Recepten

Witte bollen

Witte bollen

Deze zachte en luchtige witte bollen vullen je keuken binnen no-time met een heerlijke geur van zelfgebakken brood. Zelf brood bakken vergt wel wat geduld, omdat je het deeg de tijd moet geven om te laten rijzen.

Eenmaal klaar, is het echt genieten!

Witte bollen

Patent bloem 650 gram
Volle melk 420 ml
Zout 8 gram
Suiker 8 gram
Instant gist 7 gram (1 zakje)
Ei maat L 1
Roomboter 50 gram

Wat heb je nodig:


  • Grote ovenschaal 4,5 liter. Je shopt hem hier
  • Steelpannetje
  • Afkoel rekje, je shopt hem hier
  • Grote kom
  • Mixer met deeghaak

Hoe maak je witte bollen:


  1. Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn: ook de melk en boter.
  2. Begin met het maken van een bloempapje.
    • Weeg 20 gram bloem en 100 ml melk af en verwarm dit in het steelpannetje.
    • Roer tot het de dikte heeft van aardappelpuree.
  3. Nu ga je het deeg maken. Weeg in een grote mixer kom 630 gram bloem af.
  4. In een apart bakje weeg 320 ml melk af en zorg dat deze handwarm is door hem 30 sec op 900 watt in de magnetron te verwarmen.
  5. Voeg aan de melk de gist toe en je zal zien dat het iets gaat schuimen, de gist is nu geactiveerd.
  6. Voeg de melk en gist bij de bloem en voeg hier ook de zout, suiker en het ei aan toe.
  7. Met de deeghaak ga je nu mixen voor 8-10 minuten tot het één geheel is geworden.

Eerste rijs:


  1. Haal het deeg uit de kom en kneed deze goed door tot het een bal is geworden.
  2. Het deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar moet wel hanteerbaar zijn. Voeg eventueel nog wat bloem toe om het hanteerbaar te maken.
  3. In een ruime licht ingevette kom leg de bal hierin en dek af met plastic.
  4. Laat je deeg 2 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld een nog warme oven), tot het 2x zo groot is geworden.

Tweede rijs:


  1. Kneed het deeg 1x door en verdeel in bolletjes, 12 grote of 16 wat kleinere.
  2. Vet je ovenschaal in en verdeel de bolletjes.
  3. Dek opnieuw af met plastic en laat het 1 uur rijzen tot de bolletjes 2x zo groot zijn geworden.

Afbakken:


  1. Verwarm je oven voor op 175 graden hete lucht.
  2. Bak je bolletjes gaar en bruin in ongeveer 25-30 minuten.
  3. Haal je witte bollen uit de oven.
  4. Bestrijk gelijk na het bakken optioneel met gesmolten boter om de bovenkant te laten glanzen.
  5. Laat het 15 minuten afkoelen op een afkoelrek.

Eet smakelijk!

Porties

9

Voorbereidingstijd

4 uur

Baktijd

30 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter