Recepten

Italiaanse meringue botercrème

Italiaanse meringue botercrème

Imbc (Italian meringue botercrème), een heerlijk luchtige crème. Je kan er ook lekkere cupcake toefjes mee te maken. Deze Italiaanse meringue botercrème blijft het luchtigst van allemaal en is heerlijk om smaakjes aan toe te voegen.

Zorg dat je suiker op de juiste temperatuur is en kook je eiwitschuim gaar. Door de boter toe te voegen heb je een super gladde en toch luchtige crème. En zo maak je het:

Wat heb je nodig:


Italiaanse meringue botercrème

Eiwitten 250 gram
Kristalsuiker 200 gram
Water 120 ml
Roomboter 250 gram
Vanille extract 1 theelepel

Hoe maak je Italiaanse meringue botercrème:


 1. Doe de suiker en het water in een steelpan en zet de suikerthermometer in de pan. Niet roeren, de suiker lost vanzelf op.
 2. Scheid de eieren en zet de eiwitten alvast klaar in de mixerkom.
 3. Als het suikerwater een temperatuur van ongeveer 110 graden heeft bereikt zet je de mixer aan op de hoogste stand en klop je de eiwitten stijf.
 4. Klop niet te lang, stijf is stijf als het eiwit niet uit de kom valt als je hem op de kop houdt.
 5. Zodra je suikerwater een temperatuur van 120 graden heeft bereikt zet je de mixer weer aan. Giet met een dunne straal het hete suikerwater erbij, het wordt dan een soort marshmallow fluf.
 6. Mix dit voor ongeveer 10 minuten en laat dit even goed afkoelen. Dit is belangrijk, want als het geheel nog te warm is smelt je boter. Dat kan je dan wel weer redden door het in de koelkast te plaatsen en daarna weer te mixen, heb geduld, dat scheelt weer :D.
 7. Voeg de roomboter in kleine stukjes (zacht en op kamertemperatuur) toe aan de fluf en mix dit er rustig doorheen tot het allemaal is opgenomen.
 8. Mix het geheel ongeveer 10 minuten door. Eerst zal de mix nog wat dun blijven, maar je zal al gauw merken dat het geheel wat steviger wordt.
 9. Voeg op het laatst nog een theelepel smaakstof toe of een beetje gepureerd fruit en mix dit er even door heen.
 10. Stop de mix in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toefjes op je cupcakes.

De Italiaanse meringue botercrème kan nog c.a. 2 weken in de koelkast bewaard worden. Doordat de eiwitten zijn verhit is het veilig om te eten en te bewaren. Het grootste voordeel van deze methode is dat het heerlijk luchtig blijft.

Ook lekker op een zelfgemaakte smashcake!

Er zijn nog meer varianten op deze lekkere botercrème

Porties

1

Voorbereidingstijd

10 min

Baktijd

20 min

Beoordeel

94%
18 Reacties
 • Hallo, is dit ook goed om een taart mee af te smeren? Bedankt!

  • Hi, ja dat kan, maar zelf vind ik swiss merengue botercrème het prettigst werken. Het recept dat ik daarvoor gebruik staat ook op de site. ~Sandra

 • Hoi Ik ben van plan om een taart volledig te vullen en dan in te vriezen zodat ik het op de dag zelf alleen nog de buitenkant hoef te versieren is dat mogelijk om het met een Italiaanse botercreme of met een Zwitserse botercreme te vullen en dan in te vriezen? Alvast bedankt

  • Hoi Ev, ja hoor, invriezen van een complete taart dus met de laagjes crème vulling kan heel goed. Wel even goed in plastic inpakken. Ontdooien op het aanrecht zonder plastic.

 • Avatar
  Chayenna 3 jaar geleden

  Kan je het ook invriezen?

  • Hi Chayenna, ja dat kan, heel goed zelfs. Het kost alleen wel wat tijd om het te ontdooien, opnieuw te verwarmen en te mixen om het weer ‘goed’ te krijgen. Daarom vries ik het zelf niet in, maar maak ik gewoon een nieuwe batch, dat kost evenveel tijd. Helemaal opgemaakte taarten met deze vulling kan je ook supergoed invriezen.
   ~ Sandra

 • Avatar
  Evelien. 4 jaar geleden

  Beste
  Is het normaal dat het na toevoegen van de boter kabbelig is

  • Hoi Evelien,

   Ik begrijp niet helemaal wat je met kabbelig bedoeld. Maar als het nog niet een geheel is, iets verwarmen met je handen of eventjes je kom op het vuur houden en dan goed doormixen tot het een geheel is geworden (kan best lang duren).

   ~ Sandra

 • Zou je hier een hele taart mee kunnen bedekken? Van 24 diameter

  • Hoi Heidie,

   Het ligt er een beetje aan hoe hoog je taart is, maar ik zou dan dit recept 2x of zelfs x3 dit recept doen. Liever iets te veel als te weinig.

   ~Sandra

 • Avatar
  Willeke 4 jaar geleden

  Mijn boter Creme blijft dun ? heb toch alle stappen gevolgd, is de boter dan toch te warm geweest?

  Groetjes willeke

  • Hoi Willeke, dan ben ik bang dat inderdaad je eiwitten nog te warm zijn geweest bij het toevoegen van de boter. Wat je kan proberen: zet de kom in de koelkast en laat het geheel even een half uurtje wat koeler worden. Daardoor wordt je boter weer wat steviger. Mix het dan nog een keer goed door elkaar en als het goed is zou het dan beter moeten worden.

   Sandra ~Receptidee.nl

 • Avatar
  Nelleke 5 jaar geleden

  Kun je de imbc ook kleuren met progel kleurstoffen?

  • Hoi Nelleke, imbc kan je heel goed kleuren met progel.

   Groetjes Sandra
   ~ Receptidee

 • Hi! Mogen zwanger vrouw deze botercreme ook eten?

  • Hoi Cindy, die vraag stelde ik ook toen ik zwanger was, dus ik weet toevallig het antwoord. Omdat de eiwitten voldoende worden verhit met de gloeiendhete suikersiroop is dat voldoende om de eiwitten te pasteuriseren. Daardoor is dit ook voor zwangeren geschikt.
   ~Sandra

 • Hoi Noelle,

  Ik zou niet weten of je de suiker in dit recept met sucralose kunt vervangen. Ik heb het in ieder geval nog niet geprobeerd. Mocht je het zelf proberen, laat je weten of het is gelukt?

  Groetjes Sandra
  Receptidee.nl

 • Hoi, kan ik de suiker vervangen door sucralose ? (Zoetstof)

Laat een reactie achter