Recepten

Beef wellington

Beef wellington

Beef wellington is een echte klassieker en heerlijk bij een diner! Het is best veel werk om te maken, maar het eindresultaat is echt verrukkelijk!  Het ziet er altijd prachtig uit aan tafel, zeker als je hem mooi versiert met stukjes bladerdeeg.

Wat heb je nodig:


 • Vleesthermometer, bekijk op bol
 • Koekenpan
 • Ovenschaal
 • Bakpapier
 • Aluminiumfolie

Beef wellington

Ossenhaas 1 kilo
Olijfolie 2 eetlepels
Roomboter 1 klontje
Knoflook 1 teentje
Rode ui 1
Zaanse mosterd 1 eetlepel
Bospaddestoelen 250 gram
Ei 1
Roomboter bladerdeeg 2 pakjes
Peper een snufje
Zout een snufje

Het vlees:


 1. Leg de ossenhaas op een snijplank en wrijf deze in met peper en zout
 2. Smelt het klontje boter in een koekenpan en schroei het vlees rondom dicht. Neem het uit de pan en laat het even apart afkoelen.

Vulling:


 1. In diezelfde pan kan je nu de vulling gaan maken, voeg desnoods nog een beetje boter toe en pers de knoflook uit boven de pan
 2. Snij de uienringen en bak deze ook even mee.
 3. Voeg als laatste de champignons toe en bak ze totdat al het vocht eruit is, dit moet echt goed ingedikt zijn, anders wordt je bladerdeeg nat en niet gaar tijdens het bakken in de oven.
 4. Zet het mengsel aan de kant in een aparte kom (als je dit in de pan laat zitten, kan het nog doorgaren).

Inpakken:


 1. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en leg deze op elkaar. Strooi eerst genoeg bloem op je werkblad, zodat het bladerdeeg niet blijft plakken en rol deze uit met een deegroller totdat deze groot genoeg is om je hele ossenhaas met vulling te omvatten. Gebruik eventueel wat overgebleven bladerdeeg als versiering. Tip: leg de plak bladerdeeg eerst in de ovenschaal voordat je de champignons en vlees erin legt.
 2. Spreid het paddenstoelmengsel over het bladerdeeg uit en leg het vlees erop. Bedek het vlees ook weer met het paddenstoelmengsel.
 3. Smeer / wrijf de ossenhaas in met de mosterd
 4. Klopt het ei los in een kommetje en bestrijk de randen van de beef wellington rondom met ei. Vouw het bladerdeeg rondom de ossenhaas, zodat deze luchtdicht is, knijp de randjes dan ook goed dicht.
 5. Versier de beef wellington met overgebleven stukjes bladerdeeg (wees creatief) en bestrijk hem helemaal met het losgeklopte ei.
 6. Leg het pakket voor ongeveer 1-2 uur te rusten buiten de koelkast.

Afbakken:


 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
 2. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat (met de naad naar beneden) en bak de beef wellington tot het deeg goudbruin is geworden, dat is voor ongeveer 40 minuten voor medium vlees.
 3. De garing van het vlees is al een beetje lastig, als je zeker wilt weten dat het goed is van binnen dan kan je ook een vleesthermometer gebruiken:
 4. Steek de vleesthermometer aan de zijkant van het vlees en bij een kerntemperatuur van 50.C is deze rare, 60.C medium tot well done is 65- 70 .C.
 5. Als het deeg te bruin wordt en het vlees nog niet klaar is, kan je deze ook afdekken met aluminiumfolie.
 6. Mijn ervaring is als je de beef wellington uit de oven haalt deze nog even verder gaart in de kern. Ik haal deze er bij ongeveer 40 graden uit en laat deze 10 minuten rusten tot de kern 50 graden is, dan is deze mooi medium/rose.
 7. Laat de beef wellington nog 10 minuten rusten alvorens te serveren (zie tip hierboven).

En voilà een heerlijke beef wellington voor bij het diner. Ook lekker met een bearnaise saus!

Porties

8

Voorbereidingstijd

1 uur 30 min

Baktijd

30 min

Beoordeel

94%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter