Recepten

Chocolade potje

Chocolade potje

Chocolade potje

Slagroom 170 ml
Vanillestokje 1
Pure chocolade 150 gram
Halfvolle melk 80 ml
Eieren (dooiers) 2
Witte basterdsuiker 60 gram
Opgeklopte slagroom en een beetje cacaopoeder ter garnering:

Een chocolade potje, een klein maar ongelofelijk lekker recept voor echte chocolade fans. Het smaakt een beetje als panna cotta, een soort chocolade pudding. Hieronder vind je het recept:

Benodigdheden:

 • 8 ovenvaste potjes / bakjes, niet in huis? Je shopt ze hier!
 • Ovenschaal
 • Aluminiumfolie
 • Steelpan
 • Glazen kom

Hoe maak je een chocolade potje:


 1. Zet de chocolade samen met de melk om een laag vuurtje (au bain Marie, zodat de chocolade niet verbrand) tot de chocolade helemaal gesmolten is.
 2. Zet een tweede pannetje op een laag vuurtje met daarin de geslagen room en vanillestokje. Laat dit geheel rustig opwarmen, maar niet koken!
 3. Zodra de room warm is, mag het van het vuur. Laat de vanille even intrekken.
 4. Terwijl dit allemaal rustig zijn gang gaat, kun je de 2 eierdooiers scheiden.
 5. Roer de dooiers langzaam door de basterdsuiker heen tot het mengsel licht van kleur wordt.
 6. Haal nu het vanillestokje uit de warme room en schraap de vanillezaadjes eruit. De zaadjes mogen aan de room worden toegevoegd. De rest van het stokje kan weg.
 7. Voeg nu de vanilleroom en de gesmolten chocolade toe aan de eierdooiers en meng alles goed. Wees voorzichtig! Te warme room kan de dooiers laten schiften, voeg alles beetje bij beetje toe en roer gelijkmatig de room door de dooiers met een garde.
 8. Vul de potjes voor twee derde met het mengsel.
 9. Plaats de chocoladepotjes in een ovenschaal of op de bakplaat.
 10. Vul de ovenschaal of bakplaat met kokend water, zodat de potjes in het water staan.
 11. Bak het geheel 45 minuten op 150 graden (hete lucht oven). Kijk zo nu en dan even, de potjes zijn goed als de chocolade bol in de bakjes staat.
 12. Laat ze rustig afkoelen en dek de chocoladepotjes af.
 13. De chocoladepotjes moeten voor het serveren 6-8 uur in de koelkast staan.

Serveren:


 1. Haal de chocolade potjes op tijd uit de koeling. Ze mogen op kamertemperatuur geserveerd worden. Voor een extra lekker randje kun je een toefje slagroom en wat cacaopoeder erop leggen voor extra smaak.

Genieten maar van een heerlijk chocolade potje!

1.Bestrijk acht soufflépotjes met 80 ml inhoud, met gesmolten boter. Plaats de potjes in een diep bakblik. Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht)

2.Doe de room samen met het vanillestokje in een pannetje. Haal het pannetje van het vuur als de room warm is en laat de vanille erin trekken.

3.Meng de chocola en de melk op een laag vuur (au bien Marie, zodat deze niet aanbrand) tot de chocola gesmolten is.

4.Doe de eierdooiers in een kommetje en roer er langzaam de suiker door, totdat deze is opgelost en het mengsel licht van kleur is. Schraap de vanillezaadjes uit de peul, doe ze in de room en gooi het vanille stokje weg. Voeg de vanilleroom en het gesmolten chocolademengsel aan de geklopte eierdooiers toe en meng goed.

5.Vul de potjes voor ongeveer tweederde met het mengsel. Vul het bakblik met genoeg kokend water, zodat de potjes tot halverwege in het water staan (er hoeft geen deksel op van aluminiumfolie, ze verbranden niet). Bak ze 45 minuten, of totdat de chocola in de potjes bol staat en sponsachtig aanvoelt (als ze eruit komen kunnen ze een klein korstje hebben, dit hoort zo). Zet ze van het bakblik en laat ze volledig afkoelen. Bedek ze met plastic folie en zet ze voor het serveren 6-8 uur in de koelkast (haal ze voor het eten wel eruit, zodat het niet te koud geserveerd wordt). Serveer ze met een toefje slagroom en een snufje cacao.

Porties

6

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

45 min

Beoordeel

100%
Volgende →
Nog geen reacties

Laat een reactie achter