Swiss meringue botercrème

Swiss meringue botercrème

Porties

1

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Swiss meringue botercrème

Eiwit 200 gram
Kristalsuiker 100 gram
Roomboter 300 gram


De Swiss meringue botercrème (SMBC) is heerlijk romig en helemaal niet zoet. Heel geschikt om je taart mee te vullen en ook lekkere smaakjes aan toe te voegen. Wil je cupcakes maken met een mooie toef? Ook deze botercrème is hier uitermate geschikt voor. Deze vulling heeft mijn voorkeur bij het vullen van taarten en cupcakes. En zo maak je het:

Bereiding:

Swiss meringue botercrème (SMBC) maak je op basis van het 1-2-3 principe. Dus voor 100 gram eiwit, 200 gram suiker en 300 gram roomboter. Maar dat vind ik persoonlijk erg stevig en te zoet, dus ik heb het aangepast naar het onderstaande recept (eigenlijk 2-1-3). Dit recept is voldoende om een taart van 20cm 3 keer mee te vullen. Wil je een luchtigere crème, gebruik dan de verhouding 2-1-2).

 1. Doe de suiker en het eiwit in een vuurvaste kom en verwarm dit au-bien-marie. Ik gebruik hiervoor een stevige glazen kom die ik op een pan met een laagje water op het vuur zet. Tip: zorg ervoor dat het water niet de kom raakt!
 2. Zet de suikerthermometer in de kom en roer zachtjes met een garde zodat het niet gaat stollen.
 3. Verwarm het eiwit met de suiker tot het een temperatuur van 54 graden heeft bereikt. Dit kan tot wel 10-15 minuten duren. Pas dan zijn de eiwitten gaar genoeg om veilig te kunnen eten.
 4. Giet het mengsel in de mixer kom en klop het eiwit op een snelle stand tot stijve pieken. Als de pieken stijf zijn, zet de snelheid laag. Laat je mengsel al kloppend afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 10 minuten).
 5. Zorg dat je roomboter ook op kamertemperatuur is. Voeg de roomboter in kleine stukjes toe aan de fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.
 6. Voeg op het laatst nog een lekker smaakje toe (b.v. smaakstof of gepureerd fruit) en mix dit er even door heen.
 7. Stop de mix in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toefjes op je cupcakes of gebruik dit als vulling voor je taart.

De Swiss meringue botercrème kan nog c.a. 1 week in de koelkast bewaard worden of 2 maanden ingevroren. Laat hem rustig op kamertemperatuur komen. Als je hem gaat verwerken mix nog even goed met de mixer door, zodat het weer een mooie egale crème wordt.

Tip: Botercrème in de schift, te zacht of het wil niet mengen? Mixen, mixen, mixen en eventueel een heel klein beetje verwarmen met je handen of boven een pannetje.

Tip: Met een ijslepel kan je er ook leuke bolletjes van scheppen voor een proeverij.

Er bestaan nog meer varianten voor botercrème om je taart mee te vullen:

swiss meringue botercremeSuikerthermometer

Deel & Print

11 Reacties

 1. Oh ja, en inderdaad au-bain-marie verwarmen, zoals hieronder ook al bij de opmerkingen staat. Anders heel gauw stolling van het eiwit, ook al roer je.

  • Klopt, ik dacht dat ik dat erin had gezet, maar blijkbaar vergeten (oeps). Nu ik toch bezig ben met bewerken, gaat deze er ook bij. Dankjewel voor de feedback!

   Groetjes Sandra ~Receptidee

 2. Hoi, je hebt de ingredienten suiker en eiwit omgedraaid. SMBC 1:2:2 (of 2,5 of 3) staat voor eiwit : suiker : boter.
  Niet dat jouw recept niet kan, maar het is geen SMBC 🙂 , althans niet de 1:2:3 waarnaar je verwijst. Noem het dan je eigen aangepaste versie van SMBC en 2:1:3, en voorkom verwarring bij anderen 😉
  Verder een duidelijke beschrijving. Dank je wel.

  • Hoi Lubina,

   Dankjewel voor je feedback, ik zie inderdaad dat het voor verwarring zorgt, ik ga het aanpassen, dankjewel!

   Groetjes Sandra ~Receptidee

 3. Avatar
  Anoniem 2 1 jaar geleden

  Anoniem geeft gelijk hoor. Het originele recept is 1:2:3 resp eiwit:suiker:boter
  En smbc maak je au bain Marie en niet met een suikerthermometer, dat is de intaliaanse merengue.

 4. Hoi, kun je met dit recept ook taarten afsmeren?

  • Hoi Bea,

   Ja, je kan er mee afsmeren, maar het is niet zo stevig en werkt niet zo strak af als ganache of 1:1 botercrème.

   Groetjes Sandra
   Receptidee.nl

 5. Avatar
  Rafia Bouzian 2 jaar geleden

  Hoi sandra , bedankt voor jouw recept. Ik heb net voor het eerst smbc gemaakt en ik vind het mierzoet. Helaas was dit een recept met 2 delen suiker en 1 deel eiwit etc. Jouw verhouding biedt een uitkomt. Dit is de helft minder aan suiker! Weet jij een manier om de smbc.die ik.nu heb gemaakt, minder zoet te maken?

  • Hoi Rafia,

   Als je de eerste smbc wilt aanpassen, moet je naar verhouding weer 2x zoveel eiwitten en boter toevoegen als je aan suiker hebt gebruikt om op dezelfde verhouding als dit recept uit te komen. Het kan zijn dat je dan wel veelste veel smbc krijgt (overigens wel goed in te vriezen), dus misschien is opnieuw beginnen een betere optie?

   Groetjes Sandra
   Receptidee.nl

 6. Avatar
  Anoniem 2 jaar geleden

  Moet het niet 100 gram eiwit en 200 gram suiker zijn?

  • Hoi Anoniem,

   Ik gebruik dit recept voor al mijn vullingen. Hij is juist niet te zoet, dat maakt het zo lekker. Vooral als je voor een vulling 1.2.2 gebruik (1 deel suiker, 2 delen eiwit en 2 delen boter) is hij nog luchtiger.

   Groetjes Sandra

Laat een reactie achter