bak de tournedos aan beide kanten snel mooi bruin op een middelhoog vuurtje
  5. Vervolgens bak je rustig, op een lager vuurtje verder. Ongeveer 3-5 minuten per kant. Is het nu heel mooi gesneden door de slager, pas de tijd iets naar beneden aan.
  6. Optioneel: Je mag de tournedos ook 5-6 minuten in een 150 graden oven doen. Hierdoor wordt de tournedos mooi warm zonder verder aan te bakken.
  7. Laat het vlees even rusten, minuutje of 2, en serveer het vervolgens, eventueel met een mooie saus.Tournedos 3Tournedos 2

Als je zeker wilt weten of de tournedos de juiste gaarheid heeft bereikt is er een klein trucje. Druk de top van je wijsvinger tegen de duim van diezelfde hand. Het gebied tussen de duim en de pols zal aanvoelen als ‘rare’ vlees. Voel voorzichtig, de tournedos is niet heel warm in de pan.

Het toevoegen van het peper en zout is altijd een discussiepunt. Doe je dit nu voor het bakken of na het bakken. Sommigen vinden dat het dan aanbrand of verbrand, terwijl anderen vinden het beter intrekt en meer smaak zal geven. Welke optie je ook kiest, doe er in ieder geval een snufje peper en zout op voor wat extra smaak.

Eet smakelijk!

Tip: Samen met de Sperziebonen salade of Haricot verts met spek krijg je een zeer luxe diner dat makkelijk te bereiden is. En dat is altijd leuk om te doen bij Kerst of als diner voor twee.

Recept door

Jan Avatar

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter