Swiss meringue botercrème

Swiss meringue botercrème

Porties

1

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Swiss meringue botercrème

Kristalsuiker 100 gram
Eiwit 200 gram
Roomboter 300 gram


De Swiss meringue botercrème (SMBC) is heerlijk romig en helemaal niet zoet. Heel geschikt om je taart mee te vullen en ook lekkere smaakjes aan toe te voegen. Wil je cupcakes maken met een mooie toef? Ook deze botercrème is hier uitermate geschikt voor. Deze vulling heeft mijn voorkeur bij het vullen van taarten en cupcakes. En zo maak je het:

Bereiding:

Swiss meringue botercrème (SMBC) maak je op basis van het 1-2-3 principe. Dus voor 100 gram suiker, 200 gram eiwit en 300 gram roomboter. Dit recept is voldoende om een taart van 20cm 3 keer mee te vullen. Wil je een luchtigere crème, gebruik dan de verhouding 1-2-2.

 1. Doe de suiker en het eiwit in een vuurvaste kom. Ik gebruik hiervoor een stevige glazen kom.Suikerthermometer
 2. Zet de suikerthermometer in de kom en roer zachtjes met een garde zodat het niet gaat stollen.
 3. Verwarm het eiwit met de suiker tot het een temperatuur van 54 graden heeft bereikt. Dit kan tot wel 10-15 minuten duren. Pas dan zijn de eiwitten gaar genoeg om veilig te kunnen eten.
 4. Giet het mengsel in de mixer kom en klop het eiwit op een snelle stand tot stijve pieken. Als de pieken stijf zijn, zet de snelheid laag. Laat je mengsel al kloppend afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 10 minuten).
 5. Zorg dat je roomboter ook op kamertemperatuur is. Voeg de roomboter in kleine stukjes toe aan de fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.
 6. Voeg op het laatst nog een lekker smaakje toe (b.v. smaakstof of gepureerd fruit) en mix dit er even door heen.
 7. Stop de mix in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toefjes op je cupcakes of gebruik dit als vulling voor je taart.

De Swiss meringue botercrème kan nog c.a. 1 week in de koelkast bewaard worden of 2 maanden ingevroren. Laat hem rustig op kamertemperatuur komen. Als je hem gaat verwerken mix nog even goed met de mixer door, zodat het weer een mooie egale crème wordt.

Tip: Met een ijslepel kan je er ook leuke bolletjes van scheppen voor een proeverij.

Er bestaan nog meer varianten voor botercrème om je taart mee te vullen:

swiss meringue botercreme

Deel & Print

7 Reacties

 1. Avatar
  Anoniem 2 10 maanden geleden

  Anoniem geeft gelijk hoor. Het originele recept is 1:2:3 resp eiwit:suiker:boter
  En smbc maak je au bain Marie en niet met een suikerthermometer, dat is de intaliaanse merengue.

 2. Hoi, kun je met dit recept ook taarten afsmeren?

  • Hoi Bea,

   Ja, je kan er mee afsmeren, maar het is niet zo stevig en werkt niet zo strak af als ganache of 1:1 botercrème.

   Groetjes Sandra
   Receptidee.nl

 3. Avatar
  Rafia Bouzian 2 jaar geleden

  Hoi sandra , bedankt voor jouw recept. Ik heb net voor het eerst smbc gemaakt en ik vind het mierzoet. Helaas was dit een recept met 2 delen suiker en 1 deel eiwit etc. Jouw verhouding biedt een uitkomt. Dit is de helft minder aan suiker! Weet jij een manier om de smbc.die ik.nu heb gemaakt, minder zoet te maken?

  • Hoi Rafia,

   Als je de eerste smbc wilt aanpassen, moet je naar verhouding weer 2x zoveel eiwitten en boter toevoegen als je aan suiker hebt gebruikt om op dezelfde verhouding als dit recept uit te komen. Het kan zijn dat je dan wel veelste veel smbc krijgt (overigens wel goed in te vriezen), dus misschien is opnieuw beginnen een betere optie?

   Groetjes Sandra
   Receptidee.nl

 4. Avatar
  Anoniem 2 jaar geleden

  Moet het niet 100 gram eiwit en 200 gram suiker zijn?

  • Hoi Anoniem,

   Ik gebruik dit recept voor al mijn vullingen. Hij is juist niet te zoet, dat maakt het zo lekker. Vooral als je voor een vulling 1.2.2 gebruik (1 deel suiker, 2 delen eiwit en 2 delen boter) is hij nog luchtiger.

   Groetjes Sandra

Laat een reactie achter