Harde taartbodem

Porties

12

Voorbereidingstijd

40 min

Baktijd

20 min

Harde taart bodem

  • 1 ‏ei
  • 175 gram ‏bloem
  • 100 gram ‏roomboter
  • 2 eetlepels ‏witte basterdsuiker
  • 15 ml ‏water
  • 1 snufje ‏zout


Een van de basisbereidingen bij taart bakken is een harde taartbodem. Daarin bestaan variaties. Je kan deze vullen met vers fruit of met banketbakkersroom, je kan het zo gek niet maken of je kan deze basis hiervoor gebruiken.

Benodigdheden:

  • Bakvorm 24 cm
  • Deegroller
  • Garde
  • Bakpapier
  • Blindbakvulling (b.v keramische blindbakvulling of witte bonen, zie de link)

Bereiding:

Eerst maak je het deeg voor de harde taartbodem:

  1. Splits 1 ei en gebruik alleen de dooier.
  2. Meng in een grote kom de bloem, 2 eetlepels van de basterdsuiker, een mespunt zout.
  3. Voeg vervolgens de dooier, de boter en het water toe aan het geheel en kneed het tot een mooie bal (voor ongeveer 5 minuten).
  4. Laat de deegbal afgedekt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten rusten.
  5. Vet de vorm alvast in met een klein klontje roomboter.

Citroentaart deegCitroentaart vormCitroentaart deeg plat

 

 

 

 

 

De bodem afbakken:

  1. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem.
  2. Rol het deeg uit tot een ronde lamp, ca. 3 cm groter dan de vorm.
  3. Verwarm je oven voor op 175 graden (hete lucht oven)
  4. Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw deze in de randjes iets aan en door met je deegroller over de randjes te gaan krijg je een mooie strakke rand. Prik een paar gaatjes in de bodem (dit voorkomt bolling van het deeg tijdens het bakken).
  5. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het deeg en vul het met blindbakvulling.
  6. Bak de harde taartbodem voor ongeveer 15-20 minuten, zodat deze lichtbruin en stevig is. Je zou ondertussen de vulling alvast kunnen gaan maken (zie hieronder)
  7. Verwijder vervolgens de blindbakvulling en het papier en bak de taartbodem voor ongeveer 10 minuten. Als je merkt dat deze gaat bollen kan je er nog een paar extra gaatjes in prikken. De bodem moet redelijk bruin en gaar zijn als deze uit de oven komt.

Citroentaart deeg in vormCitroentaart deeg in vorm 2Harde taartbodemCitroentaart blindbakvulling

 

 

 

 

 

Klaar is je bodem, nu kan je hem lekker vullen met banketbakkersroom en vruchtjes, of deze witte chocolade vulling, deze citroen meringue taart of maak er deze lekkere citroentaart van!

Deel & Print

100 0 100 300

11 Reacties

  1. Kan de basterdsuiker vervangen wordej door normale suiker?

    • Hoi Frits,

      Ja hoor, je kan de witte basterdsuiker ook door kristalsuiker of poedersuiker vervangen. Gebruik dezelfde hoeveelheid.

      Sandra

  2. Bedankt voor je snelle reactie, ga het gelijk proberen.

  3. Moet het gewone bloem zijn of moet er ook gist in

    • Hoi Harrie,

      Dit is gewone tarwe bloem, er hoeft geen gist te worden toegevoegd.

      Groet,

      Sandra

  4. Hallo Sandra,
    Aan het begin van de bereiding schrijf je dat het eiwit van het gesplitste ei bewaard moet worden. Waar moet of kan je dat in dit recept voor gebruiken?
    Groetjes Janine

    • Hoi Janine,

      Goed opgemerkt, ik zal het recept aanpassen, want het eiwit heb je niet nodig voor dit recept.

      Succes met bakken!

      Groetjes Sandra

  5. Linda Rasenberg 3 jaar geleden

    Beste Sandra,

    Ik wil de taartBodem graag maken maar hoe meet je 15 ml water af? Mijn maatbeker begint pas bij 100 ml. Of moet het 150 ml zijn?

    Groetjes Linda

    • Hoi Linda,

      Je hebt maatlepels die 15 ml kunnen afmeten, die zijn bij best veel winkels verkrijgbaar. Mocht je deze niet hebben dan kan je ook een eetlepel gebruiken, hier kan ongeveer 15ml in.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt, succes met bakken!

      Sandra

Laat een reactie achter