Recepten

Swiss meringue botercrème

Swiss meringue botercrème

De Swiss meringue botercrème (SMBC) is heerlijk romig en niet te zoet. Heel geschikt om je taart mee te vullen en ook lekkere smaakjes aan toe te voegen. Wil je cupcakes maken met een mooie toef? Ook deze botercrème is hier uitermate geschikt voor. Deze vulling heeft mijn voorkeur bij het vullen van taarten en cupcakes. Ik heb het recept zo gemaakt, dat het een stuk luchtiger is en niet zo zoet.

Swiss meringue botercrème

Eiwit 200 gram
Kristalsuiker 100 gram
Roomboter 200 gram

Wat heb je nodig?


 • Suikerthermometer, niet in huis? Je shopt hem hier!
 • Steelpan
 • Garde
 • Spuitzak
 • Spuitmondje 1M, niet in huis? Je shopt hem hier!
 • Tip: zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn

Hoe maak je deze botercrème


Swiss meringue botercrème (SMBC) maak je normaal gesproken op basis van het 1-2-3 principe. Dus voor 100 gram eiwit, 200 gram suiker en 300 gram roomboter. Maar dat vind ik persoonlijk erg stevig en te zoet, dus ik heb het aangepast naar het onderstaande recept (eigenlijk 2-1-2). Dus evenveel 200 gram eiwit, 100 gram suiker en 200 gram roomboter. Minder zoet en heel luchtig. Ideaal voor tussen een taart of als crème toef op een cupcake. Dit recept is voldoende om een taart van 20cm 3 lagen mee te vullen of een toef op 12 cupcakes te spuiten.

 1. Doe de suiker en het eiwit in een vuurvaste kom en verwarm dit au bain-marie. Ik gebruik hiervoor een stevige glazen kom die ik op een pan met een laagje water op het vuur zet. Tip: zorg ervoor dat het water niet de kom raakt anders krijg je alsnog roerei!
 2. Zet de suikerthermometer in de kom en roer zachtjes heen en weer met een garde, zodat het niet gaat stollen.
 3. Verwarm het eiwit met de suiker tot het een temperatuur van 52 graden heeft bereikt. Dit kan tot wel 10-15 minuten duren. Pas dan zijn de eiwitten gepasteuriseerd.
 4. Temperatuur bereikt? Giet het mengsel in de mixer kom en klop het eiwit op een snelle stand tot stijve pieken. Dit kan tot wel 10 minuten duren voordat het echt stijf is. Hou de kom iets scheef of op de kom om te checken of je eiwitten echt stijf zijn. Het zou er niet uit mogen vallen.
 5. Voeg de roomboter beetje bij beetje toe aan de eiwit fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.
 6. Voeg op het laatst nog een lekker smaakje of kleurstof toe (b.v. smaakstof of gepureerd fruit) en mix dit er even door heen.

Botercrème in de schift is zeker nog te redden!

Botercrème in de schift en het wil niet mengen? Je ziet dan korreltjes langs de rand en het ziet er waterig uit? Mixen, mixen, mixen en eventueel een beetje verwarmen boven een pannetje, of even met warme handen op de kom. De boter is namelijk te koud om goed te mengen met het eiwit. Een beetje verwarmen kan helpen.

Botercrème opspuiten


 1. Stop de mix in een spuitzak met spuitmondje 1M
 2. Spuit mooie toefjes op je cupcakes of gebruik dit als vulling voor je taart.
 3. Wil je dezelfde toef maken als op de foto, ik heb tip 1M iets naar binnen gebogen om net wat scherpere randjes te kunnen spuiten (zie hieronder)

Bewaartips en andere varianten


De Swiss meringue botercrème kan nog c.a. 1 week in de koelkast bewaard worden of 2 maanden ingevroren. Laat hem rustig op kamertemperatuur komen. Als je hem gaat verwerken mix nog even goed met de mixer door, zodat het weer een mooie egale crème wordt.

Er bestaan nog meer varianten botercrème:

Porties

1

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

98%
14 Reacties
 • Hoi,

  Ik heb het recept gevolgd maar zodra ik de boter (op kamertempratuur) toevoeg wordt het dik vloeibaar. Wat doe ik verkeerd?

  • Hi Cindy, als het vloeibaar is, kan het zijn dat je eiwitten nog te warm waren bij het toevoegen van je boter. Je mengsel is dan te vloeibaar geworden. Stop het even in de koeling of vriezer, zodat het weer afkoelt. Daarna flink doormixen om het een crème te laten worden. Is het te koud en geschift, warm het dan weer iets op. ~Sandra

 • Avatar
  Daniëlle 2 jaar geleden

  Bedankt voor het recept. Werkt goed! Misschien een gekke vraag, maar met welke tip heb je die toef op de cupcake gemaakt? Groetjes!

  • Hi Danielle, dankjewel voor je vraag. Ik heb tip 1M gebruikt en die een beetje gebogen, zodat je iets scherpere hoeken krijgt. Ik zal een foto van de tip en een linkje waar je hem kan kopen toevoegen aan het recept. Fijn om te horen dat het recept je goed bevalt, is ook mijn favoriet :). ~Sandra

 • Avatar
  Jacintha 2 jaar geleden

  Hallo,
  Graag wil ik weten of deze botercreme machtig is en of vettig smaakt?
  Zelf gebruik ik chantilly creme , maar is dit een goede vervanger hiervoor ??

 • Avatar
  Marie Castronovo 3 jaar geleden

  Als je ganache wilt gebruiken voor je taart af te smeren welke ingrediënten moet ik gebruiken voor vanille of chocolat smaak ik bedoel moet je nog iets anders bijvoegen of is het gewoon chocolat smelten en erbij voegen of hoe moet dat eigelijk zonder dat het schift.
  Groetjes Marie

 • Avatar
  Frida Aydin 4 jaar geleden

  Hellup: ik heb vandaag een unicorntaart gegeten die gekleurde toefjes had die harder was dan de normale botercreme maar in de hitte niet smolt. Is dat ook merenque botercreme? Of hoe wordt dat genoemd?

 • Avatar
  Carolina 4 jaar geleden

  Hoi,
  Ik wil graag blauwe macaron maken met bosvruchten smaakje van botercreme. Hoeveel gram bosvruchten kan het dan in? Er staat niet hoeveel..

  • Hallo Carolina,
   Als je bosvruchten smaak wilt geven aan de botercrème, dan moet je eerst de bosvruchten pureren. Een eetlepel of twee zou voldoende moeten zijn voor dit recept. Ik gebruik zelf vaak verschillende smaken jam om smaak te geven aan de botercrème en als je een taart vult dan doe ik hier vaak nog een laagje verse vruchten op. Dat kan je ook bij een macaron doen. Let op: als je gebruik maakt van een smaakje kan je botercrème schiften. Blijf mixen en verhit eventueel je kom iets om er weer een geheel van te maken.
   Succes!
   ~ Sandra

 • Avatar
  Floortje 4 jaar geleden

  Hallo,
  Kan ik ook de verhouding 1-1-250 gebruiken? Of gaat het dan mis..
  Ik hoor graag van je
  Groetjes

  • Hoi Floortje,

   Als je 100 gram eiwit, 100 gram suiker en 250 gram boter gebruikt, wordt het geheel wat vaster en iets zoeter, maar het kan zeker.

   ~ Sandra

 • Hoi, kun je met dit recept ook taarten afsmeren?

  • Hoi Bea,

   Ja, je kan er mee afsmeren, maar het is niet zo stevig en werkt niet zo strak af als ganache of 1:1 botercrème.

   Groetjes Sandra
   Receptidee.nl

Laat een reactie achter