Chocolade ganache

Chocolade ganache

Porties

1

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

10 min

Pure chocolade ganache

Chocolade 100 gram
Slagroom 100 ml

Melk chocolade ganache

Melk chocolade 150 gram
Slagroom 75 ml

Witte chocolade ganache

Witte chocolade 200 gram
Slagroom 67 ml


Chocolade ganache, ik maak deze inmiddels zo vaak, dat ik de verhoudingen uit mijn hoofd ken. Ik dacht: laat ik ze ook eens opschrijven en daarnaast ook voor de verschillende toepassingen, zoals het afsmeren van je taart of juist voor een dripcake. Altijd handig!

Chocolade ganache – afsmeren taart


Eigenschap: vloeibaar als je het maakt, maar eenmaal goed afgekoeld enorm stevig.

Pro’s:

  • Je kan hier perfect je taart mee afsmeren
  • Eenmaal iets afgekoeld is het perfect smeerbaar

Tips:

  • Gebruik altijd slagroom met minstens 30%+ vetgehalte
  • Is je chocolade ganache te hard (niet smeerbaar)? Verwarm deze dan weer even in je pan (au bain marie) of telkens met intervallen van 10 sec op 900Watt in de magnetron
  • Versneld afkoelen? Zet je ganache in de koelkast, is hij te hard geworden? Verwarm deze dan weer iets tot het mengsel de juiste dikte heeft.
  • Om een taart van 20 cm af te smeren, gebruik ik altijd 600 gram chocolade ganache (dus chocolade en slagroom bij elkaar).
  • Het is maar net hoe dik je de laag erop wilt smeren hoeveel ganache je nodig gaat hebben. Probeer zelf even uit wat voor jou het beste werkt.
  • Persoonlijk vind ik de Callebaut chocolade echt het lekkerst, helaas verkopen ze die niet bij de AH, dus onder de AH knop heb ik andere lekkere chocolade geselecteerd. Callebaut verkopen ze bij oa: de groothandels, maar is ook online goed verkrijgbaar.

Verhoudingen:

  • Pure chocolade: 1:1 (1 deel slagroom en 1 deel pure chocolade)
  • Melk chocolade: 1:2 (1 deel slagroom en 2 delen melk chocolade)
  • Witte chocolade: 1:3 (1 deel slagroom en 3 delen witte chocolade)

Hoe maak je chocolade ganache au bain marie (pan op het vuur)?

  1. Breng in een steelpannetje een laagje water aan de kook
  2. In een ruime kom, die op de steelpan past breek je de chocolade in blokjes en voeg de slagroom toe
  3. Laat het vuur zachtjes koken en roer constant, tot alle chocolade gesmolten is
  4. Haal de kom van de pan en zet deze in een laagje koud water in de gootsteen om versneld af te koelen

Hoe maak je chocolade ganache in de magnetron?

  1. In een magnetron vaste schaal, breek je de chocolade in stukjes en voeg de slagroom toe
  2. Met intervallen van 10 seconden op 900 Watt ga je de chocolade langzaam verwarmen
  3. Na elke 10 seconden roer even tot alle chocolade en ga door met verwarmen tot alle chocolade gesmolten is
  4. Zet vervolgens de schaal in een laagje koud water in de gootsteen om versneld af te koelen

Chocolade ganache – dripcake


Eigenschap: hetzelfde als chocolade ganache, maar met tips om te drippen

Pro’s:

  • Een lekkere chocolade smaak
  • Niet te dik en niet te dunne drip

Tips:

  • Zorg voor een koele taart, even een uurtje in de koelkast is voldoende
  • Koel je chocolade ganache niet af nadat je hem gemaakt hebt, tenzij deze echt te warm aanvoelt.
  • Als je drip niet snel genoeg naar beneden loopt: verwarm de chocolade ganache nog iets
  • Gebruik een spuitzak om een dunnere drip te krijgen
  • Begin langs de rand en vul daarna het midden
  • Een paletmes is handig voor de bovenkant van de taart
  • Je chocolade ganache moet niet te heet zijn, anders smelten de zijkanten van je taart
  • Hoe dunner je ganache hoe makkelijker deze naar beneden loopt tot de onderkant van je taart
  • Probeer altijd de drip even langs de zijkant van je kom of langs een glas
  • Oefenen, oefenen, oefenen, probeer de juiste snelheid van knijpen in de zak, afstand tussen de drips te vinden door te oefenen.

Chocolade kleuren? Dat kan!


  • Witte chocolade ganache kan je goed kleuren. Maak wel gebruik van een eetbare kleurstof op oliebasis, op waterbasis zorgt ervoor dat je chocolade hard wordt.
  • Donkere chocolade drips kan je ook heel mooi dusten met b.v. een eetbare goud kleur dust

PS: deze taart heb ik onlangs gemaakt:

Chocolade ganache

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter