Harde taartbodem

Harde taartbodem

Porties

12

Voorbereidingstijd

40 min

Baktijd

20 min

Harde taart bodem

Ei 1
Bloem 175 gram
Roomboter 100 gram
Witte basterdsuiker 2 eetlepels
Water 15 ml
Zout 1 snufje


Een van de basisbereidingen bij taart bakken is een harde taartbodem. Daarin bestaan variaties. Je kan deze vullen met vers fruit en banketbakkersroom, je kan het zo gek niet maken of je kan deze basis hier voor gebruiken.

Benodigdheden:

Het deeg maken:


Eerst maak je het deeg voor de harde taartbodem:

  1. Splits 1 ei en gebruik alleen de dooier.
  2. Meng in een grote kom de bloem, 2 eetlepels van de basterdsuiker, een mespunt zout.
  3. Voeg vervolgens de dooier, de boter en het water toe aan het geheel en kneed het tot een mooie bal (voor ongeveer 5 minuten).
  4. Laat de deegbal afgedekt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten rusten.
  5. Vet de vorm alvast in met een klein klontje roomboter.

De bodem afbakken:


  1. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
  2. Rol het deeg uit tot een ronde lamp, ca. 3 cm groter dan de vorm.
  3. Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven)
  4. Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw deze in de randjes iets aan en door met je deegroller over de randjes te gaan krijg je een mooie strakke rand. Prik een paar gaatjes in de bodem (dit voorkomt bolling van het deeg tijdens het bakken).
  5. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het deeg en vul het met blindbakvulling.
  6. Bak de harde taartbodem voor ongeveer 15-20 minuten, zodat deze lichtbruin en stevig is. Je zou ondertussen de vulling alvast kunnen gaan maken (zie hieronder)
  7. Verwijder vervolgens de blindbakvulling en het papier en bak de taartbodem voor ongeveer 10 minuten. Als je merkt dat deze gaat bollen kan je er nog een paar extra gaatjes in prikken. De bodem moet redelijk bruin en gaar zijn als deze uit de oven komt.

Klaar is je bodem, nu kan je hem lekker vullen met banketbakkersroom en vruchtjes aardbeien taart, of deze witte chocolade vulling, deze citroen meringue taart of maak er deze lekkere citroentaart van!

Harde taart bodem Harde taart bodemHarde taart bodem Harde taart bodem

Deel & Print

11 Reacties

  1. Avatar
    Mattieu 2 jaar geleden

    niet schitterend, maar wel te doen.
    Btw ik eet alleen kfc

  2. Avatar
    Schoenmakers 3 jaar geleden

    ik ga het ook proberen

  3. Kan de basterdsuiker vervangen wordej door normale suiker?

    • Hoi Frits,

      Ja hoor, je kan de witte basterdsuiker ook door kristalsuiker of poedersuiker vervangen. Gebruik dezelfde hoeveelheid.

      Sandra

  4. Bedankt voor je snelle reactie, ga het gelijk proberen.

  5. Moet het gewone bloem zijn of moet er ook gist in

    • Hoi Harrie,

      Dit is gewone tarwe bloem, er hoeft geen gist te worden toegevoegd.

      Groet,

      Sandra

  6. Hallo Sandra,
    Aan het begin van de bereiding schrijf je dat het eiwit van het gesplitste ei bewaard moet worden. Waar moet of kan je dat in dit recept voor gebruiken?
    Groetjes Janine

    • Hoi Janine,

      Goed opgemerkt, ik zal het recept aanpassen, want het eiwit heb je niet nodig voor dit recept.

      Succes met bakken!

      Groetjes Sandra

  7. Avatar
    Linda Rasenberg 4 jaar geleden

    Beste Sandra,

    Ik wil de taartBodem graag maken maar hoe meet je 15 ml water af? Mijn maatbeker begint pas bij 100 ml. Of moet het 150 ml zijn?

    Groetjes Linda

    • Hoi Linda,

      Je hebt maatlepels die 15 ml kunnen afmeten, die zijn bij best veel winkels verkrijgbaar. Mocht je deze niet hebben dan kan je ook een eetlepel gebruiken, hier kan ongeveer 15ml in.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt, succes met bakken!

      Sandra

Laat een reactie achter