Recepten

Worteltjestaart (carrot cake)

Worteltjestaart (carrot cake)

Deze stond al enorm lang op mijn lijstje om goed uit te werken. Mijn recept voor carrot cake oftewel worteltjes taart! Met uiteraard worteltjes, een beslag met lekkere kruiden maak je de cake. Voor de vulling heb ik een heerlijke roomkaas crème (cream cheese frosting) gemaakt. Met een spuitzak spuit je mooie toefjes op je taart.

Niet alleen mooi, maar ook super lekker!

Worteltjestaart

Zelfrijzend bakmeel 300 gram
Lichtbruine basterdsuiker 300 gram
Zonnebloem olie 300 ml
Eieren 3 stuks
Baking soda 1 zakje
Vanillesuiker 2 zakjes
Gembersiroop 1 eetlepel
Kaneel 2 theelepels
Zout 1 theelepel
Walnoten 100 gram
Winterpeen 300 gram

Wat heb je nodig:


  • Bakvorm van 17,5 of 18 cm diameter, je shopt hem hier!
  • Mixer
  • Foodprocessor
  • 1x portie roomkaas crème
  • Rasp (voor dunne sliertjes), je shopt hem hier!
  • Spuitmondje 4B, spuitmondje, je shopt hem hier!
  • Spuitzak, je shopt ze hier!

Hoe maak je worteltjestaart:


  1. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht stand.
  2. Schil de winterpeen en rasp deze boven een grote kom. Gebruik een dunne rasp, niet te dun en niet te dik, dunne sliertjes zijn het lekkerst.
  3. Maal je walnoten fijn in de foodprocessor.
  4. Begin met de volgende ingrediënten: eieren, lichtbruine basterdsuiker, vanillesuiker, gembersiroop en olie en doe dit allemaal in de mixerkom. Mix dit goed door elkaar.
  5. Vervolg nu met de droge ingrediënten in een aparte ruime kom. Doe hier de zelfrijzend bakmeel, bakingsoda, zout en kruiden bij elkaar.
  6. Voeg nu beetje bij beetje de droge mix aan het mengsel in de mixerkom en mix dit tot alles goed vermengd is.
  7. Schraap met een spatel de kom even goed door, zodat er geen restjes achterblijven op de bodem van de kom.
  8. Spatel nu de walnoten en de wortel door de mix.
  9. Vet je bakvorm in met roomboter en bekleed de bodem met een bakpapiertje.
  10. Hoe doe je dit gemakkelijk? Pak een vel bakpapier en leg hierop je bakvorm.
  11. Met een potlood teken je de vorm af en knipt deze uit binnen het getekende randje. Je cirkel is nu even groot als de binnenzijde van je bakvorm.
  12. Als je de vorm invet, vet dan ook de bodem in, dan blijft je bakpapiertje ook plakken.
  13. Bestuif je bakvorm met een beetje zelfrijzend bakmeel en zorg dat alle randjes bakmeel bevat. Dit voorkomt aanbakken en je kan ook je worteltjestaart goed uit de vorm krijgen.

Afbakken:


  1. Giet je beslag in de vorm en bak de worteltjestaart in ongeveer 75-90 minuten af. Check na afloop of je taart al gaar is met een prikker. Nog niet gaar? Bak de taart nog 10 minuten langer in de oven. Herhaal tot de taart echt gaar is.
  2. Krijg je het niet gaar? Wat je ook kan doen is je mix verdelen over 3 dezelfde bakvormen en je taart per laag bakken.
  3. Bak bij individuele lagen de taart per laag voor ongeveer 20 minuten op 175 graden.
  4. Laat je worteltjestaart goed afkoelen voordat je de taart gaat vullen.
  5. Maak je de worteltjestaart een dag van tevoren? Doe dan de taart na het bakken in plastic folie en plaats de taart een nachtje in de koelkast. De volgende dag is het goed afgekoeld.

Worteltjestaart vullen:


  1. Maak 1 portie roomkaas crème.
  2. Snij de taart met een groot broodmes en drie plakken.
  3. Doe de crème in de spuitzak, om deze makkelijk te vullen kan je hem in een maatbeker zetten met de randen omgevouwen.
  4. Zet de onderste laag op een mooi bord of plateau.
  5. Breng een laagje van de crème aan met de spuitzak en spuit op de randjes toefjes.
  6. Leg hier de volgende laag op en herhaal het laagje crème en toefjes.
  7. Op de bovenste laag strijk een dun laagje crème over de bovenzijde en spuit toefjes op de rand.
  8. Bewaar je worteltjestaart in de koelkast.

Porties

12

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

1 uur 15 min

Beoordeel

100%
Volgende →
Nog geen reacties

Laat een reactie achter