Recepten

Harde taartbodem

Harde taartbodem

Harde taart bodem

Ei 1
Bloem 175 gram
Roomboter 100 gram
Witte basterdsuiker 2 eetlepels
Water 15 ml
Zout 1 snufje


Een van de basisbereidingen bij taart bakken is een harde taartbodem. Daarin bestaan variaties. Je kan deze vullen met vers fruit en banketbakkersroom, je kan het zo gek niet maken of je kan deze basis hier voor gebruiken.

Benodigdheden:

Het deeg maken:


Eerst maak je het deeg voor de harde taartbodem:

  1. Splits 1 ei en gebruik alleen de dooier.
  2. Meng in een grote kom de bloem, 2 eetlepels van de basterdsuiker, een mespunt zout.
  3. Voeg vervolgens de dooier, de boter en het water toe aan het geheel en kneed het tot een mooie bal (voor ongeveer 5 minuten).
  4. Laat de deegbal afgedekt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten rusten.
  5. Vet de vorm alvast in met een klein klontje roomboter.

De bodem afbakken:


  1. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
  2. Rol het deeg uit tot een ronde lamp, ca. 3 cm groter dan de vorm.
  3. Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven)
  4. Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw deze in de randjes iets aan en door met je deegroller over de randjes te gaan krijg je een mooie strakke rand. Prik een paar gaatjes in de bodem (dit voorkomt bolling van het deeg tijdens het bakken).
  5. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het deeg en vul het met blindbakvulling.
  6. Bak de harde taartbodem voor ongeveer 15-20 minuten, zodat deze lichtbruin en stevig is. Je zou ondertussen de vulling alvast kunnen gaan maken (zie hieronder)
  7. Verwijder vervolgens de blindbakvulling en het papier en bak de taartbodem voor ongeveer 10 minuten. Als je merkt dat deze gaat bollen kan je er nog een paar extra gaatjes in prikken. De bodem moet redelijk bruin en gaar zijn als deze uit de oven komt.

Klaar is je bodem, nu kan je hem lekker vullen met banketbakkersroom en vruchtjes, je kan er deze aardbeien taart van maken, lekkere aardbeien tartelettes of maak er deze lemon meringue taart van!

Harde taart bodem

Porties

12

Voorbereidingstijd

40 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

100%
21 Reacties
  • Avatar
    Caroline 4 weken geleden

    Een harde wenerdeeg is heel anders. De maatverdeling is altijd 123 voor suiker boter en Zeeuwse bloem. En je krijgt de taart eigenlijk nooit heel uit de vorm. Beter is om een taartvorm te gebruiken met losse bodem. Blind bakken is bij harde wener kon niet nodig.

    • Hoi Caroline, dit is inderdaad geen harde wener deeg, zoals de titel van het recept ook zegt is het een harde taart bodem, ook heel lekker, maar inderdaad anders als harde wener.

      In bovenstaand recept gebruik ik ook een vorm met losse bodem, dat is een hele goede tip om apart te vermelden, dankje. Hij komt inderdaad gemakkelijker los van de vorm op die manier.

      Groetjes,
      ~ Sandra

  • Beste Sandra,

    Wanneer ik bovenstaande bak in een blikken taart vorm kan ik hem na het bakken niet uit de vorm krijgen/halen, Hij breekt dan namelijk in stukken. Heb je daar een tip voor?

    Met vriendelijke groet
    Henny

    • Hoi Henny, probeer de volgende keer je bakvorm anders ook wat te bestuiven met bloem, dat zou vastzitten van de bodem in de vorm nog beter tegen moeten gaan.
      Succes! ~ Sandra

  • Avatar
    Jeanine SCHEPENS 4 maanden geleden

    De boter van het inboteren komt naar boven.
    Deeg wordt niet bruin

    • Hoi Jeanine, ik heb zelf geen last bij het invetten met boter dat het omhoog komt, heb je wel bakbonen gebruikt om de bodem op zijn plek te houden? De bodem wordt bij mij altijd wel iets bruin, zeker op de randjes die nog zichtbaar zijn. Heb je de juiste temperatuur / duur aangehouden?
      Groetjes Sandra

  • Hoe voorkom ik dat een wenerbodem als je hem opgemaakt hebt snel zacht wordt

    • Hoi Marjan, wat voor vulling gebruik je?
      Bij banketbakkersroom: deze moet helemaal afgekoeld zijn als je hem op de bodem smeert, anders wordt je bodem zacht.
      Gebruik je bijvoorbeeld alleen fruit (iets wat heel vochtig is)? Je kan de bodem ook eerst met een laagje chocolade bestrijken, waardoor er geen vocht in de bodem kan komen.
      Hopelijk helpen deze tips!
      ~ Sandra

  • Avatar
    Sien warring 7 maanden geleden

    Dag Sandra, als je bonen gebruikt bij het blindbakken kun je die bonen dan nog weer gebruiken voor de soep.

    Gr. Sien

    • Hoi Sien,

      Nee, de bonen kan je niet meer gebruiken voor in de soep. Ik bewaar ze zelf in een zakje, dan kan ik ze hergebruiken voor het blindbakken.

      Groetjes,
      Sandra ~Receptidee

  • Avatar
    Mattieu 3 jaar geleden

    niet schitterend, maar wel te doen.
    Btw ik eet alleen kfc

  • Avatar
    Schoenmakers 4 jaar geleden

    ik ga het ook proberen

  • Kan de basterdsuiker vervangen wordej door normale suiker?

    • Hoi Frits,

      Ja hoor, je kan de witte basterdsuiker ook door kristalsuiker of poedersuiker vervangen. Gebruik dezelfde hoeveelheid.

      Sandra

  • Bedankt voor je snelle reactie, ga het gelijk proberen.

  • Moet het gewone bloem zijn of moet er ook gist in

    • Hoi Harrie,

      Dit is gewone tarwe bloem, er hoeft geen gist te worden toegevoegd.

      Groet,

      Sandra

  • Hallo Sandra,
    Aan het begin van de bereiding schrijf je dat het eiwit van het gesplitste ei bewaard moet worden. Waar moet of kan je dat in dit recept voor gebruiken?
    Groetjes Janine

    • Hoi Janine,

      Goed opgemerkt, ik zal het recept aanpassen, want het eiwit heb je niet nodig voor dit recept.

      Succes met bakken!

      Groetjes Sandra

  • Avatar
    Linda Rasenberg 5 jaar geleden

    Beste Sandra,

    Ik wil de taartBodem graag maken maar hoe meet je 15 ml water af? Mijn maatbeker begint pas bij 100 ml. Of moet het 150 ml zijn?

    Groetjes Linda

    • Hoi Linda,

      Je hebt maatlepels die 15 ml kunnen afmeten, die zijn bij best veel winkels verkrijgbaar. Mocht je deze niet hebben dan kan je ook een eetlepel gebruiken, hier kan ongeveer 15ml in.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt, succes met bakken!

      Sandra

Laat een reactie achter