Custard
Custard is een heerlijke gele vla of pudding, maar dan nog lekkerder. Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed recept en ik denk nu de juiste verhoudingen te hebben gevonden.
Dit recept is de basis voor een lekkere zelfgemaakte custard, zoals we die van vroeger kenden, custard met vel. Ook heerlijk te combineren met bijvoorbeeld: de Apple crumble.
Wat heb je nodig:
- Steelpan
- Garde
Custard
Slagroom | 250 ml | |
Halfvolle melk | 100 ml | |
Witte basterdsuiker | 100 gram | |
Eieren | 5 | |
Zout | een snufje | |
Vanille stokje | 1 | |
Optioneel: maizena | 20 gram |
Hoe maak je custard:
- Breng in een pannetje de room en melk met de vanillesuiker en het vanillestokje aan de kook. Breng dit aan de kook, zachtjes blijven roeren met een garde, anders komt er een velletje op.
- Haal het vanillestokje nu uit de pan en snij deze over de lengte doormidden, schraap het binnenste uit de vanillemerg (met de achterkant van een aardappelschilmesje) en voeg deze aan het roommengsel toe. Wat overblijft kan je weggooien.
- Scheid de eieren, eigeel van het eiwit.
- Meng in een apart bakje de eigelen (5 stuks), de basterdsuiker, zout en de maizena.
- Voeg een klein scheutje van de warme room aan het eigeel mengsel. Voeg daarna het gehele eigeel mengsel in de pan met warme room. Blijf wel goed roeren met een garde, anders heb je kans dat je klontjes krijgt.
- Breng vervolgens het mengsel langzaam op temperatuur op een laag pitje, blijf roeren, want anders krijg je roerei!
- Laat de custard voor twee minuten zachtjes koken. Je zal merken dat het mengsel snel dikker wordt. Zie je klontjes? Dan gaat hij in de schift. Direct van het vuur halen en flink roeren met je garde, zou voldoende moeten zijn om hem weer uit de schift te krijgen.
- Je kan deze custard zowel warm als koud serveren. Bewaren kan in de koelkast afgedekt met folie.
Tip van Marja voor luchtige vla: klop wat extra room op en meng deze daarna door de custard, zo krijg je een heerlijk luchtige custard!
Eet smakelijk!
Of kan vanilla ecstraxt ook ipv de vanille stok?
Hoi Senna,
Ik denk dat vanille extract wel kan, maar dat vanille suiker te weinig vanille smaak af geeft.
Succes!
Groet,
Sandra
Moet je een vanille stokje gebruiken, of kan een pakje vanilla suiker ook? Heb het stokje namelijk niet in huis
Kun je custard ook een dag van te voren al maken? Zo ja, waar moet ik dit dan bewaren?
Hoi Corina,
Je kan de custard prima een dag van tevoren maken, zorg er wel voor dat als je deze in de koelkast bewaard en bedekt met wat plastic folie, die moet echt op de custard plakken, anders krijg je er een vel overheen.
Succes!
~Sandra