Custard

Custard

Porties

4

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Custard

Slagroom 250 ml
Halfvolle melk 100 ml
Vanille suiker 1 zakje
Witte basterdsuiker 75 gram
Eieren (alleen de eigelen) 5
Zout een snufje
Vanille stokje 1
Optioneel: Bloem 1 eetlepel +/- 10 gram


Custard is een heerlijke gele vla of pudding, maar dan nog lekkerder. Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed recept en ik denk nu de juiste verhoudingen te hebben gevonden. Dit recept is de basis voor een lekkere zelfgemaakte custard, zoals we die van vroeger kenden, custard met vel. Ook heerlijk te combineren met bijvoorbeeld: de Apple crumble.

Benodigdheden:

  • Steelpan
  • Garde

Hoe maak je custard:


  1. Breng in een pannetje de room en melk met de vanillesuiker en het vanillestokje aan de kook. Breng dit aan de kook, zachtjes blijven roeren met een garde, anders komt er een velletje op.
  2. Haal het vanillestokje nu uit de pan en snij deze over de lengte doormidden, schraap het binnenste uit de vanillemerg (met de achterkant van een aardappelschilmesje) en voeg deze aan het roommengsel toe. Wat overblijft kan je weggooien.
  3. Meng in een apart bakje de eigelen (5 stuks), de basterdsuiker, zout en optioneel de bloem. Je kan bloem toevoegen om het geheel dikker te maken, dus meer een pudding of dikke vla te krijgen, maar dit kan bij teveel bloem wel de smaak beïnvloeden, dus let op.
  4. Voeg een klein scheutje van de warme room aan het eigeel mengsel. Voeg daarna het gehele eigeel mengsel in de pan met warme room. Blijf wel goed roeren met een garde, anders heb je kans dat je klontjes krijgt.
  5. Je hebt nu een hele dunne custard, deze kan je nog wat dikker laten worden door hem weer opnieuw te verhitten. Als dunne variant is hij heerlijk op bijvoorbeeld een apple crumble of bij ijs.
  6. Wil je toch meer pudding of wat dikkere vla? Verwarm je custard dan tot het dikker wordt, dat doe je zo:
  7. Breng vervolgens het mengsel langzaam op temperatuur op een laag pitje, blijf roeren, want anders krijg je roerei! Laat het voor een paar minuten zachtjes koken. Je zal merken dat het mengsel snel dikker wordt. Zie je klontjes? Dan gaat hij in de schift. Direct van het vuur halen en flink roeren met je garde, zou voldoende moeten zijn om hem weer uit de schift te krijgen.
  8. Je kan deze custard zowel warm als koud serveren. Bewaren kan in de koelkast afgedekt met folie.

Tip van Marja voor luchtige custard vla: klop wat extra room op en meng deze daarna door de custard, zo krijg je een heerlijk luchtige custard!

Eet smakelijk!

Custard

Deel & Print

5 Reacties

  1. Of kan vanilla ecstraxt ook ipv de vanille stok?

    • Hoi Senna,

      Ik denk dat vanille extract wel kan, maar dat vanille suiker te weinig vanille smaak af geeft.
      Succes!

      Groet,

      Sandra

  2. Moet je een vanille stokje gebruiken, of kan een pakje vanilla suiker ook? Heb het stokje namelijk niet in huis

  3. Kun je custard ook een dag van te voren al maken? Zo ja, waar moet ik dit dan bewaren?

    • Hoi Corina,

      Je kan de custard prima een dag van tevoren maken, zorg er wel voor dat als je deze in de koelkast bewaard en bedekt met wat plastic folie, die moet echt op de custard plakken, anders krijg je er een vel overheen.

      Succes!

      Sandra
      Receptidee

Laat een reactie achter