Meringue schuimpjes

Meringue schuimpjes

Porties

30

Voorbereidingstijd

30 min

Baktijd

1 uur 30 min

Meringue schuimpjes

eiwitten 5
kristalsuiker 200 gram
water 120 ml


Onlangs heb ik op een van mijn taarten meringue schuimpjes toegevoegd. Meringue schuimpjes is niets anders dan opgeklopt eiwit vermengen met heel heet suikerwater tot je de consistentie krijgt van marshmallow fluf. Als je deze in de oven droogt, krijg je de typische schuimpjes. Relatief simpel lijkt het, maar de temperatuur van de suiker is heel erg belangrijk. Ik werk dan ook met een suikerthermometer om zeker te weten dat het de juiste temperatuur heeft.

Benodigdheden:

 • Suikerthermometer
 • Spuitzak met rond spuitmondje

Bereidingswijze:

 1. Doe de suiker en het water in een steelpan en zet de suikerthermometer in de pan. Niet roeren, de suiker lost vanzelf op.
 2. Scheid de eieren en zet de eiwitten alvast klaar in de mixerkom.Suikerthermometer
 3. Als het suikerwater een temperatuur van ongeveer 110 graden heeft bereikt zet je de mixer aan op de hoogste stand en klop je de eiwitten stijf. Klop niet te lang, stijf is stijf als het eiwit niet uit de kom valt als je hem op de kop houdt.
 4. Zodra je suikerwater een temperatuur van 120 graden heeft bereikt zet je de mixer weer aan en giet je met een dunne straal het hete suikerwater erbij. het wordt dan een soort marshmallow fluf.
 5. Mix dit voor ongeveer 10 minuten en laat dit even goed afkoelen.
 6. Om je meringue schuimpjes goed te drogen heb je een lage oventemperatuur nodig, op 90 graden voorverwarmen is voldoende.
 7. Wil je graag een kleurtje geven aan de meringue schuimpjes, dan is nu het moment. Ik heb zelf eetbare kleurstoffen in huis, deze zijn te halen bij diverse bakwinkels. Om deze kleurtjes te krijgen (zie foto) doe je het volgende: met een cocktailprikker neem een beetje kleurstof en smeer dit in een lange streep vanuit het punt van de spuitzak naar boven. Maak totaal ongeveer 5 strepen in de zak.
 8. Giet vervolgens je meringue fluf in de zak.
 9. Voor de toefjes op de foto heb ik geen spuitmondje gebruikt, ik heb de zak heel kort afgeknipt, zodat er een klein gaat ontstaat. Door de spuitzak helemaal rechtop te houden als je spuit en niet te draaien krijg je dit soort toefjes.
 10. Spuit deze mooie toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Meringue schuimpjes
 11. Droog de meringue schuimpjes voor ruim 90 minuten in de oven.
 12. Pas als ze volledig zijn afgekoeld, kan je ze van de bakplaat afhalen (anders breken ze).

In een afgesloten bakje zijn ze nog wel 5 dagen houdbaar.

Het recept voor de macarons is hier te vinden

Deel & Print

Geen Reacties

Laat een reactie achter