Recepten

Harde taartbodem

Harde taartbodem

Eén van de basisbereidingen om een taart te bakken is een harde taartbodem. Met een paar ingrediënten heb je deze basis al gemaakt. Bloem, suiker, boter, ei even kneden en klaar. Hoe je de taart dan verder op maakt is aan jou.

Vul je bodem met banketbakkersroom en vers fruit of varieer met een citroenvulling en gebrande meringue. Succes!

Wat heb je nodig:


Harde taart bodem

Ei 1
Bloem 175 gram
Roomboter 100 gram
Witte basterdsuiker 2 eetlepels
Water 15 ml
Zout 1 snufje

Het deeg maken:


Eerst maak je het deeg voor de harde taartbodem:

  1. Splits 1 ei en gebruik alleen de dooier.
  2. Meng in een grote kom de bloem, 2 eetlepels van de basterdsuiker, een mespunt zout.
  3. Voeg vervolgens de dooier, de boter en het water toe aan het geheel en kneed het tot een mooie bal (voor ongeveer 5 minuten).
  4. Laat de deegbal afgedekt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten rusten.
  5. Vet de vorm alvast in met een klein klontje roomboter.

De bodem afbakken:


  1. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
  2. Rol het deeg uit tot een ronde lamp, ca. 3 cm groter dan de vorm.
  3. Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven)
  4. Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw deze in de randjes iets aan en door met je deegroller over de randjes te gaan krijg je een mooie strakke rand. Prik een paar gaatjes in de bodem (dit voorkomt bolling van het deeg tijdens het bakken).
  5. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het deeg en vul het met blindbakvulling.
  6. Bak de harde taartbodem voor ongeveer 15-20 minuten, zodat deze lichtbruin en stevig is. Je zou ondertussen de vulling alvast kunnen gaan maken (zie hieronder)
  7. Verwijder vervolgens de blindbakvulling en het papier en bak de taartbodem voor ongeveer 10 minuten. Als je merkt dat deze gaat bollen kan je er nog een paar extra gaatjes in prikken. De bodem moet redelijk bruin en gaar zijn als deze uit de oven komt.

Klaar is je bodem, nu kan je hem lekker vullen met banketbakkersroom en vruchtjes, je kan er deze aardbeien taart van maken, lekkere aardbeien tartelettes of maak er deze lemon meringue taart van!

Porties

12

Voorbereidingstijd

40 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

97%
33 Reacties
  • Avatar
    Roy Diepeveen 1 jaar geleden

    1ml water weeg 1 gram. Dus als je 15ml water nodig hebt kan je gewoon een glaasje op de weegschaal zetten en vullen tot 15 gram

  • Avatar
    Leo-Jan 2 jaar geleden

    Hoi Sandra,
    Kun je een blind gebakken taartbodem invriezen of beter invriezen en nadien blindbakken?
    Groet,

    • Hi Leo-Jan, ik heb hier geen ervaring mee, ik denk dat beide wel zou kunnen. Wel even goed inpakken. Als je het hebt uitgeprobeerd, laat je weten of het oké was?
      ~Sandra

  • Avatar
    Anja Meijer 2 jaar geleden

    Hoe kun je een vlaaibodem het best bewaren als je hem de volgende dag gaat vullen?

    • Hoi Anja, als je een afgebakken bodem hebt, bewaar die gewoon op of in een kast tot de volgende dag.
      Als je hem langer als een dag wilt bewaren, zou ik er voor kiezen om hem juist ongebakken te bewaren. Dat moet dan wel in de koelkast en dan een uur van tevoren eruit halen en alsnog afbakken.
      ~Sandra

  • Roomboter ongezouten, gouden jumbo pakje gebruik ik.
    Ik test deze week nog eens

  • Hallo Sandra. Dank je voor je reactie.
    Oven voorgewarmd en op bak stand. 2 streepjes in vierkant.
    De deeg plakte al bij het uitrollen met de deegroller. Dat merk ik vaker als ik deeg maak. Doe ik dan iets verkeerd met de ingrediënten? Ik heb nog even alles nagekeken maar heb exact alles gebruikt met goeie hoeveelheden.

    • Hi Wesley, gebruik je echte roomboter? Als het nog erg plakt bij het uitrollen, kan je ook wat meer bloem toevoegen, dan zou het minder moeten plakken en dan denk ik dat je probleem met het bakpapier ook niet meer voor zou moeten komen.
      ~Sandra

  • Fijn, precies gedaan wat er staat, ik haal de blindbakvulling van de bodem af na 15min bakken, en Veel stukken deeg blijven kleven aan het bakpapier. Nu grote gaten in de bodem, weg bodem.

    • Hi Wesley, wat vervelend dat je deegje bleef plakken aan het bakpapier. Ik heb dit echt nog nooit meegemaakt. Maar laten we kijken waar het eventueel aan ligt:
      Heb je de oven voorverwarmt en de juiste stand gebruikt? En weet je zeker dat je de juiste hoeveelheden hebt gepakt van het recept?
      Het deegje zou al niet plakkerig moeten zijn voordat je het in de vorm doet, ook omdat je het nog moet uitrollen op het aanrecht.

      Ik zou het gewoon nog een keer proberen, wellicht dat je erachter komt wat er de vorige keer mis ging.

      ~Sandra

  • als je de taartvorm goed invet en bestrooid met wat bloem, maar ook goed laten afkoelen dan krijg je de harde wenertaat=rt zonder brokken uit de vorm

  • Avatar
    Caroline 4 jaar geleden

    Een harde wenerdeeg is heel anders. De maatverdeling is altijd 123 voor suiker boter en Zeeuwse bloem. En je krijgt de taart eigenlijk nooit heel uit de vorm. Beter is om een taartvorm te gebruiken met losse bodem. Blind bakken is bij harde wener kon niet nodig.

    • Hoi Caroline, dit is inderdaad geen harde wener deeg, zoals de titel van het recept ook zegt is het een harde taart bodem, ook heel lekker, maar inderdaad anders als harde wener.

      In bovenstaand recept gebruik ik ook een vorm met losse bodem, dat is een hele goede tip om apart te vermelden, dankje. Hij komt inderdaad gemakkelijker los van de vorm op die manier.

      Groetjes,
      ~ Sandra

  • Beste Sandra,

    Wanneer ik bovenstaande bak in een blikken taart vorm kan ik hem na het bakken niet uit de vorm krijgen/halen, Hij breekt dan namelijk in stukken. Heb je daar een tip voor?

    Met vriendelijke groet
    Henny

    • Hoi Henny, probeer de volgende keer je bakvorm anders ook wat te bestuiven met bloem, dat zou vastzitten van de bodem in de vorm nog beter tegen moeten gaan.
      Succes! ~ Sandra

← Oudere reacties

Laat een reactie achter