Recepten

Karamel

Karamel

Karamel maken is een heel bewerkelijk iets. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig, maar je moet heel goed opletten dat je het niet te lang laat staan. Ik keek er altijd een beetje tegen op, maar als je er goed bij blijft is het eigenlijk best makkelijk te maken.

Met dit recept kan je drie soorten karamel maken. Namelijk harde karamel om als snoepje of versiering te gebruiken. Je kan hiermee een karamel saus maken: eenmaal afgekoeld, heerlijk voor bijvoorbeeld over ijs, of als vulling van je taart. En als laatste kan je hier ook gezouten karamel van maken (zowel de saus als harde vorm), lekker voor over een taart, als een snoepje of gewoon zomaar ;).

Een waarschuwing vooraf: maak karamel niet als je met ‘kleine’ kinderen in de buurt bezig bent en pas enorm op voor je eigen handen, etc. Het is namelijk echt niet prettig om spetters hiervan op je handen te krijgen.

Karamel

Kristalsuiker 200 gram
Water 75 ml
Roomboter 50 gram
Slagroom 250 ml optioneel
Zout 1 eetlepel optioneel

Hoe maak je karamel:


 1. Doe het water samen met de suiker in een pannetje en laat dit even samen goed oplossen.
 2. Kook het water met de suiker zonder te roeren en laat het op een zacht vuurtje pruttelen.
 3. Voor karamel saus: zorg nu in een ander pannetje dat je slagroom verwarmt is (het hoeft niet te koken).
 4. Let op: het kan ongeveer 10-15 minuten duren voordat het geheel gaat verkleuren van doorzichtig, naar geel en uiteindelijk lichtbruin. Blijf er bij, het kan ineens heel snel gaan!
 5. Haal het direct van het vuur als je ziet dat het lichtbruin is. Het kleurt altijd nog iets door en je wilt niet dat het te ver gaat. Als het te ver gaat is je karamel verbrand en smaakt deze echt niet lekker. Proeven is dan ook het antwoord, maar let op: het is gloeiend heet.
 6. Nu volgt het laatste proces van je karamel, wat wil je ervan maken?
 7. Gewone karamel (hard)? Giet je karamel uit op een bakplaat bekleed met bakpapier, je krijgt dan een grote plak, die je in stukken kan breken als het is afgekoeld.
 8. Karamel saus maken? Als je het geheel van het vuur hebt gehaald, voeg dan 250 ml warme slagroom toe in de pan. Let op: dit gaat enorm koken / bubbelen, dus giet met mate en roer dit tot een geheel. Is het nog iets te dik? Laat het nog even op het vuur staan. Laat het vervolgens afkoelen in een kommetje, die b.v. ook in de oven kan (vuurvast).
 9. Gezouten? Volg een van de twee stappen hierboven, maar voeg op het einde nog 1 theelepel zout toe. Proef uiteindelijk of het voldoende zout is en voeg indien nodig nog wat extra toe.
 10. Je zal merken dat het eerst nog heel vloeibaar is en daarna steeds stroperiger wordt.
 11. Voeg als laatste het klontje boter toe.

Tip: je kan hier ook praline mee maken, giet je gewone karamel over een 200 gram geroosterde hazelnoten en na het koud worden, verbrijzel dit in de foodprocessor.

Bewaar in een dichte pot in de koelkast. Geschifte karamel? Zorg dat je ingrediënten op gelijke temperatuur zijn, en vooral niet roeren in de suiker!

Porties

1

Voorbereidingstijd

5 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

100%
← Vorige
Volgende →
Nog geen reacties

Laat een reactie achter