Recepten

Aardappelgratin bites

Aardappelgratin bites

Aardappelgratin bites: een kleine variant van de aardappelgratin die ik al eerder heb gepost. Iets wat leuks is om te serveren als bijgerecht, een high-tea of een mooi opgemaakt bord. Net zoals de normale variant is deze heel makkelijk te maken en kan je hem goed bewaren.

Even opwarmen voor het serveren en voilà!

Aardappelgratin bites

Olijfolie 1 eetlepel
Vastkokende aardappels 1 kilo
Slagroom 250 ml
Volle melk 300 ml
Oude kaas 48+ 175 gram
Knoflook 1 teentje
Zout 2 theelepels

Wat heb je nodig:


  • Knoflookpers
  • Houten pollepel
  • Een ronde uitsteker van 6,5cm, je shopt hem hier!
  • Een rasp, je shopt hem hier!

Hoe maak je aardappelgratin bites:


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Schil de aardappels en snij deze in dunne plakjes.
  3. Doe de plakjes in een steelpannetje en giet hier de melk en slagroom bij, voeg ook het zout toe.
  4. Kook dit voor ongeveer 5 minuten, zodat de aardappels voor gegaard zijn.
  5. Vet je ovenschaal in en pers de knoflook met een knoflookpers.
  6. Smeer je ovenschaal in met de knoflook en giet hier voor de helft je aardappelmengsel in.
  7. Besprenkel met lekkere oude kaas en giet nu je restant aardappelmengsel in. Top het af met extra veel kaas.
  8. Bak het geheel af in de oven voor 45 minuten.
  9. Laat je aardappelgratin helemaal afkoelen, dit duurt ongeveer 2 uur.
  10. Doe daarna de gratin voor ongeveer 2 uur in de koelkast om verder af te laten koelen. Je gratin moet helemaal koud zijn om goed uit te kunnen steken.
  11. Met een vormpje druk je nu de bites uit de gratin. Uit deze ovenschaal kon ik ongeveer 12 bites halen.
  12. Voor serveren kan je de bites nog even opwarmen. Doe dit voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Wat ook lekker is? Een paar gebakken spekjes en/of ui erdoorheen mengen voor het de oven in gaat.

Porties

12

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

50 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter