Recepten

Meringue schuimpjes

Meringue schuimpjes

Onlangs heb ik op een van mijn taarten meringue schuimpjes toegevoegd. Meringue schuimpjes zijn niets anders dan opgeklopt eiwit vermengen met heel heet suikerwater tot het lijkt op marshmallow fluf. Als je deze in de oven droogt, krijg je deze typische schuimpjes.

Relatief simpel lijkt het, maar de temperatuur van de suiker is heel erg belangrijk. Ik werk dan ook met een suikerthermometer om zeker te weten dat het de juiste temperatuur heeft, dan kan het niet mislukken. Ga jij ze ook maken? Hieronder het recept:

Wat heb je nodig:


Meringue schuimpjes

Eiwitten 75 gram
Kristalsuiker 150 gram
Water Een scheutje

Hoe maak je meringue schuimpjes:


 1. Doe de suiker en het water in een steelpan en zet de suikerthermometer in de pan. Niet roeren, de suiker lost vanzelf op.
 2. Scheid de eieren en zet de eiwitten alvast klaar in de mixer kom.
 3. Als het suikerwater een temperatuur van ongeveer 110 graden heeft bereikt zet je de mixer aan op de hoogste stand en klop je de eiwitten stijf. Klop niet te lang, stijf is stijf als het eiwit niet uit de kom valt als je hem op de kop houdt.
 4. Zodra je suikerwater een temperatuur van 120 graden heeft bereikt zet je de mixer weer aan en giet je met een dunne straal het hete suikerwater er bij in het midden van de kom. Het wordt dan een soort marshmallow fluf.
 5. Mix dit voor ongeveer 10 minuten en laat dit even goed afkoelen.
 6. Om je meringue schuimpjes goed te drogen heb je een lage oventemperatuur nodig, op 90 graden voorverwarmen is voldoende.
 7. Wil je graag een kleurtje geven aan de meringue schuimpjes, dan is nu het moment. Ik heb zelf eetbare kleurstoffen in huis, deze zijn te halen bij diverse bak winkels. Om deze kleurtjes te krijgen (zie foto) doe je het volgende: met een cocktailprikker neem een beetje kleurstof en smeer dit in een lange streep vanuit het punt van de spuitzak naar boven. Maak totaal ongeveer 3 strepen in de zak.
 8. Giet vervolgens je meringue fluf in de zak.
 9. Voor de toefjes op de foto hoef je geen spuitmondje gebruikt, je kan de zak heel kort afknippen, zodat er een klein gaat ontstaat. Door de spuitzak helemaal rechtop te houden als je spuit en niet te draaien krijg je dit soort toefjes. Wil je wel een spuitmondje gebruiken, pak dan een 2A of nog iets kleiner.
 10. Spuit deze mooie toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
 11. Droog de meringue schuimpjes voor ruim 90 minuten in de oven.
 12. Pas als ze volledig zijn afgekoeld, kan je ze van de bakplaat afhalen (anders breken ze).

Bewaar ze in een afgesloten bakje of zakje.

Tip: bestrooi met wat sprinkles als je ze net hebt opgespoten, voor een leuk effect.

Het recept voor de macarons is hier te vinden.

Porties

30

Voorbereidingstijd

20 min

Baktijd

1 uur 30 min

Beoordeel

100%
Nog geen reacties

Laat een reactie achter