Recepten

Swiss meringue botercrème

Swiss meringue botercrème

Swiss meringue botercrème

Eiwit 200 gram
Kristalsuiker 100 gram
Roomboter 300 gram


De Swiss meringue botercrème (SMBC) is heerlijk romig en helemaal niet zoet. Heel geschikt om je taart mee te vullen en ook lekkere smaakjes aan toe te voegen. Wil je cupcakes maken met een mooie toef? Ook deze botercrème is hier uitermate geschikt voor. Deze vulling heeft mijn voorkeur bij het vullen van taarten en cupcakes. En zo maak je het:

Benodigdheden:

 • Suikerthermometer, niet in huis? Je shopt hem hier!
 • Steelpan
 • Garde

Hoe maak je deze botercrème:


Swiss meringue botercrème (SMBC) maak je op basis van het 1-2-3 principe. Dus voor 100 gram eiwit, 200 gram suiker en 300 gram roomboter. Maar dat vind ik persoonlijk erg stevig en te zoet, dus ik heb het aangepast naar het onderstaande recept (eigenlijk 2-1-3). Dit recept is voldoende om een taart van 20cm 3 keer mee te vullen. Wil je een luchtigere crème, gebruik dan de verhouding 2-1-2).

 1. Doe de suiker en het eiwit in een vuurvaste kom en verwarm dit au-bien-marie. Ik gebruik hiervoor een stevige glazen kom die ik op een pan met een laagje water op het vuur zet. Tip: zorg ervoor dat het water niet de kom raakt!
 2. Zet de suikerthermometer in de kom en roer zachtjes met een garde zodat het niet gaat stollen.
 3. Verwarm het eiwit met de suiker tot het een temperatuur van 54 graden heeft bereikt. Dit kan tot wel 10-15 minuten duren. Pas dan zijn de eiwitten gaar genoeg om veilig te kunnen eten.
 4. Giet het mengsel in de mixer kom en klop het eiwit op een snelle stand tot stijve pieken. Als de pieken stijf zijn, zet de snelheid laag. Laat je mengsel al kloppend afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 10 minuten).
 5. Zorg dat je roomboter ook op kamertemperatuur is. Voeg de roomboter in kleine stukjes toe aan de fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.
 6. Voeg op het laatst nog een lekker smaakje toe (b.v. smaakstof of gepureerd fruit) en mix dit er even door heen.
 7. Stop de mix in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toefjes op je cupcakes of gebruik dit als vulling voor je taart.

Tips:


De Swiss meringue botercrème kan nog c.a. 1 week in de koelkast bewaard worden of 2 maanden ingevroren. Laat hem rustig op kamertemperatuur komen. Als je hem gaat verwerken mix nog even goed met de mixer door, zodat het weer een mooie egale crème wordt.

Tip: Botercrème in de schift, te zacht of het wil niet mengen? Mixen, mixen, mixen en eventueel een heel klein beetje verwarmen met je handen of boven een pannetje.

Tip: Met een ijslepel kan je er ook leuke bolletjes van scheppen voor een proeverij.

Er bestaan nog meer varianten voor botercrème om je taart mee te vullen:

Porties

1

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

100%
7 Reacties
 • Avatar
  Frida Aydin 3 maanden geleden

  Hellup: ik heb vandaag een unicorntaart gegeten die gekleurde toefjes had die harder was dan de normale botercreme maar in de hitte niet smolt. Is dat ook merenque botercreme? Of hoe wordt dat genoemd?

 • Hoi,
  Ik wil graag blauwe macaron maken met bosvruchten smaakje van botercreme. Hoeveel gram bosvruchten kan het dan in? Er staat niet hoeveel..

  • Hallo Carolina,
   Als je bosvruchten smaak wilt geven aan de botercrème, dan moet je eerst de bosvruchten pureren. Een eetlepel of twee zou voldoende moeten zijn voor dit recept. Ik gebruik zelf vaak verschillende smaken jam om smaak te geven aan de botercrème en als je een taart vult dan doe ik hier vaak nog een laagje verse vruchten op. Dat kan je ook bij een macaron doen. Let op: als je gebruik maakt van een smaakje kan je botercrème schiften. Blijf mixen en verhit eventueel je kom iets om er weer een geheel van te maken.
   Succes!
   ~ Sandra

 • Hallo,
  Kan ik ook de verhouding 1-1-250 gebruiken? Of gaat het dan mis..
  Ik hoor graag van je
  Groetjes

  • Hoi Floortje,

   Als je 100 gram eiwit, 100 gram suiker en 250 gram boter gebruikt, wordt het geheel wat vaster en iets zoeter, maar het kan zeker.

   ~ Sandra

 • Hoi, kun je met dit recept ook taarten afsmeren?

  • Hoi Bea,

   Ja, je kan er mee afsmeren, maar het is niet zo stevig en werkt niet zo strak af als ganache of 1:1 botercrème.

   Groetjes Sandra
   Receptidee.nl

Laat een reactie achter