Swiss meringue botercrème

Porties

1

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Swiss meringue botercrème

 • 100 gram ‏Kristalsuiker
 • 200 gram ‏Eiwit
 • 400 gram ‏Roomboter

Smbc (Swiss meringue botercrème), Imbc (Italian meringue botercrème), of botercrème om mee af te smeren (zie recept). Dit zijn allemaal varianten om je taart mee te vullen of af te smeren. Je kan er ooklekkere cupcake toefjes mee te maken. De Swiss meringue botercrème is wat romiger en echt onwijs lekker. Je kan er ook lekkere smaakjes aan toe te voegen. Deze vulling heeft mijn voorkeur bij het vullen van taarten. En zo maak je het:

Bereiding:

Zwitserse meringue botercrème maak je op basis van het 1-2-3 principe. Dus voor 100 gram suiker, 200 gram eiwit en 400 gram roomboter. Dit recept is voldoende om een taart van 20cm 3 keer mee te vullen. Wil je een luchtigere crème, gebruik dan 1-2-2.

 1. Doe de suiker en het eiwit in een vuurvaste kom. Ik gebruik hiervoor een stevige glazen kom.Suikerthermometer
 2. Zet de suikerthermometer in de kom en roer zachtjes met een garde zodat het niet aanbrand.
 3. Verwarm het eiwit met de suiker tot het een temperatuur van 60 graden heeft bereikt. Dit kan tot wel 10-15 minuten duren. Pas dan zijn de eiwitten gaar genoeg om veilig te kunnen eten.
 4. Giet het mengsel in de mixer kom en klop het eiwit op een snelle stand tot stijve pieken. Als de pieken stijf zijn, zet de snelheid laag. Laat je mengsel al kloppend afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 10 minuten).
 5. Zorg dat je roomboter ook op kamertemperatuur is. Voeg de roomboter in kleine stukjes toe aan de fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.
 6. Voeg op het laatst nog een theelepel smaakstof toe en mix dit er even door heen.
 7. Stop de mix in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toefjes op je cupcakes of gebruik dit als vulling voor je taart.

De Swiss meringue botercrème kan nog c.a. 1 week in de koelkast bewaard worden of 2 maanden ingevroren. Laat hem rustig op kamertemperatuur komen. Als je hem gaat verwerken mix nog even goed met de mixer door zodat het weer een egale crème wordt.

Tip: Met een ijslepel kan je er ook leuke bolletjes van scheppen voor een proeverij.

swiss meringue botercreme

Deel & Print

100 0 100 300

2 Reacties

  • Hoi Anoniem,

   Ik gebruik dit recept voor al mijn vullingen. Hij is juist niet te zoet, dat maakt het zo lekker. Vooral als je voor een vulling 1.2.2 gebruik (1 deel suiker, 2 delen eiwit en 2 delen boter) is hij nog luchtiger.

   Groetjes Sandra

Laat een reactie achter