Varkenshaas met roombrie
Varkenshaas met roombrie, wat hebben we hier van lopen smullen! Een lekker stukje vlees op tafel zetten is niet moeilijk. Nadat je het vlees door de helft hebt gesneden, leg je er een paar lekkere stukje brie in.
Met saté prikkertjes of bindtouw zorg je dat het vlees bij elkaar blijft. Even aanbakken en in de oven en je hebt een overheerlijk stukje vlees!
Wat heb je nodig:
- Satéprikkers, bekijk op bol
- Ovenschaal
Varkenshaas met roombrie
Varkenshaas | 500 gram | |
Roombrie | 200 gram | |
Roomboter | 100 gram | |
Knoflook | 3 teentjes | |
Zout | een snufje | |
Peper | een snufje | |
Pesto | optioneel: 1 theelepel groene | |
Katenspek | optioneel: 100 gram |
Hoe maak je varkenshaas met roombrie:
- Snij de varkenshaas in over de lengte. Snij ondertussen de roombrie in plakjes en leg deze in de opening van de varkenshaas. Je kan ook de slager vriendelijk vragen of hij een inkeping in het vlees wil maken, zodat je hem kan vullen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de ovenschaal in met roomboter.
- Schil de knoflookteentjes en pers deze met een knoflookpers. Pak een grote koekenpan en smelt hier de rest van de boter in.
- Bak de knoflook even aan en verdeel deze over de varkenshaas.
- Strooi vervolgens naar eigen smaak zout en peper eroverheen (aan beide kanten). Maak hem dicht met satéprikkers of bindtouw.
- Schroei vervolgens de beide kanten van de varkenshaas dicht in de pan met boter. Als hij mooi bruin is aan alle kanten, leg ze in de ingevette ovenschaal.
- Giet hier het restant jus uit de pan eroverheen. Stop je ovenschaal in de oven voor ongeveer 25-30 min.
Smullen maar!
Variatie tip: voeg ook een beetje pesto toe aan de brie of omhul het met katenspek, dit geeft ook een heerlijke smaakcombinatie!
Mijn ovenschaal is te klein voor 4 stukken varkenshaas, mag het ook op een bakplaat?
Fijne kerst!
Hi Johan, dat kan zeker op een bakplaat. Als je bakplaat een opstaand randje heeft dat het meest ideaal. Dan kan het vocht niet op de bodem van je oven vallen. Succes met bakken! ~Sandra
Hoi Sandra,ik wel met de kerst deze varkenshaas maken,maar op welk moment doe je de katenspek er in of er omheen?
Met vriendelijke groet,
Barry
Hi Barry, je kan het vanaf het begin er omheen wikkelen of er tussen stoppen. Dan bakt het lekker mee. ~Sandra
Kan je de varkenshaasjes ook eerst rondom bakken. Dan vullen en prepareren, zodat ze alleen nog 30 min in de oven hoeven?
Hoi Jolanda,
Ja, dat kan. Bewaar ze wel in de koelkast. Zorg ervoor dat ze er op tijd weer uit gehaald worden voordat je ze in de oven doet. Anders kan het garen wat langer duren, omdat de kerntemperatuur te laag is. Mocht je een vleesthermometer gebruiken, dan is bij een kerntemperatuur van 64 graden je vlees perfect. Dat is ongeveer een half uurtje in de oven.
Hoi hoi hoe heet moet de oven als je een hetelucht oven hebt.
Hoi Margriet, bij een hetelucht oven zou ik de temperatuur op 175 zetten, maar iedere oven verschilt. Even checken als de tijd om is is altijd handig :). Succes met bakken! ~Sandra
Moet je de ovenschaal ook afdekken als de haasjes in de oven staan of folie erover?
Hoi Bertha, je hoeft de schaal niet af te dekken, je hoeft er ook geen folie over te doen, na 25-30 minuutjes zo in de oven zijn ze echt overheerlijk!
Hallo Sandra, ik wil het recept, varkenshaas met brie, maken.
Het bakken hiervan, bedoel je alleen de zijkanten en onderkant van het haasje?
Blijft het binnenin, na baktijd oven, nog mooi rosé?
Hoi Nelly,
Je bakt de zijkanten, bovenkant en onderkant even aan, zodat hij helemaal dichtgeschroeid is (de sappen blijven dan bewaard in het vlees). Als de varkenshaasjes uit de oven komen, zijn ze wel gaar van binnen, maar nog heerlijk sappig (niet droog).
Hopelijk geeft dat antwoord op je vraag.
Groetjes,
Sandra